CORONAVIRUS AŞISI ÇALIŞMALARINDA SON DURUM NE?
Corona virüs hastalığı (COVID-19), yeni keşfedilen bir corona virüsün neden olduğu bulaşıcı hastalıktır.
COVID-19, farklı kişileri farklı şekillerde etkilemektedir. Enfekte kişilerin çoğu, hafif ila orta düzeyde semptomlar geliştirmekte ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmektedir.
En yaygın semptomlar: ateş, kuru öksürük, yorgunluk; daha seyrek görülen semptomlar: ağrı ve sızı, boğaz ağrısı, ishal, konjunktivit, baş ağrısı, tat alma veya koku duyusunun kaybı, ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi olarak sıralanabilir.
Bu ölümcül boyutlara ulaşabilecek virüsün aşısını tüm dünya bekliyor. Ünlü bilim insanlarının, girişimcilerin de aşısının bulunmasıyla ilgi çeken açıklamalarını da duymaktayız.
Microsoft’un kurucusu Amerikalı milyarder Bill Gates, yeni tip corona virüsün yol açtığı COVID-19 hastalığının aşısı konusunda iyimser açıklamalarda bulundu. Edinilen son dakika haber göre; 2021’in ilk çeyreğinde dört adet corona virüs aşısının bulunmasını beklediğini söyleyen Gates, “Yedi milyar insanın aşılanması için 14 milyar doz aşı üretilmesi gerekiyor. Böyle bir şey bugüne kadar hiç yapılmadı” diye konuştu.
Corona virüs aşısının çalışmaları virüsün ortaya çıktığı ve yayıldığı Çin’de başlamıştı. Her geçen gün deneylerin ilerlediği haberlerini alıyorduk.
Yakın zaman da insan üzerinde yapılan deneylerin tamamlandığı haberini almıştık. Fakat bu konuda Dünya Sağlık örgütü tamamen onay vermemişti. Hatırlarsanız, Rusya’da aşıyı çıkardığını fakat DSÖ’nün sıcak bakmadığı için üretime geçmekte zamana ihtiyaçları olduğunu açıklamışlardı.
Bu zor zamanlarda hepimiz ülkelerin aşıyı bulmak için özel şirketler çalıştığını, deneylerin üst kademelere çıkartıldığı haberlerini duyuyoruz. Aşı hakkında birçok spekülasyon ve bilgi kirliliği var.
Bu spekülasyonlara inanmamak elbette zor. Bizler de Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaları dikkate almayı seçiyoruz.
Son haberlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından gelen açıklamaya göre; SinoVac isimli aşının 16 Eylül’de başlayan denemeleri Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nin koordinasyonunda “CoronaVac” isimli bu aşının denemeleri 25 ayrı merkezde sürerken ülkemizde 40 gün sonra yeni bir corona virüs aşısının daha denemelerinin başlayacağı bildirildi.
Bakan Koca, corona virüs için ilk aşamada daha güvenli bulduğu Çin menşeili “CoronaVac” ile işe başlamayı düşünüyor. Bence bu iş bitmiş. 5 milyon doz Çin kökenli corona virüs aşısı aralıkta devreye girecek. Arkasından da 5’er milyon dozluk yeni uygulamaların başlayacağı anlaşılıyor.
Çevre ülkelerimizde de aşı çalışmalarının devam ettiğinin haberlerini alıyoruz.
İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın denetimindeki İsrail Biyolojik Araştırma Enstitüsü (IIBR) tarafından geliştirilen potansiyel Covid-19 aşısının 1 Kasım’dan itibaren insanlar üzerinde denenmeye başlayacağı aktarıldı.
İsrail Savunma Bakanlığı, aşının bir dizi hayvan üzerinde zaten iyi test edildiğini ve IIBR’nin klinik denemelerin birinci ve ikinci aşaması için 25 binden fazla doz ürettiğini açıkladı. IIBR Direktörü Shmuel Shapira yaptığı açıklamada, “Nihai hedefimiz İsrail sakinleri ve yakın komşularımız için 15 milyon doz aşı sağlamak” dedi.
Yakın komşuları listesinde yer alıp almadığını bilmeyerekten, yeni gelişmeleri sıkı takip ediyor olacağız.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.