Merhaba sevgili kitapseverler, Bu yazımızda inceleyeceğimiz kitabımız Mustafa Kutlu’nun eseri “Yoksulluk İçimizde”.
MUSTAFA KUTLU
1947 yılında Erzincan’da doğan sanatçı, Erzincan Lisesi’ni ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmiştir. Çeşitli illerde edebiyat öğretmenliği yapmış ve öğretmenlikten ayrılarak Dergâh Yayınlarımda idareci olarak çalışmaya başlamış, Hareket ve Dergâh dergileriyle Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisinin yayın faaliyetlerini yürütmüştür. Senaryolar da yazan sanatçı özel bir kanalda sohbet programları yapmıştır. Yazı çalışmalarına ara vermeden sürdürmektedir.
KİTAP İNCELEMESİ
Birbirine zıt görüşte olan sevgililerin zaman içerisinde ruhen değişimini anlatan eserimizi okurken kitaptan kendimi ayıramadım. Yaşadığınız herhangi bir olayın sizin yaşantınızı, benliğinizi, duygularınızı bambaşka bir yere taşıdığını düşündünüz mü hiç? Süheyla ile Engin sevgiliydiler. Engin fakir bir ailede doğup büyümüştü ama istekleri hayalleri hep zenginlik üzerineydi. Engin aslında maddeye aşıktı. Süheyla doğru olmayan bir haberle Engin’in zengin birisi ile nişanlandığını duyar. Bu haber doğru değildir evet ama Süheyla bunu bilmemektedir. İşte Süheyla’nın madde aleminden manevi aleme geçiren, ruhunu kendini sorgulatan bu olaydır. Süheyla artık her anlamda bambaşka birisidir. O artık hayatın indirimli satışlardan bir kazak almaktan öte olduğunu bilir. Engin’in nişanlanmadığını öğrenen Süheyla ’da duygu ve yaşantı anlamında bir değişiklik olmaz. Çünkü o zaten artık aradığını bulmuştur. Engin ile bir düğünde karşılaşan Süheyla Engin’i sadece bulaştığı haramlardan sıyrılıp geldiği zaman kabul edeceğini söyler. Haliyle bu Engin’in nefsi için çok ağır bir imtihandır. Engin de artık bir arayış içindedir ve Hak yola adımını atar. Kitaptan beğendiğim birkaç alıntıyı da aşağı bırakıyorum.
“Dünya nimeti için zaaf haline düşersin. Ona doğru koşma, şükür ipi elinde ya. Her meseleye cevap veren, her gördüğünü kucaklayan, her bildiğini anlatan bir kimse mi gördü; derhal ondan uzaklaş.”
“ Marifetin mukabili inkar, ilmin mukabili cehalettir. Melal içindesin. Yoksul olduğunu düşünüyorsun. Ne ki senden alınmış o senin hayrınadır. İçindeki yoksulluğu hissediyor musun? İşte senin için en hayırlı vakit.”
Keyifli okumalar…
LEYLA AÇIKGÖZ
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.