Yılanların Efendisi Şahmeran

Efsaneye göre Şahmeran her derde deva, her hastalığı iyileştirebilecek bir bilgiye sahiptir. Şahmeranı ilk gören kişiye “Lokman” denmektedir. Çünkü Şahmeran bilgisini Lokman Hekim’e aktarmıştır.

Yılanların Efendisi Şahmeran

Şahmeran Mezopotamya topraklarında doğmuş yıllarca anlatılmış ve kültür mirasında kendini yer edinmiş bir efsanedir. Farklı bölgelerde farklı anlatımlarla varlığını sürdüren Şahmeran efsanesi kimi anlatıma göre iyiliğin iyilikle, kötülüğün ise kötülükle karşılaşacağını gösterirken kimi anlatıma göre de soylu bir aşkın ölüme bedel fedakarlıkların olduklarından bahsedilir. Şahmeranın o bölgede yaşadığına dair birkaç yerde inanış vardır. Bunlardan bir tanesi Tarsus diğeri Mardindir. Burada insanların evinde Şahmeran tabloları asılıdır.

Şahmeran

Efsaneye göre Şahmeran özüne iyiliği almış yer altında yılanları ile beraber yaşayan ve onlara liderlik eden kimseye zararı dokunmayan bir canlıdır. Zamanın birinde Cemşab adında bir genç arkadaşlarının bir kötülüğü sebebiyle bir kuyunun dibinde ölüme terk edilir. Kuyuda yalnız olan ve hiçbir kurtulma umudu olmayan Cemşab için günler kuyunun duvarlarını izlemekle geçer.

Bir gün bu gencin gözüne kuyunun yan tarafında bir delik takılır. Kurtulma umuduna tutunan bu genç bu deliği genişleterek Şahmeranı ve yılanlarını görür. Hayrete düşen Cemşab hayrete düşerek deliği büyüterek oradan geçer ve Şahmeranla tanışır. Şahmeran bilge bir kişidir. Dönemin tabiblerinin ve hatta o zamana kadar hiç kimsenin bilmediği sağlık çözümlerini bilir.

Şahmeran

Cemşab’ın Şahmeran’dan Ayrılması

Cemşabla geçirdikleri zamanda onu çok seven Şahmeran bildiği her şeyi Cemşab’a anlatamaya karar verir. Aradan geçen zamanlar sonra Cemşab’a iyice bağlanmıştır Şahmeran. Fakat onun bağlılığı bu genç adamı yer altında tutmaya yetmez.

İlerleyen günlerde Şahmera’nın sözleri biter. Cemşab’ın annesine ve ülkesine özlemi başlar. Ve bu özlem bu iki sevgiliyi ayırmaya yeter. Ayrılırken Şahmeran sevdiğini şu sözlerle uğurlar.

“Biliyorum.. Gitmene izin verirsem bana ihanet edeceksin. Ve yerimi diğer insanlara söyleyeceksin. Ancak bu topraklarda aşklar ölümünedir. Seni çok sevdiğimden dolayı üzülmene dayanamıyorum bu sebeple gitmene izin veriyorum. Ancak bana bir söz vermeni istiyorum. Ne sebeple olursa olsun. Başka insanlarla birlikte suya girme”

Bu yüce gönüllü kadını sevgiyle kucaklayan Cemşab ona asla ihanet etmeyeceğini söyleyerek oradan ayrılır. Cemşab ülkesine ulaştığı zaman Şahmerana verdiği sözü tutar ve kimseye onun varlığından söz etmez. Bu sırrın yalnızca Cemşab da kalması uzun sürmez. O dönemin padişahı hastalanır. Ve hastalığının çözümü Şahmeranın etidir.

Şahmeran

Bunu bilen o dönemin veziri Şahmeranı tanıyan birinin olup olmadığını anlamak için tüm halkı sırayla hamama sokar. Çünkü bilir ki Şahmeranı tanıyan ya da yakınında bulunmuş olan birisi varsa yılanların şahının pullarıyla parlayacak ve kendini ele verecektir. Cemşab ilk zamanlar hamama gitmeyi reddetse de asker zoruyla tüm halkı sırasıyla hamama sokarlar. Cemşab’ın suya girdiği an da vücudunun bir yılanın ki gibi pullarla kaplı olduğunu görür tüm halk.

Şahmeran’ın Ölümü

Zorla alı konulan Cemşab’a günlerce işkence uygulanan vezir sonunda Şahmeranın yerini öğrenir. Şahmeranı mağarasından çıkararak padişahın huzuruna getirir. Ve Cemşab’ın da yanlarında bulunmasını sağlar. Cemşab’ın yaşadığı utanç ve kederi gören Şahmeran sevdiğini rahatlatmak için son kez şu sözleri sarf eder.

“Ey sevdiğim üzülme. Biliyorum ki sen kendi canın için bana ihanet etmedin ama ben sana demedim mi? Bu topraklarda aşklar ölümünedir. Bak şimdi anladın mı? Sen üzülme ne olur.” Ve ardından sırrını vermeye koyulur. Kim ki benim kuyruğumdan bir parça koparıp yerse o dünyanın bütün sırlarına kavuşacak. Fakat kim benim başımın etinden yerse tam o anda ölümle yüzleşecek.

Şahmeran

Açgözlü vezirin niyeti kralı kurtarmak değil. Şahmeranın bildiklerini öğrenmektir. Bu esnada Şahmeran sözlerini bitiremeden hızla atılıp yılanlar şahını öldürür. Ve kuyruğundan bir parça kopararak yemeye koyulur. Aynı anda kederinden kahrolan Cemşab bu dünya da Şahmeran olmadan yaşamak istemediği için Şahmeranın başına doğru atılır ve onu ölümüne çağıran bu etten bir ısırık alır. İşte tam o esnada Şahmeranın aşkı uğruna yaptığı son fedakarlık da ortaya çıkar. Şahmeranın söylediği her şey yalandır aslında kendisi güzel olduğu kadar kalbi de güzel olan yılan kadın sevdiğini korumak adına sırrını tersinden söylemiş. Ve sevdiğini son nefesinde sonsuz bilgeliği bırakmıştır.

Şahmeranla ilgili olarak Tarsus ve çevresinde anlatılan efsanelerin konusu aynı olmakla birlikte kişilerin ismi değiştirilerek anlatılan çeşitli versiyonları da bulunmakta. Bütün efsaneler Şahmeranın öldürülmesiyle son bulmaktadır.

Şahmeran Hamamı Nerededir?

Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan hamam Efsanevi Şahmeran’ın burada kesildiğine inanıldığından “Şahmeran Hamamı” adı taşımaktadır. Hamamın özelliğini ve Şahmeran’la ilgili efsanesi yörede ünlüdür. Kentin en işlek caddelerinden biri olan Adana Caddesi’nde, üst tarafı insan alt tarafı yılan biçiminde ve gövdesini birçok küçük yılan saran Şahmeran anıtı dikilmiştir

 

 

Diğer tarih yazılarımız okumak için tıklayınız

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
68
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments