Yengeç Sepeti Sendromunu bilir misiniz? Adını bilseniz de özel ve iş yaşamınızda hatta siyasette sıkça rastladığımız bir durum.. Peki, “Yengeç Sepeti Sendromu nedir?” İşte detaylar…
Yengeç Sepeti Sendromu
Kumsalda yürüyen bir adam, avlanan balıkçıya yaklaştığında kova içerisindeki yakalanmış yengeçleri görür. kovanın üstü açıktır, kapağı yoktur. Bu durum onu şaşırtır, çünkü yengeçlerin kaçabileceğini düşünür. Balıkçıya sorduğunda; “evet, tek bir yengeç olsaydı, kesinlikle kaçardı. ancak, pek çok yengeç varsa, biri kaçmaya çalıştığında diğerleri onu yakalar, kaçamayacağından emin olur, geri kalanlar da aynı kaderi yaşarlar.” yanıtını alır. Tek yengeç kapaksız kovadan rahatlıkla çıkabilirken sayı arttıkça kaçış imkansızlaşır. Çünkü birbirlerini yukarı itmek yerine, aşağı çekerek engellerler. Sonunda kimse kazanamaz. O yüzden yengeç sepetleri genelde kapaksızdır.
Rekabet, hasetlik ve kıskançlıkla hem iş hayatında hem de özel hayatta sıklıkla mücadele ederiz. “Ben sahip değilsem, sen de olamazsın.”, “Ben başaramıyorsam, sen de başaramazsın.” hastalıklı zihniyeti ne yazık ki gün geçtikçe artıyor. Bazı insanlar da bu yengeçler gibidir. Başarısızlıkları görülmesin diye, rekabetten ya da kıskançlıktan dolayı yükselen, başarılı olan kişiyi aşağı çekmeye pek meraklıdırlar.
Bazı insanlar hırslarını ön plana alarak başarmanın yolunun başkalarını geride tutmak olduğunu düşünürler. Rekabetçi duygularla, hasetlik ve kıskançlıkla çabalarınızı sabote etmeye çalışırlar. Merhamet duyguları yoktur. Asla empati yapmazlar.
Vaktinizin çoğunu birlikte geçirdiğiniz insanlara dikkat edin. Aile üyeleriniz, çalışma arkadaşlarınız, yakınlarınız size yengeç sepeti sendromu yaşatan kişiler olabilirler. Zorunlu nedenlerle ilişkimizi tamamıyla koparmamızın mümkün olmayacağı durumlar varsa da hayatınıza yön verecek olan kişi sizsiniz. Olumsuz düşüncelerle dolu ortamda kalmak yerine, enerjinizi yardımlaşabileceğiniz, birbirinize ilham verebileceğiniz kişilere yönlendirin.
Hastalıklı insanların sizi hedeflerinizden ve hayallerinizden uzaklaştırmalarına, üretkenliğinizi azaltmalarına izin vermeyin.
Diğer yazılarımız okumak için tıklayınız.
[…] Yengeç Sepeti Sendromu yazımızı okumak için tıklayınız. […]