VESTA’NIN KUTSAL ATEŞİ ve VESTA RAHİBELERİ

vesta

Bilinen En Eski Tanrıça Roma Mitolojisinde Vesta, Yunan Mitolojisinde Hestia… İyimserliği, sakinliği ve alçak gönüllü olması ile bilinen bir tanrıça ve kutsal rahibeleri 🙂

TANRIÇA VESTA(HESTİA) KİMDİR?

 

Kronos ve Rhea’nın altı çocuğundan biri olan Vesta , kardeşler içerisinde en büyük olandır. Tanrısal varlıkların en kibarı olmasının yanı sıra, en cömert ve en erdemli tanrıça olarak da bilinmektedir. Ateş kültüne bağlı bir tanrıçadır. Vesta sadece tanrılar tarafından değil insanlar tarafından da çok sevilir ve sayılırdı. Fakat bu sevgi ve saygı onu hiç bir zaman şımartmadı. O her zaman alçak gönüllü ve iyi niyetli davranır. Tanrıları öfkelendiren olaylar karşısında sakinliğini korurdu. kimseyle beraber olmayıp hayatını ailelere yardım etmeye ve onlara huzuru öğretmeye adamıştır. Roma mitolojisinde fazlasıyla önemli olan tanrıça adına her evde ateş simgesel olarak kutsallaştırılmış ve sunakları yapılmıştır.

 

 

 

 

 VESTA RAHİBELERİ

Tanrıça Vesta, Ocak Tanrıçası olarak bilinir ve Roma’da ocağın koruyucusuydu. Ona ait olan kutsal tapınağındaki ateşi Vesta rahibeleri tarafından sürekli yanık tutulurdu. Her yılın sonunda bu kutsal ateş söndürülür daha sonra ilkel yöntemler ile ( iki meşe dalının birbirine sürtülmesi) tekrar yakılırdı. Bu rahibelerin genel adı Vestal’di. Vestaller, Roma’nın ileri gelen ailelerinin çocukları arasından seçilmekteydi. Bu çocuklar arasından da en güzel ve en kusursuz olanı seçiliyordu. Çocuklar seçildiklerinde, anne ve babalarının hayatta olması gerekiyordu. Rahibelik eğitimi altı ile on yaş arasında başlıyordu.

Vesta Rahibesi olmak Roma’da oldukça önemliydi. Seçilen bu kızlar, hem kendileri hem de aileleri için büyük bir onur kaynağıydı. Vesta rahibeleri bakirelik yemini edip kendilerini kentin baş rahibe teslim ederlerdi. Seçilen kızlar bakirelik yemini ettikten sonra otuz yıl boyunca tapınağa hizmet etmek içinde söz veriyordu. Bu otuz yıl sırasıyla, öğrenci, hizmetkar ve öğretmen olarak on yıllık üçer bölüme ayrılıyordu. Seçilen kızlar, kabul töreninde diğer Vesta Bakireleri tarafından tapınağa getirilirlerdi. Beyaz giysiler giydirilir ve saçları kesilirdi.  Elbiseleri Roma’da yaşayan genç kızların gelinliklerine benzetilirdi. On yıllık eğitim sürecinin ardından hizmet görevleri başlardı. Bu dönemdeki görevleri Vesta Ateşi’nin sürekli yanmasını sağlamak ve her gün bu ateşe kutsal su serpmekti. Ayrıca bir diğer görevleri de kutsal eşyaları korumaktı. Bekaret yeminin bozulması halinde ise diri diri gömülürlerdi.

 

 

VESTA’NIN KUTSAL ATEŞİ

 

Tanrıçanın sorumluluğundaki bu ateş Roma’da Hristiyanlığın kabulüne kadar hiç söndürülmeyen 600 yıl kadar yanan bu kutsal ateşin kökeni ilk uygarlıkların başlangıcına kadar dayanır. Vesta Roma’nın bilinen en eski tanrıçasıdır. Halk tarafından da sevilen tanrıçanın tapınağındaki ateş yandığı sürece kentte yaşayan herkes kendisini toplumsal ve dinsel anlamda güvende hissetmektedir. Ocağın tanrıçası olduğu için insanlar  için evi simgeleyen Vesta’nın tapınağı ise kentin evi konumundaydı.

 

“Yuvarlak biçimde olan bu tapınak için büyük olasılıkla ana rahmini temsil ettiği düşünülüyordu.”

 

Diğer kültür sanat yazılarımızı okumak için tıklayınız…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
52
Tags:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments