Uzay Yolculuğuna Bakış

Değerli Gossive okuyucuları, gelin birlikte uzay nedir, neleri barındırır ve önemi nedir kısaca okuyalım.

 

UZAY NEDİR VE NELERİ BARINDIRIR?

Dünya ve galaksi arasında sonsuz olduğu belirtilse de kanıtlanmamış boşluğa uzay denir.

Buz, donmuş gaz ve kozmik toz karışımından oluşan kuyruklu yıldız, uzak bile olsa sürekli görünen takımyıldızları, asteroit, galaksi, çekim alanı büyük olan kara delikler, uzayda serbest bulunan kaya parçası göktaşını içinde barındırır.

 

NEDEN UZAYA GİDİYORUZ?

İnsanlığın gökyüzüne ve uzaya olan merakı eski çağlardan bu yana süregelmektedir. Bu merak sayesinde başlayan uzay araştırmaları da yeni teknolojik gelişmeleri, insanlığın geleceğini, askeri gücü, uzayın derinliklerini keşfi de beraberinde getirmiştir.

UZAY ÇALIŞMALARININ YAŞAMDAKİ YERİ

Uzay çalışmalarının günlük hayattaki teknolojiyi de etkilediğini yazımızın üst kısmında belirtmiştik. Peki nedir bu etkiler?

“NASA’nın belki de en eski buluşlarından biri gıda güvenliği üzerine olmuştur. Astronotların uzun süreler boyunca uzay ortamında kalacağı düşünülerek hazırlanan bu özel gıdalar, üretim esnasında şoklanır ve vakumlu paketler yardımıyla hava alması engellenir. Böylece paketlenen yiyecekler hem uzun süreler boyunca tazeliğini korur hem de yiyeceğin bakteriler veya mantarlar tarafından bozulması engellenir. Bu özel gıda paketleri, günümüzde hem uzay istasyonunda hem de Türkiye’de dahil yaklaşık 150 ülkede kullanılmaktadır.

Uzay giysilerinin ve düşük yer çekiminin azizliğine uğrayan astronotlar yerden toprak örnekleri almakta zorlanıyordu. Onlar zorlandıkça yeni yapılacak keşif yaklaşıyordu.

Günümüzde belki de hepimizin evinde bulunan kablosuz süpürgelerin atası işte tam da bu amaç için icat edildi. Günümüzdekine benzer bir yapıya sahip olan, kablosuz şarjlı örnek toplayıcılar da kullanılarak Ay yüzeyinden toplamda 382 kilogram örnek Dünya’ya getirilerek incelendi. Sonrasında da başka bir şirket tarafından patentin satın alınmasıyla günümüzde evlerde, ofislerde ve arabalarda kullanılan kablosuz elektrikli süpürgeler yaygınlaşmış ve hala kullanılmaktadır.

NASA, ısı takibi yapan füzelerin kızıl ötesi ışınlarını yakalamak amacıyla bir firma ile ortaklaşa bir materyal geliştirmeye çalışır. Geliştirilecek olan materyal hem hassas olan radar ekipmanlarını korumak için tasarlanmış güçlü bir kubbe yapısında olmalı hem de mümkün olduğunca şeffaf olmalıdır. Bu amaç için polikristal isminde yeni bir materyal geliştirilir. Aradan geçen birkaç yılın ardından başka bir firma benzer bir materyal için yola çıkar fakat bu defa amaçları çok farklıdır. Bu firmanın amacı bu materyali diş tellerinde kullanarak diş tellerinin görünüşünü daha sevimli kılmaktır. NASA ile irtibata geçen firma sonunda görünmez diş tellerini yapmayı başarır ve günümüzde sağlık açısından çok gerekli olan bu buluşun dişlerde çok güzel görünmesini sağlarlar.

İnsanlı uzay çalışmalarının başlarında astronotları uzaya taşıyan araçlar bir amaca hizmet etmek için tasarlandığından birçok konuda konfor kısmına dikkat edilmemişti. Fakat belli bir süre sonra astronotlar sırt ağrısı ve boyun ağrısı gibi şikayetler ile gelmeye başlayınca NASA mühendisleri araştırmaya konuldu. Ağrıların sebebi koltuklardı. Her ne kadar mikro yerçekimi seviyesine ulaşmak yaklaşık sekiz buçuk dakika sürse de astronotlar koltuklara sıkı sıkıya bağlandıkları için koltuklar astronotları fiziksel olarak zorluyordu. NASA mühendisleri öyle bir sünger tasarımı yaptılar ki astronot koltuğa oturduğunda sünger tamamen astronotun şeklini alıyor, kalktığında ise sünger normal pozisyonuna geri dönüyordu. İşte o birçok yatak veya ayakkabı reklamında gördüğümüz hatta bazen evcil hayvanların oyun alanı olan hafızalı sünger böyle geliştirildi ve insanlığın kullanımına sunuldu.

Uzay çalışmalarına sadece NASA’da yıllık yaklaşık 19 milyar dolar harcanıyor. Bu miktar çok fazla gelebilir. Fakat insanlığa getirileri paha biçilemez. Günümüzde kullandığımız mikrodalga fırınlardan uzaktan kumandalara, kışın bizleri soğuktan koruyan ince ama etkili montlardan gözlüklerimizde ve telefon ekranlarımızda kullanılan çizilmez camlara kadar birçok teknoloji bu uzay çalışmaları sayesinde keşfediliyor ve kullanılıyor. Aynı zamanda insanlığın gökyüzüne olan merakı da giderilmiş oluyor. Uzay çalışmalarında geliştirilen teknolojilerle belki de ileride o filmlerde gördüğümüz uçan arabalar bile gerçek olabilir.”

UZAY YOLCULUĞU

Atlas Dergisi’nin Mart 2020 verilerine göre bugüne dek 41 ulustan toplam 565 astronot uzaya gitmiş ve bu astronotların 500’ü erkek, 65’i kadın olarak kayıtlara geçmiştir.

İlk insanlı uzay uçuşunu Rus kozmonot  Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961’de Vostok 3KA roketinin Vostok 1 uzay kapsülüyle uzay aracıyla gerçekleştirmiştir.

 

 

Yakın zamanlarda uzaya yapılan yolculuklara bakılırsa Jeff Bezos’tan bahsetmeden geçilemez.

JEFF BEZOS KİMDİR?

Jeffrey Preston Jorgensen, 12 Ocak 1964, ABD doğumlu girişimci, yatırımcıdır. 1986 Princeton Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Jeff Bezos, Blue Origin ve Amazon şirketlerinin sahibi olmasıyla da tanınır.

20 Temmuz 2021’de Bezos ilk uçuşunu gerçekleştirmiş ve beraberinde erkek kardeşi, 18 yaşında Hollandalı bir genç ve Teksas eyaletinden 82 yaşındaki bir havacılık öncüsü de bu uçuşa katılarak uzaya giden en genç ve en yaşlı kişiler olmuştur.

Bezos böylelikle İngiliz girişimci Richard Branson’un uzay uçuşundan yaklaşık 10 gün sonra kendi uzay aracıyla uzaya giden ikinci milyarder iş insanı olmuştur.

 

 

 

KAYNAKLAR

https://tr.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos

https://www.spacecampturkey.com/neden-uzaya-gidiyoruz

https://www.amerikaninsesi.com/a/jeff-bezos-kendi-roketiyle-uzaya-gitti/5972746.html

https://www.hurriyet.com.tr/egitim/uzay-nedir-ve-uzayda-neler-bulunur-41816880

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:

Esin Kırkan

Esin Kırkan 1998 yılında Bilecik’in Bozüyük ilçesinde doğmuştur. İlköğretim ve lise hayatını Bozüyük’te tamamladıktan sonra 2017 senesinde Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü kazanmış olup eğitim hayatı hala devam etmektedir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments