Uzaktan Eğitim Nedir? Örgün Eğitim ile Arasında Bulunan Farklar Nelerdir?

  • Home
  • Gündem
  • Uzaktan Eğitim Nedir? Örgün Eğitim ile Arasında Bulunan Farklar Nelerdir?
uzaktan eğitim

Uzaktan eğitim (e-Öğrenim veya e-Learning) genel anlamda, iletişim araçlarını kullanarak zaman ve mekana bağlı kalmadan insanların eğitimini sürdürmesini sağlamaktır.

Uzaktan Eğitim Tam Olarak Nedir?

Uzaktan eğitim (e-Öğrenim veya e-Learning) genel anlamda, iletişim araçlarını kullanarak zaman ve mekana bağlı kalmadan insanların eğitimini sürdürmesini sağlamaktır. Bu eğitim sayesinde yaşanılan yerlerde eğitim olanakları kısıtlı olan insanların, iş durumundan kaynaklı örgün eğitime katılamayanlara veya kişisel gelişimini sağlamak için zaman ayıramayan bireyler eğitim almaktadırlar.

Uzak Eğitim’in özellikleri aşağıdaki gibidir;

1- Zaman kavramından bağımsızdır. Birey dilediği zaman eğitimine ara verebilir, devam edebilir. Eğitimini tamamlamak için ona tanınan zaman aralığını istediği gibi kullanma hakkına sahiptir.

2- Mekan kavramından bağımsızdır. Birey, yaşadığı yerdeki kısıtlı olan imkanına rağmen mekan değişikliğine gerek duymadan, istedikleri mekanda eğitim hakkına sahip olurlar. Uzaktan eğitim, bu imkan sayesinde ”eğitimde fırsat eşitliği” sorununa çözüm önerisi olarak gösterilir.

3-Öğrencilerin sorumlu davranmasında önemli rol oynar.

uzaktan eğitim

Uzaktan Eğitim Bireysel Midir?

Uzaktan eğitim programlarına YÖK onayı verilmesi de gerçek anlamda yüksek lisans eğitimi verebildiğinin ve yüksek lisans programının gereklerini yerine getirebilecek bir eğitim platformu sağladığının bir göstergesi sayılmaktadır.

Uzaktan Eğitim’in bireyselliği ön planda olsa da tamamen bireysel değildir. Derslere kayıt olan diğer öğrenciler ile birlikte dersten sorumlu olan öğretim üyeleri, bilgi teknolojilerinin imkanlarını kullanarak (e-posta, sohbet, forum vb.) iletişim halinde olmaları ve ortak projeler gerçekleştirmeleri mümkündür. Kısaca bahsetmek gerekirse, günümüz şartları ile bu eğitim sistemi, örgün eğitim için bir alternatif olarak görüldüğü gibi, çoğu durumda örgün eğitimi destekler nitelik taşımaktadır. Gelecekte teknolojinin daha ileri seviyeye ulaşması, yaygın hale getirilmesi ve eğitim almak isteyen bireylerin artması gibi gelişmeler, bu sistemin eğitim sistemleri içerisinde popüler olacağını gösteriyor.

Yüksek Lisans bölümlerinde uzaktan eğitim veren üniversitelerin ve programların sayısı  her geçen gün artış göstermektedir. Yüksek Lisans programına devam ederken, iş hayatına devam etmek isteyenler, ya da bulunduğu şehirdeki imkansızlıktan kaynaklı sebeplerden dolayı önemli bir alternatif haline gelen uzaktan eğitim, çağımızın teknolojik gelişmeleriyle birlikte örgün eğitim ile yarışabilecek seviyeye ulaşmıştır.

uzaktan eğitim

Örgün Eğitim ve Uzaktan Eğitim Arasında Bulunan Farklar 

Klasik Eğitim veren eğitimci, lecture adı verilen konuşmasını yapar. Öğrencilerin bu durumda görevi ise not tutmaktır. Öğretmen gerekli bulduğunda şekilleri ve yazıları tahtaya aktarır. Bazı zamanlar fişler, slaytlar ve materyal kullanımı gerçekleşir. Ortalama 50 dk süren ders bitiminde öğrenciler zaman kaldığı müddetçe öğretmene soru sorarlar.

Gerçekleşen metotta öğrenci sadece öğretmenin bilgisine sahip olur. Öğretmenin bilgisi kadar öğrenci bilgilenir. Öğretim durumu açık değildir. Dersin iyi öğretilmesi, öğrenim gören öğrenci dışında hiç kimse göremez. Öğretmeni değerlendirmek imkansızdır. Yapılan anket ile öğretmenin değerlendirilmesi istenir fakat anketlerin tarafsızlığı tartışılır. Kullanılan materyaller sınırlıdır. Örgün eğitim sırasında öğretmenler sadece o dönem ders anlattığı öğrencilere ulaşabilirler.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
42
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments