Uygulanmayan Memnon Planı Büyük İskenderin Sonu Olabilirdi

  • Home
  • Tarih
  • Uygulanmayan Memnon Planı Büyük İskenderin Sonu Olabilirdi

Büyük İskender M.Ö 334 de Anadolu’ya ayak bastı. Persler tarafından bozguna uğratılmış olsaydı, Şüphesiz Pers imparatorluğuna sefere çıkmış, maceraperest bir kral olacaktı . Tabi Memnon’un planı uygulansaydı.

Büyük İskender’in bilinen dünyanın ötesine yapmış olduğu seferler, dünya tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Doğu ve batının kaynaşması askeri, dini, kültürel olarak etkileşimi Helenizm çağı olarak akıllarda kalır.

Memnon Planı

İskender’in Asya’ya götürmüş olduğu ordu büyük bir ordu sayılmazdı ( 30.000 piyade, 5.000 süvari ve 160 gemi). MÖ 334 de İskender ordusuyla Çanakkale boğazını geçip resmen perslere savaş ilan etti. Bunun üzerine pers kuvvetleri Daskyleion yakınlarındaki zeleia’ da toplanmaya başlamışlardı. Persler aynı zamanda 400 kadar Fenike ve Mısır gemilerinden meydana gelen donanmalarıyla Akdeniz’e egemendiler. Zeleia ordu kampında Memnon’un savaş için önerdiği plan görüşülüyordu.

Plana göre İskender’in ilk etapta karşısında çıkılmayacak, Anadolu’nun içlerine doğru çekilip, İskender’in takip edeceği yol üzerindeki kuyuları zehirleyip, ekinleri kaldırıp kısacası geriye tahrip edilen bir alan kalacaktı. Bu sayede İskender’in ordusu bitkin bir şekilde Anadolu’nun içlerine geldiğinde saldırılıp imha edilecekti. Pers satrapları gerek hırsları, gerek çıkarları gereği bu planı uygulamayı reddettiler. Çünkü satrapların kendi bölgelerinin tahrip edilmesi fikri, onların çıkarlarına ters bir durumdu. Henüz 22 yaşında olan İskender’i büyük bir tehlike olarak görmüyorlardı ve işini kolay ve hızlı bitireceklerini düşünüyorlardı, ama Memnon Yunan savaş düzeninin ve yıkıcılığının farkındaydı ve ona göre son kaçınılmazdı.

 

İki ordu günümüz Çanakkale il sınırlarında bulunan Granikos çayının iki tarafına yerleşti. Granikos ( kocabaş çayı/ biga çayı). İskender bu muharebede çarpık savaş düzenini uygulayarak sağ kanattaki süvarilerle çayı geçerek pers süvarisinin üzerine büyük bir şiddetle saldırdı ve karşısındaki birlikleri ani bir şekilde bozguna uğrattı. Savaşın neticesi batı Anadolu’nun perslerin elinden çıkması ve İskender’in eline geçmesi oldu. Memnon bu savaştan sonra halikarnassos şehrine sığınıp orada tam 9 ay kadar direniş gösterdi.

Plan uygulanmış olsaydı belki İskender önemsiz bir Makedonya kralı olarak kalacaktı. Memnon’un planı Türk kurtuluş savaşında Mustafa Kemal tarafından Yunan ordusuna karşı uygulanmıştır.

Tarih içerikli yazılarımızı okumak için Tıklayın…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
4
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments