USTA İLLÜZYONİST HARRY HOUDİNİ

Sihirbazlığın tartışmasız ustası Harry Houdini modern illüzyonun da babasıdır.Houdini yıllar boyunca sayısız sihirbaza ilham verdi.

Harry Houdini, 24 Mart 1874´de Budapeşte’de doğdu, babası bir hahamdı. Ailenin maddi durumu iyi olmadığı için Houdini 8 yaşına geldiğinde çalışmaya başladı. 13 yaşında çalışmak için tek başına New York’a gitti. Amacı para kazanıp ailesine yollamaktı. 5 yıl sonra babası ölünce, annesi ve kardeşleri Houdini’nin yanına taşındı.

Gündelik işlerde kazandığı para artık yetmiyordu. İllüzyonla ilgilenen Houdini bu işten kazanç sağlamaya yöneldi.

İlk sahne gösterileri basitti; İskambil kâğıtlarıyla kâğıt hileleri yapıyor, şapkadan tavşan çıkarıyordu. Daha sonra ise kendini kelepçeledi, zincirledi ve bunları hızlıca açmaya başladı. Kimse Houdi’nin bunu nasıl yaptığını çözemiyordu.

Öyle ki polisler bir gün onu bir hapishane hücresine koydular ve “buradan çık” dediler. Houdini birkaç dakika sonra cezaevinin koridorlarında geziniyordu. Görenler gözlerine inanamadı ama Houdini bunu da bir gösteriye çevirdi. Artık gösterilerini cezaevlerinin önünde yapıyordu.

Kendine “Gökyüzünün Prensi” lakabını taktı. Ayrıca kendi yaşıtlarının arasında yapılan koşu yarışında şampiyon oldu. Profesyonel sihirbaz olduktan sonra lakabını değiştirerek “Harry Houdini” yaptı. 

Bu lakabı almasındaki en büyük etken ise etkilendiği Fransız sihirbaz Jean Eugène Robert-Houdin ve arkadaşı Jack Haymanın ona Fransızcada Houdinin sonuna “-i” eklemenin “ona benzer, onun gibi” bir anlam katıcağını söylemesidir. Yaptığı araştırmalardan sonra Houdini, ilk kitabını 1908 yılında “”The Unmasking of Robert-Houdin”” adıyla yayımladı.

 

İlk olarak bütün Avrupayı dolaşarak yaptığı “Harry Handcuff Houdini” turnesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Gittiği her ülkede kendini yerel polis birimlerine meydan okuyarak kelepçelenmesini ve kilit altında tutulmaya çalışılmasıydı. Yeteneklerini fiyakalı bir biçimde gerçekleştirmesi ve seyircinin bütün show’a dahil olması en önemli özelliklerindendir. Kısa sürede repertuarını geliştirerek demir zincirlerden, gökdelenlerden sarkıtılan kalın halatlardan, sualtında deli gömleklerinden kurtulmak ve kapağı mühürlenmiş devasa süt şişelerinden kaçmayı da eklemiştir.

Harry Houdini ve eşi Bess

Bütün bu olayların ardından yapılan incelemelerde Houdini’nin nasıl serbest kaldığını gösteren en küçük bir kanıt bulunamaması nedeniyle, hızla büyüyen ünü mucizeyle birleşti.

Deli gömleği giydiriliyor, iyice sıkıştırıldıktan sonra üstüne metrelerce ip bağlanıyordu ve Houdini genelde seyircilerin gözü önünde tamimiyle görülebiliyordu.

 Yaptığı kaçış gösterilerinin bir düzmece olduğu söylentisine, kendisini “sahte sihirbazların cezalandırıcısı” olarak adlandırarak cevap verdi. Amerikan Sihirbazlar Topluluğunun başkanlığını yaptı ve profesyonel sihirbazlığın standartlarını yükseltti. Kendi kaçışlarını taklit etmeye çalışan herkese çok hızlı bir şekilde dava açarak hakkını savundu.

1918´de New York Hipodromu’nda Jenny adlı fili binlerce insanın gözü önünde yok etti. Bunu nasıl yaptığı tam olarak bilinmiyordu.

22 Ekim 1926’da Houdini, Montreal´de Princess Tiyatrosu’nda gösteri yapacaktı. Aynı gün bir üniversitede konferans verdi.

Üniversitede okuyan genç bir boksör, Houdini’nin yanına geldi ve onu yumruklamak istediğini söyledi. Çünkü Houdini’nin mide kaslarının çok güçlü olduğunu duymuştu; gerçekten de böyle gösterileri vardı.

Genç boksör bunu denemek istiyordu ve Houdini kabul edince boksör onu yumruklamaya başladı. Oysa Houdini gösterilerden önce uzun bir hazırlık yapıyor ve mide kaslarını adeta kitleyebiliyordu.

O günse Houdini apadisin patladığını bilmiyordu ve genç boksorün kendisini yumruklamasına izin verdi.

Yumrukların ardından gösteriye çıkmaya hazırlanırken birden fenalaştı ve hemen hastaneye kaldırıldı.

Hani sahnede ölmek deyimi vardır ya, Houdini’nin ölümü de böyle oldu. Gösterisi sırasında hayatını kaybetti.

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments