ÜLKELERİN GELENEKLERİ / ALMANYA

Avrupa coğrafyasında en etkili ve akılda kalan milletlerin başında Almanlar geliyor. Almanya’nın gelenekleri de bir o kadar unutulmaz.

ÜLKELERİN GELENEKLERİ 4 / ALMANYA

 

Almanya’nın tarihi MÖ 3.yüzyılda ortaya çıkan Cermen Kabileriyle başlıyor. Güney İskandinavya’dan ve Kuzey Almanya’dan gelen kabileler farklı uluslardan etkilendi ve 962 yılında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nu kurdular.

1806 yılına kadar varlığını sürdüren bu devlet Napolyon Savaşları sırasında tamamen yıkıldı. Devlet 1814 yılında 39 eyalate ayrıldı. 1871 yılında bir araya gelen eyaletler sayesinde Alman İmparatorluğu kurulmuş oldu.

1918 yılına kadar varlığını güçlenerek varlığını sürdüren Alman İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı’yla yıkıldı. Bu yıkılışın ardından Weimar Cumhuriyeti ve Nazi Almanyası dönemlerini yaşayan ülke, 1945-1990 yılları arasında Batı ve Doğu Almanya olarak yaşamına devam etti. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra yeniden birleşen Almanya 1990 yılından beri tek ülke olarak varlığını sürdürüyor.

1955’den beri NATO’ya üye olan ülke, Schengen kurucu ülkeleri arasında yer alıyor.

 

Almanya’nın çok kültürlü yapısı, toleransı yüksek bir toplumun oluşumuna zemin hazırlamıştır. Mükemmeliyetçi bir toplum olan Almanlar düzene, özel hayatın mahremiyetine ve dakikliğe çok önem verirler.

 

El sıkışma kültürü Almanlar için çok önemlidir. El sıkışırken diğer elin cepte olmasını ve bir kişiyle konuşurken ellerin cebe sokulmasını terbiyesizlik olarak görürler. 

Bir yere vaktinde gitmek sosyal etiket açısından önemlidir.

Çevre korumaya çok önem veren Almanya’da sokakta çöplerinizi geri dönüşüm kutularına atmamanız halinde sizi uyarabilirler.

İlk olarak 12 Ekim 1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig ile Prenses Therese’nin evlilik töreni şerefine düzenlenen Oktoberfest dünyanın en büyük halk ve bira festivali olmasıyla ünlü.

Festival her yıl Almanya’nın Münih kentinde düzenleniyor ve her yıl Eylül ayının son haftasında başlayıp, Ekim ayının ilk pazar gününe kadar sürüyor. En çok içkinin Oktoberfest’te tüketildiği ülkede 14 binden fazla içki üretim fabrikası bulunuyor.

 

Oktoberfest’te gerçek biranın doğuşunu kutlayanlar! Her zaman kuralları takip eden bir halk olduklarından, “Reinheitsgebot” adındaki biranın imalatını düzenleyen saflık yasasına uymayan bir Alman birası bulmakta zorluk çekebilirsin. 1903’te Alman yerleşimcilerin Çin’deki Qingdao ticaret noktasına ayak basar basmaz Tsingtao Bira İmalathanesi’ni kurmalarının nedeni de tam olarak bu tutkudur. İşte kendini adamak diye buna denir! Bu altın rengi içkiye duydukları sevgi yadsınamayacak olsa da, kişi başı yıllık bira tüketiminde Almanya şaşırtıcı bir şekilde ikinci sırada yer alıyor. En büyük “Şerefe!” ise Çek Cumhuriyetine gidiyor.

 

Almanya’nın en ünlü pastası, vişne likörüyle ıslatılmış çikolatalı pasta keki, marine edilmiş vişne, krema ve bol miktarda çikolata parçacıklarından oluşan ve schwarzwalder kirschtorte (kara orman pastası) adı verilen pasta. Dünyaca ünlü fastfood yemeği olan Hamburger adını Almanya’nın ikinci büyük şehri Hamburg’tan alıyor.

Gerçek kökeni konusunda bolca tartışmalar yapılan bu Noel geleneği, diğer pek çok kişiyle birlikte 16. yüzyılda yaşamış Protestan reformcu Martin Luther’e de atfedilmektedir. Yine de, çoğu kişi bu geleneğin Almanya’nın ilk dönemlerine dayandığı konusunda hemfikirdir.

İnsanların kutlamalara bir parça tehlike eklemesi de pek uzun sürmedi ve Almanların yemyeşil köknar ağaçlarını mumlar ve yiyeceklerle süslemesi geleneği tüm dünyaya yayıldı.

 

En sevilen tatil Noel ve Paskalya’dır. Bu arada, Almanya sakinlerinde Yeni Yıl evde kalmak ve aile üyeleri ile iletişimin keyfini çıkarmak için bir fırsattır. Ve Kasım ayında Almanlar şenlikli bir kış karnavalı için hazırlıklara başlar. Buna yılın beşinci saati denir. Münih ve Köln sokaklarında, insanları karnaval maskeleri ve kostümler halinde görebilirsiniz. 

 

Almanya’da, erken yatmak ve erken uyanmak alışkanlıktır. Çocuklar saat 7’den sonra uykuya dalmaya başlarlar. Saat 18: 00’den sonra birbirlerine seslenmek, dokunulmazlık olarak düşünülür. Bununla birlikte, yerli halkın şu an neredeyse hiç uyku çekmediği için bir Alman’ı saat 7’de arayabilirsiniz.

Buraya yalnızca davetiyeyle misafir olabilirsiniz. Hatta yakın akrabalar bile çağrı yapmadan birbirlerini ziyaret etmezler. Tatillerde, Almanlar önce alkolsüz içecekler ve tatlılar servis ediyorlar.

Bundan sonra, et yemekleri ve alkol getirin. Almanlar her zaman cana yakınlar. Duyguları, kendilerini biraz samimiyetsiz gibi gösterebilirler, ancak kısıtlama ana ulusal özelliklerden biridir.

Tıpkı İngilizlerin çay saati gibi, Almanlar da kahve ve kek geleneklerini özellikle hafta sonları kutlarlar. Pazar günleri öğlen saat 2 ile 3 arası, birlikte oturup bir fincan kahve ve bir dilim ev yapımı kek ile keyif yapmak için ideal bir zamandır.

 

Almanya hakkında bir diğer ilginç gerçek Bilgi Günüyle ilgilidir. Eğer eylül ayının başlarında büyük çantaları olan çocukları biraraya getiriyorsanız, o zaman birinci sınıf öğrencileriniz var ve çantalarında oyuncaklar ve tatlılar var. Gelenek, öğrencilerine bir ağacın dallarında asarak her zaman hediye veren bilge bir öğretmenin efsanesi ile bağlantılıdır. Daha sonra ağaç kesildi ve öğretmenlerin anısına velilere çocuklara hediyeler verildi. Ancak kulechki’yi ancak ilk okul gününden sonra açabilirsiniz!

 

11 Kasım Almanya’da çocukların heyecanla beklediği günlerden biri. Çocuklar ellerinde fenerlerle fener alayına katılır, kapı kapı gezerek şarkılar söyler ve şeker toplar. Yoksullar, dilenci ve süvarileri koruduğuna inanılan Aziz Martin anılır. Bu gelenek ölümünden sonra aziz ilan edilen eski Tours piskoposunun buz gibi bir havada bir dilenci ile paltosunu paylaşması söylencesine dayanıyor.

 

Aziz Martin Günü

 

Cadılar Bayramı

Keltlere göre 31 Ekim yazın sonu ve yılın karanlık zamanlarının başlangıcı demekti. Kötü ruhları uzak tutabilmek için korkutucu maskeler takıyorlardı. Bu gelenek günümüzde Cadılar Bayramı olarak biliniyor ve özellikle ABD’de kutlanıyor. Almanya’da da kabaklar oyuluyor ve çocuklar kapı kapı dolaşıyor. Cadılar Bayramı, Almanya’da son yıllarda giderek daha çok ilgi görüyor.

Cadılar Bayramı hakkında yazımıza buradan okuyabiliriz.

Aziz Nikolas Günü

Her yıl 6 Aralık’ta Aziz Nikolas anısına uslu çocuklara hediyeler verilirken, yaramazlar ise ayıplanır. Bu kutlamanın geçmişi Myra Piskoposu Nikolas’a dayanıyor. Aziz Nikolas ABD’de ise Noel akşamı bacalardan evlere girip hediyeler getiren Noel Baba olarak tanınıyor.

 

Almanya’da ortak ilgi alanına sahip kişilerin aynı mekanda düzenli olarak buluşması geleneğine “Stammtisch”, yani ‘Her zamanki masa’ denir. Bu buluşmalarda örgüyle ilgilenenlerden, edebiyat meraklılarına kadar pek çok arkadaş grubu hem güzel vakit geçirir hem de birbirlerinin birikimlerinden faydalanır.

 

Almanya’da çıplaklar plajı geleneği 19. yy’ın sonlarında ortaya çıktı. Ancak FKK (Özgür beden kültürü) olarak bilinen çıplaklar plajları daha çok bir Doğu Almanya geleneği olarak tarihe geçti. Bugün de özellikle Almanya’nın doğusundaki bölgelerde çıplak güneşlenen insanları görmek mümkün.

 

“Helau!”, “Alaaf!” Böyle seslenmek, çoğunlukla şubat ayına denk gelen Fasching (ya da Karnaval) dönemi için tipiktir. Bu dönemde insanlar kutlama yaparlar, kostümler giyerler ve renkli kostümleri içinde caddede geçit yaparlar. Bazı şehirlerde çok büyük geçit törenleri yapılır. Fasching anaokullarında ve diğer okullarda da kutlanır. Çocuklar çeşitli kostümler giyerek kendilerini örneğin prenses, korsan veya superman kılığına sokarlar. Hayallerinde kimin gibi olmak istiyorlarsa onun kılığına girerler. Çocuklar böyle masum düşüncelerle kostüm giyerlerken, barlarda ve çeşitli partilerde kostüm seçiminde insanların çok abarttıkları görülebilir.

 

Pek çok kişi Fasching zamanı, başka zamanlarda yapmamaları gereken şeyleri yapabileceklerini düşünürler. Kostüm sayesinde tanınmamak ve bol miktarda alkollü içki tüketmek de bu şekilde davranmak için kişilere cesaret verebilmektedir. Bu da kişileri ahlaksızca davranışlara sürükleyebilmektedir. Bunun sonucunda evlilikler yıkılabilmektedir. Bu gibi davranışlar kesinlikle Hristiyan değerlerine aykırıdır.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
19
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments