Türk Kahvesi/Mehmet Efendi’nin Hikayesi

  • Home
  • Tarih
  • Türk Kahvesi/Mehmet Efendi’nin Hikayesi
İlk Türk kahvesi tohumları Eminönü’ndeki ‘‘Taht-u Kale’’de atılmış; bir sokağa da adını vermiştir: Bugün de aynı adı taşır, Tahmis Sokak.Tahmis kurukahve demektir, tahmisçi de kurukahveci. Civarda hızla 55 kahvehane, 200 çalışan ve sayısız müdavim oluşmuştur.

Türk Kahvesi/Mehmet Efendi’nin Hikayesi

Eskiden Arap Yarımadası’nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, yeni hazırlama ve pişirme metoduyla gerçek kahve lezzetine ve eşsiz aromasına kavuşmuştur. 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.

1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi. 1554 yılında Tahtakale’de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı.

1871’e kadar çiğ çekirdek olarak satılır, evlerde tavada kavrulduktan sonra el değirmeninde çekilirmiş. İlk Türk kahvesi tohumları Eminönün de “taht-u Kale” de atıldığı içindir ki sokağa adını vermiş. Tahmis Kuru kahve demektir. Tahmisçi de kurukahveci demektir.

Mehmet Efendi

Tahmis sokak da 55 kahvehane peş peşe açılınca müdavimleri artmış, kahvemiz yabancı tacirlerle dünyaya yayılmış. Babasından işi devralan Mehmet Efendi kahveyi dibeklerde öğüterek satmaya başladı. Tahmis sokak buram buram kahve kokmaya başladı.

Kokuya yeniliğe emeğe karşı durulamayınca namı da başarısı da almış yürümüş. Soyadı kanunu ile soyadları “kurukahveci” oldu. Üç torun başarıyı uluslararası boyuta taşımış. Artık 55 üzeri ülke kahvemizi içiyor.

Menenğiç kahvesi, özellikle Siirt ve Mardin de yetişen menenğiç isimli bitkinin meyveleri ile yapılıyor. Olgunlaştıkça kırmızıdan yeşile dönen meyveler toplanıp kurutulduktan sonra kavruluyor ve içimi yumuşak menenğiç kahvesi olarak önümüze geliyor.

Mehmet Efendi

Eğe bölgesinde en hasını içebileceğimiz dibek kahvesinin farklı öğütülme biçiminden geliyor. İçi oyuk taş havanlarda, yani dibeklerde dövülerek elde edilen kahve yoğun kıvamlı olmasına rağmen oldukça yumuşak içimli..

Kahve çekirdeğinin Çifte kavrulmasıyla elde edilen Hatay kahvesi de yoğun ve sert içimlidir. Kokusunu birkaç sokak öteden bile duyabileceğiniz bu kahvenin en iyisini elbette Hatay’a gittiğinizde içebilirsiniz.

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
20
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments