TARLA KUŞUNUN SESİ KİTABI

Türk edebiyatının usta yazarlarından Mustafa Kutlu’nun Kitabı, Tarla Kuşunun Sesi kalabalık bir ailenin hayatını merkeze alan sıcacık bir hikaye…

TARLA KUŞUNUN SESİ KİTABI

 

Tarla Kuşunun Sesi bir Yörük Olan Murat’ın hayatını konu alır. Halk hikâyesi olarak niteleyeceğimiz bu kitap iki kısımdan oluşur. Molla Murat bir Yörük oğlu olarak doğmuştur. Gençliği dağlarda geçen Murat’ın okuma yazması yoktu. Daha sonra okuma-yazma öğrenen Murat hafız da olmuştu. Ailesi ve kendisi tarım ve hayvancılık işi ile ilgilenmiştir. Henüz 17 yaşında iken bir Pazar yerinde görüp tanıştığı bey kızı Saliha onun hayatının seyrini değiştirmiştir.

Murat askere gitmeden Saliha ile evlenmişlerdi. Saliha bey kızı olarak yetişmiş dolayısıyla evlenip dağa geldiğinde çaresiz kalmıştı, üstelik çocuğu da olmamıştı. Asker yolunu beklemek Saliha için ağır olmuştu. Murat askerden geldikten sonra Saliha ile boşanmışlardı. Murat daha sonra Gülhanım adında bir Yörük kızı ile evlendi. Murat’ın, Mustafa, Bekir ve Bilal adında üç oğlu oldu. İlerleyen dönemlerde Çam altına değirmen kuran Murat adından söz ettirmeye başladı.

 

Kitabın ilerleyen bölümlerinde Kayıp Tarih hikâyesini anlatıyor. Bu hikâyede, Hamit Efendi ve çocuklarının yaşadıklarını anlatmakta. Hamit Efendi’nin 3 oğlu vardı. Büyük oğlu Yusuf, marangoz ve yumuşak başlı idi, ikinci oğlu Ziya, sinsi, paragözdü, üçüncü oğlu ise bir futbol sever olan Sefa idi.

Tarla Kuşunun Sesi, Mustafa Kutlu’nun beni derinden etkileyen kitaplarından biridir. Bu kitap, hem sevmeyi hem severken ayrılmayı hem de memleket ve aile sevgisini anlatıyor. Okumanız gereken kitaplardan olduğunu düşünüyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum.

Yazarın Hayatı

 

Mustafa Kutlu 6 Mart 1947 tarihinde Erzincan’da doğdu. 1964’te Erzincan Lisesini, 1968 de ise Erzurum A.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü bitirdi. Tunceli Lisesinde ve İstanbul’da Vefa Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1974’te Dergâh Yayınlarında çalışmaya başladı. Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’ni 3.ciltten itibaren yayın müdürlüğünü üstlendi.

 

İlk hikâyeleri Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde çıktı. 1979 ve 1982 yılları arasında bu dergisinin yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. 1990’da Dergâh dergisinin genel yayın müdürü oldu. 1986’da Zaman gazetesinde “Bir Demet İstanbul” başlığı ile şehir yazıları yazdı. 1995’de Yeni Şafak gazetesinde kültür ve spor yazıları yazdı. Kanal 7’de kültür programları hazırladı.

Mustafa Kutlu’nun söz ettiğimiz bu kitabı, Dergâh Yayınlarından 2017 yılında İstanbul’da yayınlanmıştır.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
851
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments