TARİHTEKİ GÜÇLÜ KADINLAR 8: INDIRA GANDHI

  • Home
  • Tarih
  • TARİHTEKİ GÜÇLÜ KADINLAR 8: INDIRA GANDHI

İndira Gandhi Hindistan’ın ilk kadın başbakanıdır. Başbakanlığı döneminde birçok faaliyeti olmuştur. Soyadı benzerliği haricinde Mahatma Gandhi ile bir akrabalığı yoktu. 

TARİHTEKİ GÜÇLÜ KADINLAR 8: İNDİRA GANDHİ

 

İndira Gandhi, Hinsitan’ın Allahabad şehrinde, 19 Kasım 1917 tarihinde doğmuştur. Hindistan’ın ilk başbakanı olan Cevahirlal Nehrun’un kızıdır. İndira, Visva-Bharati Üniversitesinde okudu, daha sonra İngiltere’de Oxford Üniversitesine bağlı Sommerville College’de tarih ve antropoloji öğrenimini yarıda bıraktı.

Üniversite eğitiminden döndükten sonra, babasının siyasi çalışmalarında ona destek olmak amacıyla, babasına danışmanlık yapmaya başladı. 1938 yılında Hindistan Ulusal Kongresi’ne katıldı. 1942 yılında Feroze Gandhi ile evlendi ancak 1947 yılında boşandılar.

indira gandhi

Faaliyetleri

1946 yılından itibaren babasının danışmanlığını yaptı. 1959 yılında geçici olarak Hindistan Ulusal Kongresi’nin başkanlığına getirildi. 1964-1966 yıllarında Basın ve Yayın Bakanlığı’nda bulundu.

11 Ocak 1966 yılında dönemin başbakanının ölümü üzerine İndira, 24 Ocak 1966’da parlamentonun kararı ile başbakan seçildi. Görevine ek olarak Dışişleri Bakanlığı’nı da üstlendi.

1967 seçimlerinde çoğunluğu kazanamayınca muhalefetin sağ kanadına üye olan Monarci Desai’yi başbakan yardımcılığına atadı. Seçimler sonunda ülkede kargaşa oldu ve parti ikiye bölündü. İndira, Kongre-R Partisi’nde sol kanadın başına geçerek yoksul ve topraksız köylülerin umudu oldu ve 1971 seçimlerinde galip geldi. Aynı zamanda patlak veren Pakistan-Hindistan savaşından dolayı halka hizmet veremedi.

İndira yeni Kongre Partisi’nin başında, 1971 seçimlerinde önemli bir başarı elde etti. Kongre Partisi’nin ikiye ayrılmasından dolayı, Mart 1972’de gerçekleştirilen genel seçimlerde İndira Gandhi’nin liderliğinde “Yeni Kongre Partisi” kazandı. Gandhi, Temmuz 1969’da reformlar gerçekleştirdi. Büyük bankaları ve sigorta şirketlerini millileştirdi, hükümdar ödeneklerini ve mihrace ayrıcalıklarını kaldırdı. Şubat ve Mart 1974’te fiyatlardan ve işsizlikten dolayı Gucerat ve Bihar’da ayaklanmalar gerçekleşti.

indira gandhi

Gandhi 1975 yılında, 1972 seçimlerine hile karıştırmakla suçlanmıştı. Bunun üzerine, 26 Haziran 1975 tarihinde olağanüstü hal ilan ederek, muhalif liderleri tutuklatmış ve muhalefet üstünde baskı kurmuştu. Karşıt görüşlü politikacıları tutuklatmış ve basın üzerine sansür koymuştur.

1977 ön seçimlerinde Kongre Partisi yenilgiye uğramıştı. Bunun nedenleri olarak; İndira Gandhi’nin otoriter yönetimi, Oğlu Sanjay’ın “halk otomobili” girişimi başarısız olması, doğum kontrolü uygulamasının kısırlaştırma olarak algılanması ve danışmanlığına getirdiği oğlu Sanjay’ın çevresinde oluşturduğu grup.

1977’de yapılan erken seçimle, Monarci Desaş başbakan oldu. Gandhi, 1977 sonunda Kongre Partisi’ni bölmüş ve Kongre Partisi-İ adlı yeni parti kurmuştur. Kasım 1978’de milletvekili seçilmiş ancak bir ay sonra parlamentodan uzaklaştırılarak, bir hapse hapse atılmıştı.

14 Ocak 1980 seçimlerinde, seçimleri kazanarak yeniden başbakan oldu. Oğlu Sanjay, 23 Haziran 1980 tarihinde geçirdiği uçak kazası sonucu hayatını kaybetti. Onun ölümünden sonra politikaya diğer oğlu Rajiv Gandhi dahil oldu. 1983 yılında, partinin baş delegelerinden biri oldu. 1983 yılında Fidel Castro’dan sonra Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanlığına getirildi.

1980 sonrası Gandhi, özerklik isteyen Sihlerin ayaklanması ile uğraştı ancak başarılı olamadı. Sihlerin ayaklanmalarını bastırmak için ordu birliklerini kullanması tepkiye yol açtı.

31 Ekim 1984 yılında koruması olan iki Sih muhafızının saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Öldüğünde 67 yaşında idi.

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
67
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments