Kadınların tarihteki yerleri hiç yadsınamaz bir gerçek, güçlü kadınlar serisine Kraliçe Victoria ile devam ediyoruz. Bir çağa adını veren Victoria’yı gelin beraber inceleyelim.
Bekar Kraliçe Victoria
1819 senesinde doğan Alexandrina Victoria 18 yaşına eriştiğinde tahtın erkek varisi olmadığından ötürü 1837’de tahta oturmuştur. Elizabeth Tudor’dan sonra İngiltere tahtına oturan ilk bekar kraliçedir. Tudor döneminin aksine bu dönemde idamlar olmasa da entrika ve zorluklar olduğu apaçık ortadadır. Hiç şüphesiz bir şekilde 63 sene boyunca döneminin süper gücü olan İngiltere’yi yönetmiştir. Tahta çıktıktan 3 sene sonra Alman Prensi olan Kuzeni Albert’e aşık olmuş ve kısa süre içerisinde prens ile evlenmiştir. Akabinde ise 9 çocuğundan ilkini dünyaya getirmiştir. Victoria’nın yönettiği dönem boyunca İngiltere gözle görülür bir şekilde ekonomide rahatlık yaşamıştır. Endüstriyel gelişmeler yine bu dönemde meydana gelmiş, orta sınıfta yaşayan insanlar ise bu durumdan faydalanmışlardır.
Victorian Çağı (Devri)
19. yüzyılda devletler arasında süregelen sömürge yarışlarına İngiltere de katılmıştır. Avusturya keşfediliyor. Daha sonrasında Afrika kıtasında özellikle Mısır sömürgesi dikkat çekerken, Hint yarımadasında da sömürgeler oluşturulmuştur. Afrika kıtasının sömürgeleştirilmesinde İngiltere’nin payı oldukça büyüktür. Bu nedenle İngiltere için “Güneşi batmayan ülke” benzetmesi yapılmıştır. Sanatsal ve yenilikçi bir tarafı da olan bu dönem ne yazık ki Prens Albert’in ölümünden sonra son bulmuştur. Kraliçe yasa girmiş ve bir daha evlenmemiştir. Ölümüne kadar siyah kıyafetlerini üzerinden çıkartmamış “Winsdor Dulu” olarak anılmıştır. Mutlak otoritesini ve yönetimdeki ağırlığını korumuştur. 1874 senesinde başbakan olan Benjamin Disraeli kraliçenin rahatlamasına neden olmuş ve Disraeli’nin yapmış olduğu siyaseti onaylamıştır. Ülke topraklarını genişletmeye yönelik çalışmalar hızla devam etmiştir. Disraeli’nin politikası sayesinde Süveyş kanalının yarıya yakını ele geçirilmiş ve Victoria’nın ünvanları arasına “Hindistan Kraliçesi” ünvanı da eklenmiştir.
Yine bakılacak olursa iktidarda kaldığı süre boyunca oluşan yenilikler, süre gelen sorunlar nedeniyle halkın sevgisini ve güvenini tam anlamıyla kazanamamıştır. Öldüğü zaman ise yaptıkları anlam kazanmış ve arkasından ulusun kaybettiğini belirten cümleler kurulmuştur. Bu süreci kısaca özetlemek gerekirse sanayi devriminin açmış olduğu sorunların yanı sıra lordlar kamarası ve avam kamarası arasındaki sorunlar ile uğraşmış. Ülkeler arası köprü görevi görmüştür. Süregelen savaşlar Victoria’yı yıldırmamış sonucunda ise tahta saygınlığı kazandırmayı başarmıştır. Avrupa’nın babaannesi olarak da anılan Victoria 9 çocuğunu Avrupa’da bulunan önemli krallıklar ile evlendirmiştir. “Victoria Çağı 19. Yüzyıl sonlarına doğru gücünün zirvesine ulaşan İngiliz İmparatorluğunun simgesi haline gelmiştir”
Diğer tarih yazılarımız için tıklayınız.
Impressive ??