Merhaba sevgili okurlar, bilindiği üzere Dünya üzerinde sırrı çözülemeyen birçok araştırmaya neden olan konular vardır. Yine hiç şüphesiz merak kapısı bir kere aralandığında onu kapatmak neredeyse imkansızdır. Şimdi gelelim esas konumuz olan “Taos uğultusu nedir?” sorusuna. Cevabının bulunduğu düşünülsede kesin olarak tatmin etmediğini söyleyebiliriz.
TAOS UĞULTUSU NEDİR?
İlk olarak İngiltere’nin Bristol kentinde halkın şikayetleri üzerine nereden geldiği belirlenemeyen taos uğultusu duyulmuştur. Bu uğultu ilginç bir şekilde insanları çıldırtacak kadar rahatsız edici bir özelliğe sahiptir. Bilindiği üzere bazı insanlar intihar edecek kadar bu durumdan rahatsız olmuşlardır. 1950’li yıllarda gelen şikayetler ile başlayan gizemli uğultu, ilerleyen yıllarda birçok bölgede düşük frekanslı bir gürültü olarak duyulmuştur. Çıkan ses ise insanlar tarafından “HUM” olarak tanımlandı.
Uğultu Üzerine Araştırmalar
Uğultu hakkındaki genel görüşler ise uğultunun genelde kapalı alanlarda duyulduğu ve geceleri gündüzlerden çok daha fazla hissedilmiştir. Ayrıca, şehirlerdeki gürültüyü içermeyen kırsal bölgelerde yaygın olduğudur.
1980’de İskoçya, Largs Kasabası’nda, 1992 yılında Amerika Nex Mexico’da tüm yerel halkın şahitliğinde yükselen sesler insanlar üzerinde fiziksel rahatsızlıklar da yarattı. Ayrıca 11999 yılında İndiana Kikomo’da tekrar duyulan garip sesler 100’den fazla insanın çeşitli fiziksel ağrılar (eklem, baş ve kemik) çekmesine, ishal, kusma, yorgunluk göstermesine ve kimi insanların baygınlık geçirmesine sebep oldu.)
Duyulduğu yere göre farklılık gösteren “gizemli uğultuların” ses aralıkları (en azından kayıt altına alınabildikleri yerlerde) 30-67 hertz aralığındaydı.
Görüldüğü gibi duyulan bu ses her ne kadar kayıt altına alınsada, ne yazık ki kaynağı ile ilgili bir kesin yargı yoktu. Farklı bölgelerde de duyulan bu uğultunun farklı özelliklerle de gözlemlendiği bilinmektedir. Bu farklılıklar hertz aralıkları ve süre olarak değişkenlikler göstermesiydi. Bunun üzerine yine bilimsel çalışmalar yapılmışsa da alınan sonuçlar tatmin edecek şekilde değildi.
- “Uğultu üzerinde çalışan Saskatchewan Üniversitesinden fizik profesörü Jean-Pierre St. Maurice, bu seslerin aurolardan ve radyasyon kuşaklarından emilen elektromanyetik sesler olduğunu söylüyor.”
- Oklahoma Üniversitesinden Yerbilimci David Deming de Bilimsel Araştırma Dergisi’nde “The Hum”(Uğultular) olarak adlandırılan fenomen seslerin kaynağının, telefon yayınları ve ABD deniz filosu tarafından denizaltılarla iletişim kurmak için kullanılan hava araçları olabileceğini söyledi.
Bu araştırmalar 2014 yılına kadar birçok farklı ülke ve bilim insanları tarafından araştırılmıştır. 2014 senesinde Nasa olaya el atmış ve incelemeye katılmıştır. Nasa’nın verilerine göre;
Dünya’nın “doğal radyo emisyonları” var: “Eğer insanların kulakları yerine radyo antenleri olsaydı, gezegenden gelen bu tuhaf seslerin dikkat çekici senfonisini duyabilirdi.
Bilim adamları gezegenden çıkan bu sesleri ‘ıslık çalan’, ‘spherics'(yıldırım gibi atmosferik olayların neden olduğu elektromanyetik sinyaller) ve ‘tweeks'(atmosferde çakan şimşeklerin iyonosferden geri yansıtılmasıyla ortaya çıkan, kuş cıvıltısı ya da çınlamaya benzer bir ses) olarak adlandırıyor. Sesler, dikkat çekici bir bilimkurgu filminin arka plan seslerine benzese de bir filme ait değil. Biz farkında olmasak da her zaman etrafımızı kuşatan Dünya’nın doğal radyo emisyonları var. Sese daha duyarlı insanların bu bahsettiğimiz durumu yaşamaları olası”. Diyerek açıklama yapmıştır.
TAOS UĞULTUSUNA MARUZ KALAN İNSANLARIN İTİRAFLARI
“Taos uğultusu” bulunan bölgelerdeki nüfusun sadece yüzde 2’si uğultuyu duyuyor. Gürültüye maruz kalanlar ise genelde 55-70 yaş arası insanlar oluyor. “Taos uğultusu” mağduru insanlar, gürültüyü “rölantide çalışan bir dizel motoru” gibi tanımlıyor. İngiltere’nin Leeds kentinde uğuldamaya maruz kalan Katie Jacqures, BBC’ye, “Bu bir nevi işkence… Bazen gerçekten çığlık atmak istiyorsunuz” yorumunda bulundu.
Jacques, “Geceleri çok daha kötüleşiyor… Uyumak zorlaşıyor çünkü arka planda sürekli bu sesi duyuyorsunuz. Sürekli dönüp duruyor ve kafanızı daha fazla bu sese takıyorsunuz” dedi.
Duyma sorunu bulunmayan mağdurlardan birçoğu, şikâyetleri dikkate alınmadığı zaman daha da sinirleniyor. Mağdurlar, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, burun kanaması ve uyku bozukluğu gibi rahatsızlıklar çekiyor. BBC’ye göre, İngiltere’de bugüne kadar en az 1 kişi “Taos uğultusu” yüzünden intihar etti.
Diğer Bilim ile alakalı yazılarımızı okumak için tıklayınız…