SPORCULARIN BESLENMESİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Beslenme şüphesiz ki bir sporcunun başarısında ki en önemli faktörlerden biridir. Her sporcu’nun kendine özgü bir beslenme listesi ve alışkanlıkları vardır.
Sporcuyu bir makinaya benzetirsek belli bir sistemi ve çalışması için ihtiyaçları olduğunu düşünebiliriz. Nasıl bir arabanın çalışması için benzine ihtiyacı varsa sporcunun da düzenli beslenmeye ihtiyacı vardır.
Ayrıca bu beslenme tarzları sporcuların yaşlarına ve cinsiyetlerine göre değişkenlik gösterebilir.
Sporcular harcadığı enerjileri yerine koymalıdır. Eğer bu gerçekleşmezse kilo kaybına sebep olur ve başarısız olur. Şekerli yiyecekler-içecekler, ekmek, makarna, pilav gibi yüksek kalorili besinler tüketmeliler.
İyi beslenme; antrenman, efor, yetenek, kişisel çaba gibi faktörlerin yerini alamasa da üst düzey performans hedefine ulaşmada farklılık yaratan bir gerçekliktir. Fiziksel aktivitelerde organizmanın gereksinimleri de artar. Temel nedeni budur.
Sporcular daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve daha çok sıvı kaybederler. Sağlıklı beslenme ilkelerini uygulamak kişinin kendini iyi hissetmesini ve formunu yakalayıp sürdürmesini sağlar.
Sporcuların günlük enerji gereksinimleri kişiseldir. Spor için gereken enerji harcaması egzersiz yoğunluğu, süresi, sıklığı, vücut bileşimi, ağırlık ve fon düzeyine de bağlıdır.
Sporcular için önerilen mucize bir beslenme şekli ya de besin yoktur. Genel olarak sporcuların karbonhidrattan zengin diyetle beslenmesi, protein, vitamin ve mineralleri yeterli tüketmesi, yağdan sağlanan enerjinin spor yapmayan bireylerden biraz düşük olması önerilmektedir. Ayrıca sporcuların tükettikleri sıvı miktarı da fazla olmalıdır.
Son 20 yıldır yapılan araştırmalar, beslenmenin egzersiz performansını olumlu yolda etkilediğini açıkça göstermektedir. Şüphesiz sporcuların yedikleri ve içtikleri onların egzersiz sırasında yakıt kullanımını ve sonuç olarak performansını etkilemektedir.
Sporcular fırsat buldukça 3 ara 3 ana öğün tüketmelidirler. Egzersiz öncesi aç olmak yerine yemek yenilmesi performansı arttırmaktadır.
Egzersiz öncesi öğünün ölçüsü ve zamanı birbiriyle ilişkilidir. Mide boşalmasını sağlamak için müsabakaya yakın son öğünün hacmi az olmalıdır.
Egzersiz veya müsabaka sonrası ana veya ara öğünün içeriği ve tüketim zamanı; egzersiz süre ve yoğunluğuna bağlıdır. Yoğun egzersizler sonrası tüketilecek öğün hedefe ulaşmak önemlidir.
Protein ekleme glikojen yenilenmesi için önemli olmamakla birlikte, egzersiz sonrası öğünün protein içeriği kas onarımı için gerekli aminoasitleri sağlaması yönünden önemlidir.
Kan şekerinin düşme belirtileri ise şunlardır: Sıkıntı, baş ağrısı, çift görme, el ve ayak hareketlerinde bozukluk, nemli ve soluk deri, hızlı nabız.
Çoğu sporcu karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyor olsa da son zamanlarda protein ağırlık beslenmenin önemine kulak vermiş olsalar ki; artık protein ağırlıklı beslenen sporcu sayısı artmaktadır.
Sindirilebilirlik açısından en uygun olanı yumurta, et, süt ve benzeri hayvansal kaynaklı yiyeceklerden elde edilen proteinlerdir.
Fakat bu besinlerin aşırı tüketilmemesine de dikkat edilmelidir. Aksi taktide kalp-damar hastalıklarına neden olabilir.
Dengeli bir protein ağırlıklı besinler şöyle olabilir:
Mercimekli veya nohutlu bulgur pilavı, Kuru fasulyeli pirinç pilavı, yayla çorba, peynirli makarna, sütlaç, muhallebi ve diğer sütlü tatlılar
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.