Petrol dünyanın en önemli ticari mallarından biri. Peki uğruna savaşlar yapılan petrolün bir gün ansızım bitmesiyle ne olur? Bu durum günlük yaşantımızı nasıl etkiler? Gelin birlikte petrolün olmadığında neler olabileceğini inceleyelim.
Petrol Biterse Dünyada Neler Olur?
Sağlık
Sağlıkla, petrolün ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim fakat plastik eldiven, ameliyat önlükleri gibi steril medikal malzemeler petrolden üretilen malzemelerdir. Yılda 20 milyar çift hastane eldivenine ihtiyaç var. Tabi biz şimdi bankaya, markete , otobüse giderken de kullanmaya başladığımızdan dolayı talepler daha çok arttı. Bu pandemi döneminde en ihtiyacımız olan tıbbı malzemelerin olmamasını düşünüyorum da durum düşündüğümüzden daha da kötü bir durumda olabilirdi. Diğer bir yandan tıbbi malzemelerin üretilememesi sağlık alanında bir çok sorun meydana getirecektir fakat diğer bir sorun şehirlerde toplanan çöplerin toplanıp atılamaması ve pisliğin kendisiyle beraber yeni hastalıklar meydana getireceğidir. Tek problem buda değil kullandığımız ilaçlar petrol ile işlenerek kullanılabilir hale geldiği için elimizde kalanlar bittikten sonra sıradan bir hap ölümcül enfeksiyonlara yol açmaya başlayacak. Diyaliz makinesi gibi hayati öneme sahip birçok makine petrol ile enerji akışı sağlandığı için çalışamayacak ve büyük oranda ölümler gerçekleşecektir. Diş macunu üretiminde de petrol kullanıldığı için diş macununu artık kullanamayacağız.
Ulaşım
Herkesin şikayeti iş çıkış saatlerinde oluşan trafik. Peki bir gün gelip de trafikten daha çok eve nasıl giderim diyebilecek miyiz? Şöyle düşünelim; iş çıkış saatiniz geldi ve aracınıza bindiniz günün yorgunluğu ile bir an önce eve gitmektesiniz. fakat bir anda benziniz bitti. Bidonunuzu alıp benzin istasyonuna gittiğinizde sizi benzin yok. Dert etmeyin yolda kalmadınız henüz. Eğer metro istasyonuna yakın oturuyorsanız, bu akşam eve sağ salim gidebileceksiniz. Peki ya diğer günler ne olacak? Elektrikli araçlar herkesin aklına gelecek ilk alternatif ulaşım aracıdır. Fakat elektrik üretmek için petrolün önemini 2018 yılı elektrik üretiminin kaynaklara göre açıklandığı verilerden anlayabiliriz. 2018 yılında elektrik üretimimizin, %37,3’ü kömürden, %29,8’i doğal gazdan, %19,8’i hidrolik enerjiden, %6,6’sı rüzgârdan, %2,6’sı güneşten, %2,5’i jeotermal enerjiden, ve %1,4’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. Gördüğünüz gibi elektrik ihtiyacının %70ine yakınının doğrudan petrol kaynaklı olduğunu görüyoruz. Hidrolik santrallerde de donanım için gerekli olan malzemelerin de ulaşım araçları ile zorlu yerlere ulaştırıldığı biliniyor. Kısacası petrol olmazsa elektrik olmaz.
Ekonomi
Bugün pek çok ülke çeşitli ürünlerin dışında özellikle gıda ihtiyacının büyük bir bölümünü dış ülkelerden karşılıyor. Örneğin, Türkiye 126 ülkeden 133 farklı meyve ve sebze çeşidini ithal ediyor. Gıda gibi temel ihtiyaç ürünleri konusunda dışa bağımlı olan birçok ülke kıtlık yaşayacak. Ulaşım durduğu için ticaret dolayısıyla sevkiyatlarda durmuş olacak. Var olan gıda ürünleri de normal fiyatının oldukça üstünde satılacak. Bu durumdan en çok Pekin, New York, İstanbul gibi mega şehirler etkilenecek.
Peki ya Gelirinin %90’nı petrole dayalı olan Suudi Arabistan da neler olacak?
Arap topraklarında tarihin en büyük kıtlığı başlayacak. Gelirinin %90’nı petrole dayalı olan Suudi Arabistan tam bir çöküşün eşiğinde mi ? Suudi Arabistan prensi Muhammed Bin Salman şimdiden çözüm aramakta.
Bloomberg’de yer alan habere göre Suudi Arabistan petrol sonrası senaryosu için düğmeye bastı. Petrol fiyatlarının düşmesiyle zor günler yaşayan Suudi Arabistan yeni ekonomik yaptırım kararları almaya başladı. Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman liderliğinde oluşturulacak bir fonda petrol kaynaklarının tükenmesinden sonraki dönem için 2 trilyon dolar para biriktirilecek. Söz konusu 2 trilyon doların önemli bir kısmı özel ve kamu şirketlerinin hisselerinden oluşacak. Muhammed bin Salman fonun yönetimine ilişkin açıklamalarda bulunurken, “Bu dünyanın en büyük fonu olacak” açıklamasını yaptı. Suudi Arabistan’da bakanlardan harcamalarını kısmaları istenirken ülke son 10 yılda ilk kez yüklü miktarda dış borç alacağını açıklamıştı.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.