Ölüm Getiren Scheele Yeşili

Güzellik anlayışı zamanla değişiyor “ideal güzelliğin” ne kadar göreceli ve değişken bir kavram olduğunu size bugünkü yazımızda kanıtlıyacagız. Öldüren yeşil yani Scheele Yeşili yazımız sizlerle..

Ölüm Getiren Scheele Yeşili

Eczacı C. Wilhelm Scheele’nin 1775’de tekstil, kâğıt boyası  olarak kullanılmak üzere, sodyum karbonatı bakır sülfat ile karıştırarak ürettiği yeşil renk, kolayca solmuyor ve uçmuyordu. Göz kamaştırıcı ve ucuz maliyetli olduğu için elbise, şekerleme, duvar kağıdı gibi bir çok alanda epeyce kullanılmış hatta 1830’da Scheele yeşili duvar kâğıt üretimi 1 milyon ruloya ulaşmıştı. Victoria Dönemi’nde popülerleşen Scheele yeşili boya yüzünden tarihte nice insan sağlık sorunları yaşadı, hatta öldü.

Bunlardan biri de Napolyon Bonapart. Napolyon, Waterloo Savaşı sonrası, St. Helena’ya sürgüne gönderilmişti. Ölene kadar 6 yıl yaşadığı evin (Longwood House) banyosunun duvarları, odaları İngiltere’den gelen ve en sevdiği renk yeşil duvar kâğıtlarıyla kaplıydı. Bu duvar kâğıdı, adanın ve banyonun nemi yüzünden küflenince, yeşil renk içindeki bakır arsenit pigmentini, arsenik trimetil adı verilen çok zehirli buhara dönüştürüyordu.

Bakır küvetini ve banyo yapmayı çok seven Napolyon, bu buharı aylarca soludu, hastalandı, mide kanserinden öldü. Bazı tarihçiler sebebinin Scheele yeşili duvar kağıtları olduğunu iddia etti.
Fransa’ya taşınan mezarından alınan saç analizlerinde yüksek dozda arsenik çıkması iddianın doğruluğunu güçlendirdi. O dönemde bu boya İngiltere de gıda boyalarında, giysilerde, tatlılarda, mumlarda kullanıldı ve zehirlenmelere yol açtıysa da gerçek yıllar sonra anlaşılacaktı.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments