Öldükten Sonra Vücudumuza Ne Olacak?

Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak kötülük ve iyilikle deneyeceğiz. Hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut Suresi 57

Öldükten Sonra Vücudumuza Ne Olacak?

Ölüm üzerine düşünmek tüylerimizi ürpertir. Bu yüzden, hepimiz er yada geç ölecek olsak da, ölüm üzerine düşünmekten kaçınırız. Peki öldükten sonra vücudumuzda neler olup bittiği üzerine hiç düşündünüz mü?

 

Kalbin atmayı bıraktığı an, doktorların resmen ölümü ilanı ettiği andır. Kalp durduktan sonra vücudun geri kalanı da yavaş yavaş iflas etmeye başlar. Ölüm sürecinde meydana gelen ilk şey, kanımızın vücutta ve damarlarımızda akışının durmasıdır.

Kan akışının durmasıyla beraber bedenimiz renk değişimlerine başlar. Vücudumuzun bir kısmı morumsu-kırmızı ya da mavimsi-mor olarak değişir. Bunun sebebi ise, kan, yer çekimine bağlı olarak vücudumuzun en alt kısmına yerleşmesidir.

Adli soruşturmacılar, ölüm esnasında vücutta olup bitenleri anlamak amacıyla livar mortis olarak bilinen bu fenomeni kullanırlar. Çünkü ölümden sonra vücudumuzda dolaşan kanımız yiyeceklerin üzerine konan bir yağ tabakası gibi damarlarda kalıverir.

 

Mortis’in ikinci en popüler formu, algorit mortistir. Ölünce vücudumuzda olan bir sonraki şey algorit mortistir. “Ölümlü  soğutma” olarak bilinirken,  98.6 ° F (37° C) olan cildimiz soğumaya başlar. Oda sıcaklığına yavaş yavaş alışarak saatte yaklaşık 1.5° F (0.8 °C) kaybeder.

Ölümden ortalama 1.5 – 2 gün, sıcak ve nemli koşullarda ise 10-12 saat sonra çürüme dikkat çekmeye başlar. Rigor kaybolma, livar belirsizliğe yol açar ve ilerleyen saatlerde çürümeye bağlı olarak vücutta yaygın değişimler meydana gelir. Çürüme olayı, dönemler halinde ilerleyerek nihayetinde yıllar içerisinde cesedin iskeletleşmesini tamamlar.

Ölümden sonra gerçekleşen vücut seğirmesi ve kasılması o kişinin ölmemiş olduğunu düşündürebilir. Fakat kas dokuları ölmüş olsa bile kasılabilir. Eğer yeterli miktarda kasılma meydana gelirse de cesette gözle görülür bir şekilde seğirme gerçekleşir.

Öldüğümüz zaman yüzümüz botoksa anında enjeksiyon yapar. Aslında tam olarak botoks demeyebiliriz. Kaslarımız artık çalışmayı durdurduğundan yüzümüzdeki kırışıklıklar çoğunlukla ortadan kaybolur.

Hepimiz öldükten sonra saçlarımızın ve tırnaklarımızın uzamaya devam ettiğini duyuyoruz. Aslında bedenimiz, ölünce ciltteki nemi kaybeder ve cildimizin tüm vücudumuzda büzülmesine neden olur. Bu büzülmeden dolayı tırnaklarımız ve saç köklerimiz daha çok ortaya çıkar ve uzamaya devam ediyormuş gibi görünür.

Ölümden sonra vücudun büyük çoğunluğunun sertleşmesinin aksine bazı bölümlerinde gevşeme meydana gelmektedir. Beynimiz vücudumuzda gerçekleşen istemsiz olayları engellemek için bedendeki bazı büzücü kasları kapalı tutar. Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından bu kapalı kaslar açılır ve vücutta kalan idrar ve dışkı dışarı atılır.

Pamuk tıkama olayı bu yüzdendir.

Hücrelerimiz öldükçe, olayın yerel bakterilerini ve mantarlarını bildiren enzimler salmaktadırlar. Bakteriler ve mantarlar, zararlı ve katı gazlar ve kokular bırakarak ayrışmaya başlamak için acele ederler.

Bağırsaklarımızda ve ayrışan organlarımızda üretilen gazlar, gözlerimizi yuvalarından çıkartır ve dilimiz şişer.

Proteinlerin ayrışmasıyla birlikte hücre duvarları parçalanmaya, dokular arası bağlantılar ise kopmaya başlar. Sonrasında da iç organların sıvı bir hal almasıyla beden çürür.

Doktorların ve hemşirelerin otopsilerde zaman zaman korkmasına neden olsa da, cesetler ses çıkarmaya devam edebilir. Ses tellerinin ölümden sonra katılaşması ve bağırsakta bulunan bakterilerin gaz salınımı sonucu ölüden inilti, karın guruldaması sesleri çıkabilir.

Daha önce üretilen ve bakteriler tarafından üretilmeye devam eden gazlar, birikip sıkışarak vücuda baskı uygulamaya başlar. Eğer vücut, bir şekilde bu gazların salınımını gerçekleştiremezse patlar.

Kemiklerimiz, öldükten sonra ortadan kaybolan son şeylerdir. Bakteriler, mantarlar ve diğer organizmaların vücutlarını yıkmaya başladıkları yıllar sonra, kemiklerdeki proteinler sonunda parçalanır ve hidroksipatit, toz haline dönüşen bir kemik minerali bırakır.

Kadınlarda doğum gerçekleşebilir

Çok nadir olarak görülse de bir kadın hamileyken ölmüş ise öldükten sonra da doğumunu gerçekleştirebilir. Bu durum da karın içi gazlarının vücutta birikerek cenine baskı yapması üzerine ceninin vajinal açıklıktan çıkmasıyla gerçekleşir.

Öldükten sonra kasların kasılmaya devam edebilmesinden dolayı erkeklerde ereksiyon olayları görülebilir. Hatta bazı zamanlar boşalmalar bile meydana gelir.

Kalbin durmasından birkaç saat sonra tüm hücrelerin ölümü gerçekleşmesine rağmen, deri hücreleri dışarıyla kurduğu temas sayesinde birkaç gün daha yaşamını sürdürür.

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments