Müzik denildiğinde aklınıza ne geliyor, elbette ki günümüz gençlerinin bir çoğunluğu bilgisayar üzerinden düzenlemeler yapılan şarkılara aşina eksilerde öyle miydi bir beste yapmak için haftalarca aylarca hatta yıllarca uğraşan işin erbabları vardı. Peki ya notalar nasıl ortaya çıktı ?
Notaların Ortaya Çıkış Serüveni
Müzikteki matematiksel gizemi keşfederek yazıya dökmenin ilk temeli Pisagor tarafından atılmıştır. Pisagor’un müziğin içindeki matematiği bir demirci dükkânının önünden geçerken keşfetmiştir. Demirci ustasının demir döverken kullandığı aletlere göre değişik sesler çıkarması Pisagor’un ilgisini çekmiş, bunun üzerine dükkânı kapattırarak ustaya çeşitli aletler kullandırmış, çıkan sesleri incelemiş ve kayıtlar almıştır. Batı müziği 9. yüzyılın başına kadar notadan habersizdi. Eserler kulak yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılıyor, bu arada değişime uğruyor, zamanla unutulabiliyordu. 9. yüzyılın ikinci yarısında ilk notaların sistemi ortaya çıktı.
Bugün kullandığımız nota dili 11. yüzyılda İtalya da bir rahip ve müzik adamı olan Guido of Arezzo çocuk korosuna duaları ezberletmek için geliştirdiği yöntemle başlıyor. Manastırında müzik dersleri verirken pratik bir yol arayan rahip, manastır ilahilerinden birinin ilk hecelerini alarak şu anki nota isimlerini oluşturmuştur. Rahip, ” Aziz Johannes Battista” ilahisinin ilk hecelerini parmaklarını kullanarak nota ismine çeviriyor.
Şöyle ki ; Elinin parmaklarında ki girinti ve çıkıntılara metnin ilk hecelerini yazıyor. Böylece müzikte bir gam dizisinin sekiz sesini birden ortaya çıkarıyor.
Dominus(Do) mutlak, Rerum(Re) madde, Miraculum(Mi) mucize, Familias Planetarium(Fa) gezegenler ailesi, Solis(So) güneş, Lactea Via(La) samanyolu ve Siderae(Si) gökler anlamına gelmektedir.
” Müzik ruhun gıdasıdır” sözünü de yabana atamayalım. Çünkü iyi müzik dinlemek dopamin salgılamasında çok etkiliymiş. Pek kıymetli mutluluk hormonu dopamininiz bol güzel bir gün dilerim.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.