Ginseng uzak doğu ülkelerinde (Çin, Kore vb.) yabani olarak bulunur ve aynı zamanda yetiştirilir . Ginseng Türkiye’de yetişmemektedir . Ginseng türlerinin çoğu 30–50 cm boyunda çok yıllık, otsu bitkilerdir . Gövdesi dik, basit ve dallanmamıştır. Kökleri kalın ve dallanmış olduğu için insan vücuduna benzetilmektedir . Çoğunlukla karışık sert ağaç
ormanlarında yetişir. Bu yüzden genellikle ağaçların köklerinde gizlidir.
MUCİZEVİ GİNSENG BİTKİSİNİN FAYDALARI
Aynı zamanda ginseng bitkisinin tamamının farmakolojik olarak tüm aktif özelliklerini içeriyor olmasına rağmen, en değerli bölümün bitkinin kökleri olduğu bildirilmektedir . Ginseng yorgunluk, güçsüzlük, iyileşme dönemleri, konsantrasyon, zihinsel ve fiziksel performansın azalması gibi durumlarda kullanılır. Asya ginsengi belirtilen endikasyonlarda faydalı bir bitkidir.
Örneğin, Kuzey Amerika nüfusunun % 20 ila % 30’u alternatif veya tamamlayıcı tedavi için ginsenge başvurmaktadır ve en az altı milyon Amerikalı düzenli olarak ginseng kullanmaktadır. Ginseng kullanımı gün geçtikçe artmakta ve dünya pazarındaki payının her yıl yaklaşık 1 milyar dolar olduğu söylenmektedir.
Ginseng, binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbı için önemli bir bitkidir bitkidir . Günümüzde bu bitki iyi satan bitkisel
takviye ürünleri listesinde birinci sırada yer almaktadır. Çin’de bu bitki 3-6 yıl veya daha fazla olduğu zaman kök hasat edilir kuru havada (beyaz ginseng) muhafaza edilir veya fırında pişirilir (kırmızı ginseng). Bu iki yoldan sonra,
saponin içeriği ve etkileri bakımından köklerin farklı olduğu gözlemlenmektedir.
Ginseng ürünleri genel olarak homeostazı korumak ve vücudu fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkilere karşı korumak için kullanılır . Ginsengin bu tonik ve adaptojenik etkilerinin yaşlanma sürecinin olumsuz etkilerini azalttığı, hastalıklara karşı vücut fonksiyonlarını güçlendirerek vücudu desteklediği, sağlıklı bireylerde fiziksel performansı ve genel zindeliği artırdığı düşünülmektedir.
Ginsengin öngörülen klinik ve fizyolojik aktiviteleri, strese karşı dayanıklılığı artırması, kardiyovasküler aktiviteleri düzenlemesi, öğrenme sürecini kolaylaştırması ve geliştirmesi, hafızayı güçlendirmesi, nöroendokrin sistem aktivitelerini düzenlemesi, karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını düzenlemesi şeklinde özetlenmiştir.
Menopozdan sonra 16 hafta boyunca ginseng alan 384 kadın birey ile yapılan bir çalışmada, Wiklund ve ark. (1999) psikolojik genel durum endeksinde bir iyileşme olduğunu bildirmiştir. Sadece 400 mg ginseng alan 20 sağlıklı birey üzerinde yapılan başka bir araştırmada; ginsengin, kavramsal performans, ikincil hafıza performansı, hafıza görevlerinin hızlı performansı ve dikkat birikimi gibi bazı parametreler üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bildirilmiştir.
Ginseng’in uzun süreli kullanım amacına göre belirtilen dozlarda kullanılmasının ciddi bir yan etkisi yoktur fakat uzun süreli aşırı doz kullanılırsa hipertansiyon, sinirlilik, ishal, deri döküntüleri ve uykusuzluk ile karakterize bir klinik tablo oluşur.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.