Uçuyor zatlar, uçuruyor Mehmetleri
Yol boyu düşman esirleri,
Otuz’u Otuz bir Ağustos’a bağlayan gece
Titrek ışığında isli bir lambanın
Okuyor Başkumandan, yaveri Muzaffer Bey’e
O büyük emri:
“Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri !”
Milletimizin en önemli bayramlarından olan Zafer Bayramımızın detaylarını sizin için bu yazımızda inceledik.
Atatürk’ün başkomutanlığında yapılan savaş olduğu için Başkomutanlık Meydan Savaşı olarakta bilinen Büyük Taaruzu Türk askerilerinin yenmesinden sonra Yunan kuvvetleri İzmir’e kadar takip edilmiş ve; 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’in kurtulmasıyla Türk toprakları Yunan kuvvetlerinden kurtulmuştur. İşgal kuvvetlerinin ülkeyi terk etmesinden önce olan bu tarih sembolik olarak Türk topraklarının geri alındığı günü temsil etmektedir. İlk olarak Afyon’da Başkumandan Zaferi adı altında kutlanan bu tarih, Türkiye Cumhuriyetinde 1926 yolu itibariyle Zafer Bayramı olarak kutlanılır.
Arka Plan
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı esnasında Türk ordusunun işgalci güçlere karşı gelmesi ve kesin olarak Anadolu topraklarından atmak için düşünülmüş bir gizli polis harekatı idi.
Temmuz 1922 tarihinde gerçekleşmiş olan TBMM oturumunda kendisine 4.kez tanınmış olan Başkomutanlık yetkisi ile Mustafa Kemal Paşa Haziran ayında taarruz kararı almış ve hazırlıkları gizli bir şekilde yürütmüştü.
Bayramın Geçmişi
Büyük Taarruz, 26 Ağustosu 27 gününe bağlayan gece Afyon civarlarında başlamış, Aslıhan mevkisinde kuşatılan düşman birlikleri, Başkomutan Mustafa Kemal’in bizzat idare ettiği ordu ile Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde galibiyete uğradı. 30 Ağustos 1924 günü, Dumlupınar Çal Köyü civarında Başkomutan Mustafa Kemal’in katılmış olduğu bir tören ile Başkumandan Zaferi ismiyle kutlanmıştır.
Zaferinden ardından 2 yıl sonra kutlanmasının sebebi ise 1923 yılında yeni Türkiye açısından hem uluslararası hem ulusal açıdan yoğunluğunun çok olmasıdır.
Çal köyünde yapılmış olan törende, Başkomutan Mustafa Kemal, milli ruhun canlı tutulmasının önemli olduğunu vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi’nin temelini eşi ile birlikte atmıştır.
Diğer Tarih yazılarımızı okumak için tıklayın…
[…] MİLLİ ZAFERİMİZ 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI […]