Meme bakımı; Anne, anne sütü ve bebek için son derece önemlidir. Düzenli bakım yapılmadığı takdirde meme ile ilgili sorunlar, mastit gibi, ortaya çıkmaktadır. Meme bakımı nasıl yapılmalı ?
MEME BAKIMI VE EMZİRME TEKNİĞİ
Emzirme sonunda birkaç damla süt areola (kahverengi kısım) ve meme başına sürülür, kuruması beklenir ya da doktorunuzun önerdiği krem varsa eğer anne sütü yerine kullanabilirsiniz. Kullanım sonrası ılık su ve pamuk yardımı ile silinmelidir.
Meme Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli;
- Bakım öncesinde eller sabunla yıkanmalıdır.
- Emzirme dışında süt akıyorsa göğüs pedler kullanılmalıdır.
- Giysiler sık olmamalı, pamuklu olmalı,
- Çamaşırlar her gün değiştirilmelidir.
EMZİRME
Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan her türlü besin değerlerini içermekte ve bebeğin zeka seviyesini yükseltmektedir. Aynı zamanda anne sütü doğal bir sakinleştirici ve ağrı kesicidir. Emzirmek anne – bebek arasındaki iletişimi güçlendirir.
Emzirme Tekniği
Anne, bebeğin gövdesini eli ve koluyla desteklemeli ve diğer elin dört parmağı ile memesine alttan destek yapmalıdır. Bebeği alıştırmak için ilk başta meme başını bebeğin dudaklarına dokundurmalıdır. Bebeğin ağzına aerolanın büyük bir bölümünün girmesine özen gösterilmelidir.
Emzirmede Nelere Dikkat Edilmeli ?
- Anne bebeğini emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saat içerisinde başlamalıdır.
- Emzirme, iki yıl devam ettirilmelidir.
- Bebek dört ile otuz dakika arası emzirilmelidir.
- Biberon, emzik verilmemeli ve altıncı aydan sonra ek gıdalarda da biberon kullanılmamalıdır.
- Bebek her ağladığında emzirilmelidir.
Emzirmeyi etkileyen bazı etmenler vardır. Bunlar;
- Tensel temasın sağlanmaması
- Alkol ve sigara kullanımı
- Çalışma yaşamı
- Diyabet
Emzirme Döneminde Memede Oluşabilecek Sorunlar
Uzun süre bebeğinden ayrı kalan annelerde süt kanallarında tıkanıklık ortaya çıkabilir. Süt kanallarının tıkanmasının oluşmaması için emzirmeye doğumdan hemen sonra başlanmalı ve bebek her istediğinde emzirilmelidir.
Düz ve içe çökük meme başlarında anneye bebeğin meme başını değil, memeyi emdiği açıklanıp özgüven kazandırılmalıdır. Bebek emdikçe meme başı düzelir ve bu sorun ortadan kalkar.
Meme başı çatlaklığı; yanlış emzirmekten, meme başının temiz ve kuru tutulmamasından dolayı oluşur. Bebek emzirildikten sonra anne sütünün memeye sürülmesi ile bu sorun düzelir.
Mastit; meme dokusu enfeksiyonudur. Sütün tamamen boşaltılmaması, mikroorganizmaların çatlak meme başından içeri girmesi ile oluşur.
Belirtileri; ateş, titreme, memede kızarıklık ve şişlik, bulantı.
Tedavi; yatak istirahatı, memeden sütün tamamen boşaltılması, sık sık emzirmek, emzirme sonrasında masaj yapmak.
SÜT SAĞILMASI
Eller sabun ile yıkanmalıdır. Daha sonra kap memeye yaklaştırılır. Başparmak ve işaret parmak ile aerolanın alt ve üst kısmından yavaşça içe doğru bastırılır. Bu uygulama “bas-bırak” şeklinde tekrar edilmelidir.
Anne sütü;
- 15 °C de 24 saat
- 25 °C de 4-6 saat
- Buzdolabında (+4 °C ) 72 saat
- Derin dondurucuda (-20 °C ) 1 ay güvenle saklanabilir.
! Anne sütü direkt olarak ocakta ısıtılmamalıdır. Sütün bulunduğu kap sıcak su dolu başka bir kabın içinde konarak ısıtılmalıdır.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.