İşte geçmiş zamanda soylu insanların eğlence gecelerinde kullanılan birbirinden havalı maskelerin; filmlere, müzikallere, TV dizilerine kadar uzanan yolculuğu.
MASKELİ BALO NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Maskeli balo, daha az resmi kutlamalarda müzik ve dans eşliğinde yapılan gece etkinliklerinden biridir.Kostüm partileri arasında da sayılıyor, diyebiliriz.
Maskeli baloların geçmiş yüzyıllarda ne için yapıldığını duyunca şaşıracaksınız. Tahmin edilenden çok daha farklı amacı var. Maskeli balolar, 15. yüzyılda Karnaval mevsiminin bir özelliğiydi. O dönemde evliliklerin ve hanedanının olaylarının kutlanması için yapılıyormuş.
Hanedanın olayları kutlanırken alegorik Kraliyet girişleri ve muzaffer alaylarını içerdiği de biliniyor. Bal des Ardents, diğer ismiyle Erkekler Balosu da Fransa’da yapıldı.
Erkeklere özel balo olması çok uzun sürmemişe benziyor ki, Paris’te ki Kraliçe Kraliçesi VI. Charles’ın beklediği bir kadınla evliliğinde gerçekleşti. Evliliklerde maskeli balo kutlamaları da böylece yapılmaya başlandı.
Geçmiş zamanda da şuan olduğu gibi maskeli balolarda,baloya katılanların son derece zarif giyimleri olurdu. Maskeli baloya Masquerade deniliyor. Masquerade de kullanılan maskeler,baloya katılanların kimliklerini gizlemesini de sağlıyordu.
Kimlikleri gizlenen katılımcılar düşüncelerini daha özgürce ifade edebiliyorlardı. Böylece kişinin ifade özgürlüğü sağlanıyordu. O zamandan bu zamana, Avrupa’da ki düşünce özgürlüğünün bu denli gelişmesi gözlerimizi yaşarttı.
Ayrıca katılımcıların görüşlerini dile getirmek için farklı renk maskeler de takıyordu. Hanedanda önemli olayların bu kutlamalarla yapılması, hanedan üyelerinin neler düşündüğünü göstermeleri için harika bir fırsat olmuş.
İlk kullanıldığı zamanlarda siyah ve beyaz olarak iki maske kullanımı vardı.
Zaman geçtikçe, siyah ya da beyaz maskenin üstüne süslemeler de yapılmaya başlandı. En sonunda şuan ki maskeler kadar cıvıl cıvıl oldu.
Balonun teması birçok TV dizilerinde, müzikallerde, filmlerde kullanılmaya başlandı. Biraz da onları inceleyelim.
Broadway’in ünlü müzikali The Phantom of the Opera yani Operadaki Hayalet müzikalinde, maskeli balo temalı birçok sahneyi izleyebiliyoruz. Ünlü müzikal, Fransız yazar Gaston Leroux’un aynı adlı romanında uyarlanan ilk müzikaldir.
Sahneye konulan ilk Operadaki Hayalet müzikali 1986’da maskeli balo sahneleri ile yılın sanat olayı olmuştu.
Operadaki Hayalet, Romeo ve Juliet gibi klasiklerden Dedikoducu Kıza kadar maskeli balo maskeleri günümüzde pek çok türde halen kullanılmaktadır.
Bizim en çok ilgimizi çeken maskeli balo sahnelerini de sizinle paylaşmak istedik.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.