Margaret Atwood ‘’Damızlık Kızın Öyküsü’’

  • Home
  • Kitap
  • Margaret Atwood ‘’Damızlık Kızın Öyküsü’’

Merhaba sevgili kitap severler. Bu gün sizlerle Damızlık Kızın Öyküsü adlı kitabı inceleyeceğiz. Bu kitap Margaret Atwood tarafından yazılmış ve 40’dan fazla dile çevrilmiş olup 1985 yılında yayımlanmıştır. Kitabın filmi ise 1990 yılında vizyona girmiştir. Birçok başarıya sahip olan bu eser 2017’ de sevenleriyle birlikte televizyon dizisine dönüştürülmüş olup aynı başlıkta çizgi romanları da mevcuttur. Eser, 384 sayfadan oluşur ve hiciv sanatı ile birlikte damızlık kavramına atıflar vardır.

Damızlık Kızın Öyküsü ‘ne Bir Bakış

Geçmiş yıllarda özgürlükler ülkesi olan Amerika, terör saldırıları sonucunda yeni kuralları olan Gilead Cumhuriyeti kurulmuştur. Dini temeller üzerine kurulu bu yeni Cumhuriyet, belli başlı birtakım yasakları da beraberinde getirir. Bu yeni düzende kadınların ve erkeklerin hakları sınırlandırılmıştır. Bu kurallara uymayan kadın ve erkekler iki türlü davranışa maruzdur. Birincisi duvar adlı bir meydanda asılarak can vermeleridir. Asılan insanlar diğer insanlara ibret amaçlı sergilenir ve yeni kişiler gelene kadar cesetler kaldırılmaz. İkincisi ise kamplara gider.

Ülke halkı hiyerarşik olarak gruplara ayrılmıştır. Örneğin damızlık kız olarak nitelenen kadınların tek görevi belli bir mertebeye gelmiş komutanlardan çocuk yapmaktır. Kitabın başkahramanı da ‘damızlık kız’ grubundadır ve geçmişte ve o anki yaşadıklarını bize anlatmaktadır. Bu bahsi geçen kadınlar sadece kırmızı elbise giymek zorundadırlar ve kanat denilen bir tür at gözlüğüne benzer şapkalar giyerler. Şapkaların amacı kadınların etraflarına ve birbirlerine bakmalarını kısıtlamaktır.  Martha’lar grubuna dahil kadınlar da yeşil elbise giymek ve çocuklara bakma görevine sahiptirler. Kadınların elbiseleri rahibe kıyafetlerine benzemektedir. Erkekler için ise durum daha farklıdır. Belli bir seviyeye kadar kadınlarla birlikte olamazlar. Kadınlarla birlikte olmayan erkekler doktor veya şoför gibi mesleklere sahiptir veyahut muhafızdır.


Gilead rejiminde kadın toplumu başlıca 4 gruba ayrılmıştır;
1. Komutanların kısır eşleri
Bu gruba ait kadınlar belli mertebeye yükselmiş ve çocuk sahibi olabilecek komutanların eşleridir. ( Kitap içindeki kişi : Serena Joy)

2. Ev işleriyle ilgilenen ve doğurgan olmayan kadınlar (Marthalar),
Marthalar alışverişe çıkmaları yasak olan ve tek görevleri ev işleri olan kadınlar grubudur.(Kitap içindeki kişi: Cora ve Rita )

3. Damızlık Kızları eğiten ve gerekirse onların cezalarını uygulayan kadınlar (Teyzeler),
Bu teyzeler kitap boyunca başkahramana ve arkadaşlarına öğütler veren ve koket bir tavırda davranan kadınlar grubudur. (Kitap içindeki kişi : Lydia Teyze)

4. Yalnızca çocuk doğurmakla sorumlu olan kadınlardan (Damızlık Kızlar) oluşmaktadır.
Kitabımızın başkahramanı da bu kadın grubuna dahildir. Tek görevleri komutanlardan çocuk doğurmaktır. Belli izin belgeleri ile alışveriş görevine de sahiptirler.


Kurallara Uymayana Ölüm!

‘Bir fare de istediği yere gitmekte özgürdür, labirentin içinde kaldığı sürece.’

Gilead Cumhuriyeti’nde belli kurallar ve yasaklar bulunmaktadır. Teyzeler damızlık kızları sıkı bir eğitimden geçirdikten sonra üremeleri için komutanlara tayin ederler. Görev süresince belli kurallara uymaları, uymadıkları takdirde de cezalandırılmaları söz konusudur.

Kurallar;
Belli renkteki kıyafetler giymeleri ve şapka takmaları zorunludur. Konuşmaları, okuma-yazma yapmaları yasak olup özel eşyaları veya herhangi bir teknolojik alete sahip olamazlar. Damızlık kızların sokakta tek başına yürümeleri yasaktır ve bu sebeple 2’şerli gruplar halinde yürürler. Yüksek mertebe kızların yürüyeceği kişileri seçer ve arkadaş olamazlar. Markete beraber giden bu kadınlar, karne adı verilen kağıtlarla alışveriş yapar. Alışverişte fazla bir malzeme almalarına izinleri yoktur. Yalnızca birkaç parça yiyecek alabilirler. Ayinlere katılmak zorunludur ve bu ayinlerden sonra komutanlarla çiftleşirler. Cinsel birliktelik sırasında öpüşmek, dokunmak, tamamen soyunmak, duygusal bağ kurmak her iki taraf için yasaktır. Bu nedenle damızlık kızlar odada komutanla yalnız bırakılmazlar, komutanın eşinin kasıklarına yatmak zorundadırlar. Kadınların tek bir ortak amacı vardır; çocuk üretmek!

Margaret Atwood

Geçmişi düşünürken seçtiğimiz şeyler güzel olanlardır. Her şeyin bu biçimde olduğuna inanmak isteriz.
Küçük rahatsızlıklar eğiticidir.
Hiç kimse seks yoksunluğundan ölmez, aşkın yokluğudur bizi öldüren.
Cennet için sana ihtiyacımız var. Cehennemi kendi başımıza da yapabiliyoruz.
Cahil olmayı isterdim. Böylece ne kadar cahil olduğumu bilmezdim.

 

Umarım bu yazıdan keyif alırsınız ve yorumlarda sizlerle buluşuruz. Damızlık Kızın Öyküsü adlı dizi analizini okumak için tıklayınız. 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
12
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
İnanç Aydınlı
İnanç Aydınlı
2 yıl önce

Tebrik ederim! Gelecek yazılarınızı merakla bekliyor olacağım. Kitaptan almış olduğunuz alıntılarla birlikte okunurluğunuzu gayet artırmışsınız. Gelecek yazılarda yorumlarda buluşalım.

Esma TURASAN
Esma TURASAN
2 yıl önce

Kitabı okumamış biri olarak anlatımdan ötürü hayal edebilmek beni daha çok heyecanlandırdı. Heyecanlandıran diğer kısım ise bu yazıyı hayal ettirenin kız kardeşim olması. Kesinlikle okuyacağım bir kitap olmakla beraber bu konuyu da kadınlar nezdinde araştıracağım. Yüreğine sağlık Turasan , çalışmalarının devamını bekliyorum!