Genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla gönüllerde taht kuran, Türk kadınının kahramanlığının simgesi olan Nene Hatun’un bugün de dillerden düşmeyen bu cesareti nesilden nesle aktarılıyor.
Kahraman Türk Kadını Nene Hatun
1857 yılında Erzurum’un yakın köylerinden biri olan Çeperli de doğdu. Babasının adı Hüseyin Annesinin adı Zeliha’dır. Nene hatun diğer köy çocukları gibi bir çocukluk yaşadı. 16 yaşında Erzurumlu Mehmed Efendi ile evlendi. Nene ve ailesi sakin ve mütevazı günler yaşarken hayatları hiç ummadıkları şekilde birden altüst oldu.
Tarihimizde 93 Harbi olarak anılan 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum’daki Aziziye Tabyası’nın savunmasında kahramanca savaşarak adını tarihe yazdırdı. 8 Kasım 1877 tarihinde düşmanın Aziziye Tabyası’nı ele geçirdiği haberinin cami minarelerinden duyurulması üzerine beşikte bebeğini bırakarak tabyalara koşmuştur. O sıralarda yirmili yaşlarında, henüz üç yıl önce evlenmiş gencecik bir kadındı.
Küçük yaştaki oğlunu ve üç aylık bebeğini geride bırakıp, şehit olan ağabeyinin silahını almış ve “Bebem anasız büyür de, vatansız büyüyemez.” diyerek cepheye koşmuş.
Üç aylık bebeğini emzirmiş, “Seni bana Allah verdi. Ben de O’na emanet ediyorum.” Diyerek vedalaştıktan sonra sokağa fırlamıştı. Onun, vatan için gece başlayan mücadelesi, tüm düşman Erzurum’dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum’un her karış toprağında cephane taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı.
NATO Orduları Başkomutanı Amerikalı General Matthew Ridgway’in Erzurum’da Nene Hatun’u cesaretinden dolayı ziyaret ederek elini öpmesi, kahraman Türk kadınının vatanı için tüm fedakarlığı yapabileceğini gösteren Nene Hatun isminin çok daha fazla tanınıp bilinmesini sağladı. Amerikalı subayın bir sorusuna: “O zaman vazifemi yapmıştım. Bu gün de ilerlemiş yaşıma rağmen aynı hizmeti, daha mükemmeliyle yapacak güç ve heyecana sahibim.” cevabını vermişti
Cumhuriyet döneminde “Kırkgöz” soyadını alan Nene Hatun’un dördü erkek, ikisi kız altı çocuğu dünyaya geldi.
İlk çocuğu Nazım’ı ve sonradan doğan iki oğlunu 1. Dünya Savaşı’nda şehit veren Nene Hatun, yakalandığı soğuk algınlığı ve zatürre nedeniyle 22 Mayıs 1955’te vefat etti. 8 Mayıs 1955’te “yılın annesi” seçilen kahraman Türk kadını Nene Hatun‘un mezarı, Erzurum’da Aziziye Tabyaları’nda bulunuyor.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.