JAPONYA’NIN SAKURA PARTİSİ: HANAMİ

Japonya kiraz çiçekleriyle çiçek turizmde yerini almıştır. Çin 5 çiçekle turist çekmektedir (kiraz çiçeği, açelya, lotus, şakayık ve erik çiçeği). Kiraz çiçeği, Japonya için önem kazanırken erik ağacının beyaz çiçekleri Çin ve Çin gülü de Malezya için sembol kabul edilmiştir.

JAPONYA’NIN SAKURA PARTİSİ: HANAMİ

Dünyada kiraz çiçeği festivalleri Japonya’nın öncülüğünde başlamıştır. Japonlar, kirazların çiçek açmasını hayata yeni başlangıç dönemi kabul ederler. Kirazların çiçek açmasına “sakura zensen” adı verilir.

Mart ayının son haftasında çiçek açtıkları günden başlayarak 2 şer haftalık festivallerle Japonya’da 11 kentte 26 parkta kutlanır. Bu festival her yıl Japonya’ya yaklaşık 500 bin turist çekmektedir. Japonların süs kirazı pembe renkli çiçekler açar ve tatlı meyve vermez. Bu nedenle ağacın en değerli dönemi çiçeklendiği dönemdir. Yaklaşık 2 hafta gibi kısa ömrü olması da çiçeklenme dönemini daha önemli duruma getirmektedir.

Dalında çok kısa kalmasıyla hayatın geçiciliğini simgelediğine inanılır üzerine şiirler ve şarkılar yazılır. II. Dünya Savaşı’ndaki intihar pilotlarının son uçuşa çıkmadan uçaklarına bu çiçeği çizdiği bilinmektedir. Japonya’da kiraz çiçeklerini seyretme partilerine “hanami” adı
verilir.

Çiçekleri makbuldür. Çiçekleri ağır ağır açar ama çok çabuk dökülür. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler, hem de kaçınılmaz sonunu simgeler. Japonya’da baharın müjdeleyicisi olmasına rağmen, daha solmadan en güzel halindeyken dallarından düşmesi sebebiyle edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder.
Zıtlıklar yaşamın her anında birliktedir;

Siyah ile beyaz gibi, iyi ile kötü gibi, yaşam ile ölüm gibi…

Japon Kiraz Çiçekleri: Yeniden Doğuşun Simgesi

Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için kiraz çiçeği büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü akıllarına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler.

Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı, hem de ani bir ölümü hatırlatmaktadırlar.

Taç güç: Ünlü taki-zakura Miharu in (şelale kiraz ağacı)

Bu çiçek martın son haftası ile nisanın ilk haftası açar ve Japonya’da bu dönem kutsal sayılır. Öyle ki hava durumundan sonra bir de “Sakura Durumu” verilir. Çiçeklerin açtığı bu dönem Japonya’nın en çok turist kabul ettiği dönemdir. Sakura’nın dalda kaldığı zamanın çok kısa olması, Japon kültüründe hayatın gelip geçici olduğunu ifade eder.

Kiraz çiçeği ağacı Çin Kültürü’nde dişi formu temsil edermiş. Oysa, Japon kültüründe çok daha derin bir anlam kazanmıştır. Japonlar kiraz çiçeği ağacının yaşam döngüsünü gözlemleyerek genel olarak insan yaşamı ile Sakuro’nun benzerliğine dikkati çekmişlerdir. Genel olarak yaşamın bir metaforik temsili olması ile birlikte, kiraz çiçeği ağacının Budizm ile derin bağlantılarının var olduğuna inanılmaktadır.

Festival için hazırlanan yemekler

11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanan “Sakura Zensen”, Japon kültüründe hayata Yeni bir başlangıcı simgeliyor.

Tüm halkın katıldığı coşku dolu bir bayram olmanın ötesinde, resmen Japon halkının hayatını düzenler. Pek çok önemli olay çiçeklerin açış gününe göre belirlenir. Evlilik tarihi gibi… Mart ayında başlayıp, Mayıs’ın sonlarına kadar süren bahar, Japonlar için Hana-mi yani çiçek seyri anlamına gelmektedir. (Hanami-”Sakura çiçeklerine hayranlık”)

Güzelliğin ve estetiğin simgesi olan kiraz çiçekleri açtığında Japonlar parklara, bahçelere, tapınaklara akın ediyor. Yalnızca çiçekleri seyretmek için… Bu çiçek izleme partilerine “hanami” adı veriliyor. Hanami festivallerinin en can alıcı etkinliği, zen sükûnetine yaraşır şekilde, yalnızca yürümektir.

İnanışa göre, Ülkelerini korumak için intihar görevini tamamlayan kahraman pilotlar bir sonraki hayatlarında kiraz çiçeği olarak reenkarne oluyor.

‘Sakura’nın hüzünlü bir yanı olduğu için çok da sevilen bir kadın adı Japonya’da Sakura. Kast sisteminin çok köklü bir geçmişi bulunduğu Japonya’da, güzel ve özel olan pek çok şey gibi sakuralar da uzun yıllar yalnızca soyluların tadına varabildiği bir ayrıcalıkmış. Bugün ise kadın erkek, zengin-fakir, genç-yaşlı tüm halkın coşkuyla katıldığı bir gelenek.

Okyanus ikliminin hüküm sürdüğü Japonya’da Sakura’ların çiçeklenme zamanı bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Çiçeklerin açma zamanı iklimle paralel olarak güneyden kuzeye ilerler. Bu güzellikler şöleni, yalnızca Japon halkını değil, dünyanın dört bir köşesinden yarım milyon turisti Sakura bahçelerine toplar.

Sakura’yı aynı zamanda dostluk simgesi kabul eden Japonlar, 1910 yılından itibaren ABD’ye gönderdikleri fidelerle, bu geleneğin Pasifik Okyanusu’nun karşı kıyısına yayılmasına neden olmuşlardır.

Bu fideler West Potomac Parkı’na dikilmiş, serpilip gelişmiş ve 1935’te sakura festivalleri başlatılmıştır. II. Dünya Savaşı’nda sekteye uğrayan bu dostluk gösterisi, 1965’te tekrar gönderilen 4 bin fideyle canlandırılmış dünyanın en büyük sakura ormanlarından biri olmuştur.

Japonya’da Hanami festivali

Ulusal Kiraz Çiçeği Festivali her yıl kente 700 bin turist çekmektedir. Los Angeles’teki Balboa Parkı’nın 2 bin sakura ağacı çiçek açmaktadır, Philadelphia’daki Fairmount Parkı’nda 1926’da kurulan 2 bin ağaçlık sakura parkı bulunmaktadır.

Park, cadde, kampuslara dikilen 300 bin ağacıyla Dünyanın en büyük Yoshino türü kiraz ormanına sahip şehri olmakla övünen Macon’da (Georgia) kiraz çiçeği festivali düzenlenmektedir. York’taki Brooklyn Botanik Bahçesin’de geleneksel Sakura Matsuri Festivali düzenlenmektedir.

 

İstanbul’da sakura ağaçları

Kiraz çiçeklerinin gelişi Kanada’nın Vancouver şehrinde, Almanya’da Hamburg yakınlarındaki “Altes Land”da, Filipinler’in Palawan kentinde nisandan mayısa uzanan festivallerle kutlanmaktadır (Sakura Festivalleri). Çin’de kiraz çiçeği bahçeleri çok sayıda turist çekmektedir. Wuhan Üniversitesi bahçesi kiraz çiçekleriyle çok ilgi görmektedir.

1890 yılında, Sultan II. Abdülhamid’in emriyle Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni’nde 587 denizcinin şehit olması anısına dikilmek üzere Japonya, 2005 yılında Türkiye’ye 587 sakura fidanı göndermiştir. Bu fidanlar Göztepe’deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesine dikilmiştir. Böylece şehitler anısına bir sakura bahçesi İstanbul’da kurulmuştur.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments