İskandinav Mitolojisi: Dokuz Diyar

İskandinav mitolojisinde dokuz diyar ( dokuz dünya) vardır.  Bu dokuz diyar dünya ağacının kökleri ile bağlantılıdır. Biraz derinlere inmeye ne dersiniz.

Kahin evrenin ilk halini şu sözler ile aktarır;

Hiçbir şey yoktu.
Ne kara, ne deniz,
Ne de buz gibi dalgalar;
Dünya yoktu,
Ne de yüce gökler.
Var olan yalnızca boşluktu.
Yaşam diye bir şey yoktu.

DOKUZ DİYAR…

İskandinav mitolojisinde dünya ağacı olarak adlandırılan Yggdrasil ağacının dalları ve kökleri ile ilişkilendirilen dokuz diyarın isimleri şu şekildedir;  Alfheim, Asgard, Helheim, Jotunheim, Midgard, Muspelheim, Niflheim, Svartalfheim  son olarak Vanaheim‘dır.  Dokuz diyar olarak bilinin bu alemlerin her biri kendi içerisinde farklı yaşam formları barındırmaktadır. Bünyelerinde ise farklı türlerden olan varlıkları barındırmaktadır. Sırasıyla diyarlardan bahsedecek olursak;

 Alfheim (Elflerin Diyarı)

 

Alfheim diyarı Asgard’ın hemen yanında yer almaktadır. Cennete eşdeğer bir diyar olarak tasvir edilmektedir. Diyar içerisinde yaşayan Işık Elfleri görünüş olarak oldukça güzellerdir. Koruyucu varlıklar olarakta anılmışlardır. Alfheim’in hükümdarı ise Tanrı Freyr’dir. Bu diyarda sanata ilham veren güzellikleri ile ön plana çıkan büyülü elfler yaşamaktadır. Doğanın ve doğurganlığın ikinci tanrı veya tanrıçalarıdır. Işık elfleri büyü konusundaki bilgileri ile insanlara yardım edebilirler.

Asgard (Tanrıların Diyarı) 

Eski İskandinav döneminde evrenin ortasında ve semanın yukarısında yer almaktadır. Aesir adı verilen tanrılar topluluğunun yurdu olarak bilinmektedir. Asgard’da yaşayan erkek tanrılara Aesir, kadın tanrılara ise Asynjur denilmektedir.  Hükümdarı olan Odin her şeyin babası olarak bilinmektedir. Tanrılarında lideridir. Tanrıça Frigg ile evlidir. Valhalla, Asgard kapılarının içerisinde yer alan devasa salonun adıdır. Savaşlarda kahramanca ölen Vikingler “Einherjer” olarak Valhalla’ya kabul edilirler. Her akşam Valhalla‘da yapılan ziyafetten sonra Einherjer olarak gelen ruhların yarısı Fólkvangr çayırlarına gönderilir. Her gün iki grup Asgard çayırlarında birbirleriyle savaşırlar. Ruhların yarısına Odin bir diğer yarısına ise Freyja liderlik eder. Ragnarok’a kadar bu savaşçıların ruhları eğitilmiştir.

  Helheim (Ölüler Diyarı) 

 

Loki ve Angrboda’nın en küçük çocuğu olan tanrıça Hel, Helheim’ın kraliçesidir. Helheim, dokuz diyar içerisinde onurdan yoksun insanların gönderildiği diyar olarak bilinir. Tek bir girişi olan bu diyarın etrafı duvarlar ile çevrelenmiştir. Bazı kaynaklarda bu diyarın, hastalıktan ve yaşlılıktan ölen insanların normal yaşamlarını devam ettirdikleri söylenir. Diğer kaynaklarda ise çok acımasız bir yer olduğu ve orada olan insanların asla mutluluğa kavuşmadığı söylenmektedir.

                           

Jotunheim (Devler Diyarı)

 

Dev ırkının yaşamış olduğu bu diyar kaya ve kayaçlardan oluşan bir arazidir. Dev halkı ile Tanrılar ise tabiri caizse ezeli düşmandır. Bu düşmanlığın nedeni olarak aşk ilişkilerinden doğan sorunlar öne sürülmüştür. Tanrı olarak kabul edilen Loki Asgard’a Jotunheim’dan gelmiştir.  Asgard ve Jotunheim Iving Nehri ile ayrılır.

 “Anlatılarda Jotunheim içerisinde olan bir kale dile getirilmiştir. Kar kütlelerinden, buz sarkıtlarından inşa edilen bu kalede Jotun kralı Utgard-Loki yaşamaktadır. Bu diyar, kaos ve büyünün hakim olduğu ilkel bir yer olarak görülmektedir.”

 

Midgard (İnsanların Diyarı)

 

İskandinav evreninin tam ortasında yer alan bu diyarda insanlar yaşamaktadır. Bazı kaynaklarda ise Orta Dünya olarak bahsedilir. Midgard’ın etrafı okyanuslarla çevrilidir. Asgard ile Midgard arasında bağlantıyı sağlayan Gökkuşağı köprüsü (Bifrost)  bulunmaktadır. Okyanusta aynı zamanda Loki’nin canavar çocuklarından birisi olan Midgard yılanı yaşamaktadır.

 

Muspelheim ( Ateş Diyarı) 

 

Ateş devlerinin ve iblislerin diyarı olan Muspelheim alevler, lavlar nedeniyle oldukça sıcaktır. Ateş devi Surtr bu diyarda yaşamaktadır. Tanrılar ve Surtr’lar yeminli düşman olarak bilinmektedir. Ateş devi Ragnarok’ta Asgard’ı ve geriye kalan her şeyi yok etmek için ortaya çıkacak ve Asgard’ı cehenneme çevirecektir.

 

Nilfheim ( Duman ve Sis Diyarı)

 

İskandinav mitolojisine göre bilinen en eski diyar olan Nilfheim karanlık ölüler diyarıdır. Kadim olarak bilinen üç kuyudan en büyüğü burada bulunur. Hvelgelmir adıyla bilinir. Nidhogg adındaki devasa bir ejderha tarafından korunmaktadır. Yine İskandinav mitolojisinin konuları arasında yer alan on bir nehrin kaynağının ve bütün soğuk nehirlerin kaynağının bu kuyu olduğu rivayet edilmektedir ayrıca Hvergelmir tüm canlıların kökeni ve her canlının geri döneceği yerdir. Evrenin başlangıcında Niflheim‘da Hvergelmir‘den taşan sular “Buz Dalgaları” olarak bilinen Elivagar‘ı oluşturmuştur.

“Elivagar‘dan gelen sular dağlardan aşağılara doğru akarak Ginnungagap ovalarını doldurdu. Burada yavaş yavaş buz ve dona dönüşerek çok yoğun bir tabaka yarattı. Kuzey ovalarının oldukça soğuk olmasının temel nedeni budur. Ardından dünya ağacı Yggdrasil büyümeye başladı. Üç büyük kökünden birisini Niflheim‘a kadar uzattı ve Hvergelmir kaynağından su çekerek beslendi.”

 

Svartalfheim (Cüceler Diyarı)

 

Yeraltının derinliklerinde demircilik ve taş işçiliği yapan cücelerin diyarıdır. Cüceler büyücülükle de uğraşmaktadırlar. Cüceler taşların altında, mağaralarda yaşayan bir halktır. Svartalfheim, karanlık yerler anlamına gelmektedir. Svartalfheim’ın kralı Hreidmar’dır. Bu karanlık yerde dövülen demirlerden çıkan ateş etrafı aydınlatmaktadır.  Asgard’ın tanrıları cücelerden bir çok güçlü hediye almıştır. Bunlar; Thor’un çekici mjolnir, büyülü yüzük Draupnir ve Odin‘in mızrağı Gungir gibi olarak sayılabilir.

 

 Vanaheim (Vanir Tanrılarının Diyarı)

 

İskandinav tanrılarının eski bir soyu olan Vanir tanrıları bu diyarda yaşamaktadırlar. Büyücülük ve sihir ustalıklarının yanı sıra geleceği tahmin etme yetenekleri bir çok topluluk tarafından kabul edilmiştir. Bu diyarın tasviri hakkında detaylı açıklama yapılmamıştır.  Tam olarak nerede olduğu bile bilinmemektedir. Asgard ve Vanir tanrılarının yapmış olduğu savaş sonrasında barışı sağlamak için Vanaheim’a Asgard’dan üç rehine gönderilmiştir. Gönderilenler; Deniz Tanrısı Njord ve iki çocuğu Freyr ve Frejya’dır.

 

İskandinav mitolojisinin dokuz diyarı bu şekilde özetlenebilir.  Umarım okurken zevk almışsınızdır 🙂

Mitoloji hakkındaki yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız… 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments