17.yüzyılda ve devamındaki uzun bir dönemde İngiliz erkekler, eşlerini satıyordu!Gerçekten de, mutlu sayılmayacak ilişkileri bitirme yollarından biri buydu.
İngiliz Erkekler Boşanmak Yerine Eşlerini Satma Adeti
17.yüzyılda ve devamındaki uzun bir dönemde İngiliz erkekler, eşlerini satıyordu!Boşanma işleminin varsıl olanlar haricinde oldukça zorlu olduğu bir dönemde yaygınlaşan bir adetti bu.
Gerçekten de, mutlu sayılmayacak ilişkileri bitirme yollarından biri buydu. Erkek karısının boynuna bir ip bağlayıp onu meydana getiriyor ve ya pazara götürüp en yüksek teklifi verene satıyordu.
Aslında bu geleneğin herhangi bir yasal dayanağı yoktu. Hatta bazı durumlarda cezalandırıl ile son bulacak derecede illegal görülüyordu.
1780-1850 yılları arasında yaklaşık 300 kadın satıldı. Boşanmayı düzenleyen ilk kanun ise 1857’de yayınlandı ancak bundan önce ise bir evliliğin sona erdirilmesi çok zor ve masraflıydı.
Boşanabilmek için parlamentodan özel yasa çıkartmak gerekiyordu ve en az £ 3,000 (günümüzde 15.000 pound yani 70 bin TL civarında) kiliseye bağış yapılması gerekiyordu
Dolayısıyla o dönemde toplumun elit kesimi boşanma hakkına sahipken, halkın geri kalan yoksul tabakası bu hakka sahip değildi. Onlarda mutsuz evliliklerini bitirmek amacıyla yeni bir yöntem buldular ve bu yöntem uzun yıllar süregelen bir İngiliz geleneğine dönüştü.
Kadınların da bazen bu satış işlemine gönüllü olduğu söyleniyor çünkü bu mutsuz evliliklerini bitirmek için ellerinde başka bir fırsatları yok. Eş satışları 1820’li ve 1830’lu yıllarda en üst noktaya ulaşmıştır ve sonrasında eşlerini satmak isteyen kocaların toplum baskısı görmesi nedeniyle bu uygulama giderek azalmıştır. Tabi ki 1857 yılında boşanma kanununun çıkmasıyla da bu gelenek son bulmamıştır.
İnanılması güç ama bu geleneğin 20. yüzyıla kadar ulaşabildiğini belirtelim. Tarihçi James Bryce’a göre 1901 yılında bu satışlar hala yapılıyordu. Yine 1913 yılındaki vakada bir kadın, kocasının iş arkadaşına 1 sterlin karşılığında satılmıştı.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.