İLKEL MANİFESTO

İLKEL MANİFESTO

Platon’a ait devlet kitabının ilk bölümünü bitirdim. Thrasymakhos’un, eğri insan doğru insandan daha mutludur sözü biraz daha bu konu üzerinde düşünmeme sebep oldu.

İnsan yaratılışından bu yana topluluk halinde yaşamaya alışmış bir canlı grubudur. Bazı istisnai durumlarda ise toplumun bütünlüğü bozulmuş ve bunun sonucu olarak da refaha ve dayanışmaya mugayir durumlar ortaya çıkmıştır. Bunun baş sebeplerinden biri ise bozgunculuktur.

Toplum düzenini ifsat etmeye yönelik teşebbüsler hem oluşmuş düzeni bozmaya hem de işlerin yolunda gitmediği bir kargaşa ortamı hazırlamaya fazlasıyla yeterli bir sebeptir. Bunun amacı ise ya ego tatmini ya da bireysel kazanç hırsıdır. Bu gibi hoş olmayan durumlar bazı ileri seviye çözümlerle düzeltilebilir. Fakat eğri insandan daha kötü bir şey vardır ki o da eğri düşüncelerdir. Eğri insan yalnız şahsını zedeleyecek hareketlerde bulunup ateş olsa yalnızca cirmini yakabilecek nitelikte işler yapabilir.

Fakat eğri düşünce çok farklıdır. Bu bir topluluğa hitap eder. Eğer topluluk bunu fark etmez ise bu kültürel bir durum olabilir. Eğri düşüncenin oluşturabileceği bir kültür ise o toplumun neslinin devamını büyük tehlikeye sokar. Bozuk bir nesil kendini ateşe atmakla kalmayıp şuursuz ideolojilerle tüm dünya üzerine zehir gibi yayılır.  Peki neden eğrilik bazı gruplara hoş gelir?

manifesto

SEKÜLER DÜŞÜNCE…

Seküler düşünce sistemi insanların spesifik bir bakış açısına sahip olmasına büyük bir engeldir. Kişiyi bağnazlık uçurumuna iter mantığını ve menfaatini birbirine karıştırır. Sadece maddi ihtiyacını karşılamaya yönelir. Ruhen bir boşlukta hisseder kendini. Bu boşluğu maddi hırsla örtmeye çalışırken maddiyatın kölesi olur. Onu elde etmek için tüm yollara başvurur. Bunların ahlak dışı olanlarının bütününe eğrilik , kişilik bozukluğu denir. Peki Thrasymakhos eğri insanlar daha mutludur sözü ile ne kastetti? Eğri insanlar yaptıklarına anlam yükleyemez ve bunun hiçbir karşılığı olmayacağını düşünürler.

Fakat doğru insanlar karıncayı ezseler bir hüzne kapılır. Çünkü onlar konuştukları her kötü sözün yaptıkları her yanlış davranışın bir karşılığı olacağına inanır, bunun faydası olarak da daha ilkel daha medeni bir toplum yapısının temelini atarlar. Böyle insanlar ilelebet dünyanın muhkem kalmasını sağlarlar. Eğri insanlar, verdikleri zararın vicdanen esiri olmak üzere bir ömür çürütürler. Yaptıkları hem insanlığa hem kendilerine zarar verir. Onları iyi bilenler ise ancak onların yalanlarına uyup onlar gibi eğriliği benimseyenlerdir.

Sözün kısası, insanın yaptıkları hatta fikir olarak ortaya attıkları bile ona verilecek değeri ve saygıyı belirler. Bugün varız yarın yokuz felsefesini özümseyen dünyada, bugünümüzü de kaybetmenin hiçbir anlamı yok.

VESSELAM.

 

ALİHAN ÇELİKEL

 

Diğer yazılarımızı okumak içim tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
81
Tags:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments