Hindistan’da Fare Tapınağı

Hindistan’ın Racastan eyaletine bağlı Bikaner şehrinde sıra dışı bir tapınak bulunuyor. Fare Tapınağı olarak da bilinen Karni Mata Tapınağı‘nda 20 binden fazla fare yaşadığı tahmin ediliyor.

Hindistan’da Fare Tapınağı

Bikaner, farelere tapan insanların yaşadığı kent. Kentteki Karni Mata Tapınağı’nda yaklaşık 20 bin fare yaşadığı tahmin ediliyor. Kabbas adı verilen bu fareler kutsal kabul ediliyor.

fare

 

 

Ziyaretçilerin bu farelere zarar vermesi ise kesinlikle yasak. Çünkü inanışa göre bu farelerin bir önceki hayatlarında yasak çeşmeden su içen Hindu tanrısı Karni Mata’nın çocukları olduğu kabul ediliyor.

fare

Farelerin ısırdığı yiyecekleri yemekse “yüksek bir şeref” olarak değerlendiriliyor. Fareler rahatlıkla insanlar arasında geziniyor ve ziyaretçiler bu durumdan rahatsız olmuyor.

fare

Tapınağın etrafı, farelere diğer hayvanların zarar vermemesi için tel örgülerle çevrilmiş durumda. Ziyaretçiler, ölen atalarının ruhlarını barındırdığını düşündükleri farelere alkol, süt ve kuruyemiş gibi yiyecekler ikram ediyor.

tapınak

Fareler Tapınağı olarak da bilinen Karni Mata’da yaşayan 25 bin fareye aşırı önem verilirken içlerinde nadir olarak görülen beyaz fareler daha da büyük öneme sahip.

tapınak

 

 

Hindular için kutsal kabul edilen tapınağın temelleri 15. yüzyılda atıldı. Ancak tapınağın inşası 20. yüzyılda tamamlanabildi. Dünyanın çeşitli yerlerinden bu tapınağı görmeye gelenler var.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

AŞKIN MİMARİSİ TAC MAHAL
AY’I KISKANDIRAN GÜZEL; TAC MAHAL

Babürler Döneminde 1627-1658 yılları arasında hüküm süren 5. Hükümdar Şah Cihan tarafından Agra’da inşa ettirilmiştir. Yapılma sebebi sevgili eşi Mümtaz Mahal’i kaybetmesi onun ölümüyle duyduğu büyük acının ve ona olan sevgisinin büyüklüğünü gösterecek biz anıt mezar yaptırmak istemesidir. Şimdiki mimari modele ulaşana kadar iki bin model gösterilmiştir.

Asıl adı Ercümend Banu olan Mümtaz Mahal on dördüncü çocuğunu dünyaya getirirken hayatını kaybetmiştir. O dönemlerde hükümdarın eşi olup çok sayıda çocuk doğurmak övünme ve yükselme sebebiydi.

1632 yılında başlanan yapının inşasında yirmi bir bin işçi, bin fil çalıştı ve yirmi yıl sonra tamamlandı. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan mimar İsa ve İsmail Efendi ile Hattat Sinan Efendi’yi yapıt için İstanbul’dan davet etti.

Yapıtta, beyaz mermer ve kırmızı kumtaşı kullanıldı. Yerden yüksekliği 82 m’dir, kubbesinin üzerinde de altın alem vardır. Dört minarenin üzerinde de Hattat Sinan Efendi tarafından yazılan Yasin suresinin tamamı bulunmaktadır. Mermerleri üzerinde yapılan oymalarda binlerce akik, sedef, firuze, 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet inci vardır.

Bahçesinde çeşitli ağaçlar, suyolları, fıskiyeler olan Tac Mahal’in duvarları günün ilk ışıkları değdiğinde pembe, gün aydınlanınca beyaz ve akşam ay ışığının vurmasıyla altın rengine döner. Söylentilere göre bu renk değişim döngüsünün sebebi, Mümtaz Mahal’in ruh halinin, duygu durum değişikliğinin tasviridir.

Yazımızın devamını okumak için tıklayınız.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Hindistan’da sıra dışı bir tapınak bulunuyor. Fare Tapınağı olarak da bilinen Karni Mata Tapınağı‘ olarakda bilinen yazımızı okumak için tıklayınız. […]