
Hezarfen Ahmed Çelebi, Galata Kulesi’nden atlayarak İstanbul Boğazı’nı geçerek ve Üsküdar’a indiği rivayet edilen Türk Bilginin hayatındaki detaylar..
HEZARFEN AHMET ÇELEBİ
17.yüzyılda İstanbul’da yaşayan Hezarfen , Evliya Çelebi’nin kitabında da bahsettiği ilme oldukça meraklı bir ilim adamıdır. Halk arasında ‘’Bin Fenli’’ anlamına gelen ‘’Hezarfan’’ adı da bu sebeple verilmiştir.
Hezarfen Ahmet Çelebi’nin önemli bir bilim adamı olmasının sebeplerinden biri de Osmanlı Devleti’nde bir ilk olan uçuş denemesinin başarıyla tamamlamış olmasıdır. Hayatı boyunca uçmak için birçok çalışma gerçekleştiren ilim adamı, eski uçuş denemelerini de araştırdı. Bu denemelerin neden başarıyla sonuçlanmadığına dair düşünceler içinde boğuştu. Uçuş denemesi yapan kişiler arasında örnek aldığı iki kişi, Cevheri ve Leonardo Da Vinci’ydi. Onların çalışmalarını inceleyerek edindiği bilgiler sonucunda uçmakta etkili olan tek faktörün kanatlar değil, rüzgar gücünün de önemli bir etmen olduğu kanısına vardı ve faaliyetlerine bu norma göre yön verdi.

HEZARFEN AHMET ÇELEBİ
Çalışmalarının ünü, dönemin padişahı IV.Murat’a kadar ulaştı. Başat olarak kendi kanatlarını kartal kanatlarını oluşturdu ve gerekli hesaplamaları yaparak, gerekli düzenekleri tamamladığında, uygun saatte Galata kulesinin en ucuna çıkarak kendini aşağıya bıraktı. IV.Murat’ın dahi izlediği bu uçuş deneyimini nihayet gerçekleştirmişti ve 3500 metrelik bir uçuş yaparak İstanbul Boğazı’nın üzerinde süzüldü. İstenen uçuş gerçekleştikten sonra başarılı bir iniş gerçekleştiren Hezarfen amacına ulaşmıştı.
Bu başarı Osmanlı Devleti içerisinde ve Avrupa’da çok ilgi gördü. Bunun üzerine IV.Murat , Hezarfen’ı huzuruna çağırdı ve ona bir kese altın hediye etti. Çok başarılı bir ilim adamı olduğu ve istediğini muhakkak başardığı aşikardı ki bu o dönem için tehlikeli bir durum teşkil ediyordu. Hezarfen’ın dehasından ve yapabileceklerinden çekinen IV.Murat, Hezarfen’ı Cezayir’e sürgüne yolladı. Sürgün hayatı boyunca burada çalışmalarına devam eden Hezarfen Ahmet Çelebi , Osmanlı Devleti’nde bir ilki gerçekleştiren çağdaşlarına ve sonraki araştırmacılara örnek olan bir deha hak etmediği bir sonla Cezayir’de hayatını kaydetti.
EDA ÜÇKARIŞOĞLU
Tarihi Galata Kulesi’nin Hikayesi yazımızı okumak için tıklayınız.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.