HERAKLES KİMDİR?

Herakles Yunan mitolojisinin, gücü ve cesaretiyle sembolleşmiş yenilmez kahramanıdır.

HERAKLES KİMDİR?

Herakles Yunan mitolojisinin, gücü ve cesaretiyle sembolleşmiş yenilmez kahramanıdır. Zeus ile Alkmene’nin oğludur. Mykene kralı Elektryon’nun kızı olan Alkmene, Andromeda soyundan olan Amphitryon ile evlidir. Zeus’un tanrılar ve devler arasında yaklaşan bir savaş için ölümlü bir kahramana ihtiyacı vardır. Thebai Sarayı’nda yaşayan Alkmene’yi, Herakles ’i doğurması için seçer ve Alkmene’nin henüz yeni evlendiği eşi Amphitryon’un bir savaş için saraydan ayrılmasını fırsat bilerek kocasının kılığına girip Alkmene’yle beraber olur. Alkmene aynı gece gebe kalır. Aslında Alkmene, asıl eşi olan Amphitryon’dan da gebedir ve Zeus, bunu bildiğinden Alkmene’nin ikinci kez doğum sancısı çekmemesi için çocukların ikiz olarak doğmasını sağlayacaktır. Zeus, kahraman Perseus’un soyundan dünyaya gelecek olan bu çocuğun çok büyük bir güce sahip olacağını da bilir.Alkmene’nin doğum yapacağı gün ise Zeus, tanrılar toplantısında övünerek, “Bu gün Perseus soyundan olan bütün insanlara hükmedecek bir kişi doğacak” diyerek oğlunun doğuşunu müjdeler.

Zeus’un Alkmene’yi gebe bıraktığını öğrenen Hera, büyük bir kıskançlığın yanında Herakles’e karşı da nefret duyar. Zeus’a söz verdirir ki Perseus soyundan ilk doğacak çocuk, insanlar üzerinde büyük bir egemenlik kuracaktır.  Hera bu aldığı sözün ardından Alkmene’nin doğurmasını geciktirerek Sthenalos’un karısını doğurtur. Böylece Perseus soyundan ilk doğan erkek Herakles değil kuzeni Eurystheus olur. Eurystheus Perseusoğulları soyunun başı olur ve Herakles de onun buyruğu altına girer.Herakles doğduğu günden itibaren tanrısal bir kuvvete sahiptir. Hera’nın gönderdiği iki zehirli yılanı elleriyle sıkarak öldürdüğünde henüz birkaç günlük bebektir. Bu gücünün farkına vardıklarında ise kahinlere danışmaya giderler.

Herakles ‘in tanrısal güç barındırdığını öğrendikten sonra ona oldukça iyi bir eğitim aldırırlar. Hera’nın ise öfkesi hiç tükenmeden devam etmektedir.

Daha sonra bir kralın kızıyla (Megara) evlenen Herakles’in üç çocuğu dünyaya gelir. Ne yazık ki Hera’nın nefreti, burada da devreye girer ve Herakles ’in cinnet geçirmesine sebep olarak çocuklarını öldürmesine yol açar. Bu suçundan ve tüm günahlarından arınması adına, kuzeni Miken Kralı Eurystheus’un hizmetine girmesi ve kralın her istediğini yapması zorunlu kılınır. Eurystheus, Hera’nın Herakles ’e karşı düşmanlığını bildiğinden ve Herakles’in günün birinde tahtını elinden almasından korktuğu için günahlarından arınması bahanesi ile ona asla sağ dönemeyeceğini düşündüğü çok tehlikeli 12 görev vermiştir.

HERAKLES’İN ÖLÜMÜ

Bu 12 işten sonra sayısız maceralara yeni maceralara girişen Herakles daha sonra Lydia kraliçesi Omphale’nin hizmetinde bir yıl kadın kılığında çalışmış ve Prometheus’u kurtarmıştır. Sonrasında Thebai’ye dönen Herakles, o sırada otuz üç yaşına basmış olan Megara’yı, birlikteliklerinin kendisine uğursuzluk getirdiğini ileri sürerek yeğeni İolaos ile evlendirir. Kendine de daha fazla talih getireceğine inandığı genç bir eş aramaya koyulur. Kral Oineus’un kızı Deianeria ile evlenir. Deianeria ile Evenos Nehri’ne gelirler ve orada tanrılar tarafından nehrin kayıkçısı olarak seçildiğini söyleyen Kentaurlardan Nessos ile karşılaşırlar. Deianeria’yı sağ salim karşı kıyıya geçirirken, Herakles de nehri geçmek için yüzmeye başlar. Ne var ki pazarlıkta anlaşılmasına rağmen Herakles’in sopasını ve yayını nehrin karşısına fırlattığını gören Nessos, verdiği sözden döner ve Deianeira’yı bıraktığı kıyıya dönerek genç kadına sahip olmaya çalışır. Eşini kurtarmak için yayını alan Herakles, Nessos’a doğru nişan alır ve yarım millik bir mesafeden onu göğüsünden vurur. Atadamın kanıyla kaplanmış olan gömleği Herakles’in vücuduna yapışarak onu tutuşturmaya başladı. Bu dayanımaz acıya son vermek için Herakles bir odun yığını hazırlatarak kendisini alevlerin içine attı.

“Herakles’in ölümüne başta Zeus olmak üzere bütün tanrılar çok üzülmüş ve onu Olympos’a götürerek ölümsüzlük bağışlayıp tanrıça Hebe ile evlendirmişlerdir.”

 

Kaynakça:

  1. Bir Nefeste Dünya Mitolojisi – Mark Daniels
  2. Mitoloji ve İkonografi- Bedrettin Cömert

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments