
Heather Dewey-Hagborg ’un ilginç projesi; sigaranızın izmaritini sokağa atıyorsunuz. Sonra yaratıcı bir kadın gelip o izmariti alıyor ve DNA analizi yapıyor. Ve final; o analiz sonuçlarıyla 3D yazıcıdan çıkan senin yüzün artık bir serginin duvarında..
Heather Dewey-Hagborg’un ilginç projesi; Stranger Visions
Stranger Visions (Yabancı Görüntüler) adlı bu ilginç proje, Amerikalı eğitimci ve sanatçı Heather Dewey-Hagborg’un New York sokaklarından sigara izmaritleri toplaması ve bunları incelemesiyle başladı. Hagborg, topladığı sigara izmaritlerini genomik araştırmalardan geçirdi ve bunlar üzerinde DNA analizleri yaptı. Ardından elde ettiği verileri bir araya getiren Hagborg, bu kişilerin yüzlerinin yaklaşık olarak neye benzediğini görebilmek amacıyla 3D yazıcılardan çıktılar almaya başladı. Günün sonunda sokakları kirletenlerin suratları birer heykele dönüşürken, bu gelişme tüm dünyada konuşulur hale geldi. Öyle ki proje Toronto polisinin bile ilgisini çekti ve Hagborg ile polis arasında çeşitli suç vakaların aydınlatılmasına yönelik işbirlikleri yapıldı.
Hagborg’un ilginç projesi bugün bir sergiye de dönüşmüş durumda. Çalışma sonucu elde edilen heykeller Victoria ve Albert Müzesi, Center Pompidou ve New York Tarih Kurumu gibi yerlerde halka açık bir şekilde sergileniyor. Ancak proje, basının etkisi ve çeşitli endişeler nedeniyle kısa süre içerisinde tartışılır ve eleştirilir bir hale de geldi. Buna rağmen Hagborg’un DNA analizleri üzerinden yürüttüğü fenotipleme çalışmaları uzun bir süre daha konuşulacak gibi görünüyor.
Projenin videosunu izlemek için tıklayınız.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Sağcı Solcu Terimleri Nereden Geliyor?
Siyasi görüşleri temsil eden sağcı-solcu terimleri Fransız Devrimi sırasında siyasetçilerin oturma düzenlerinden ortaya çıkmış. Ülkemizde “solcu” denildiğinde sosyalist sağcı denildiğinde de muhafazakâr görüşlü kişiler kast edilmektedir. Bu karşıt anlamlı iki kavramın ortaya çıkmasına Fransız Devrimi sırasında siyasetçilerin oturma düzenleri neden olmuştur.
Kral XVI. Louis döneminde Kurucu Meclisi üyeleri kralın yetkilerini belirlemek için bir araya gelmişlerdi ama derin bir fikir ayrılığına düşerler. Kralın yetkilerinin sınırlanmasını talep edenler ve o zamanki toplum düzeninin ilerici görüşlü burjuvazi temsilcileri, köylü hakkını ve ileriyi savunan, değişimi isteyen insanlar da sol tarafa oturdular. muhafazakar, aristokrat ve monarşi destekçileri kralı destekleyenler ise sağ bölümünde oturmuşlardı. İşte sağ ve sol terimleri, 1789 yılında Fransa’da bu şekilde kendiliğinden doğdu. O dönem ve insanları tarihe karıştı ama sağ ve sol kaldı.
Yazının devamını okumak için tıklayınız.
Diğer gündem yazılarımızı okumak için tıklayınız.