Halo etkisi, ister istemez belki de doğamız gereği günlük yaşantımızda bir çok insanı tanımaya çalışırken, yorumlarken kullandığımız bir alışkanlık olabilir mi? Gelin beraber inceleyelim:)
HALO ETKİSİ NEDİR?
Halo etkisi, hayatımızın her alanında hepimizin içine düştüğü bir yanılsamadır. Hepimizde, yakışıklı veya güzel insanların daha zeki, daha akıllı olduklarına inanma eğilimi vardır. Her başarılı insanın, hayatı boyunca hep doğru kararlar verdiği için başarılı olduğunu zannederiz. Peki sahiden bu gerçek midir yanılsama mı? Tarihçesine bakacak olursak eğer bu terim ilk kez Birinci Dünya Savaşı sırasında, Amerikalı psikolog Edward Thorndike tarafından askerler üzerinde yapılan psikolojik gözlemler sonucunda kullanıldı. Yaptığı deney sonucunda gördü ki komutanlar görünüşü iyi olan askerlerin dış görünüşlerinden etkilenip, onlara –gerçekte var olmayan- pek çok olumlu özellikler atfetti.
Kısaca özetleyecek olursak; “Halo etkisi,” bir insanın bir yönü ile ilgili gözlemimize dayanarak oluşan izlenimimizi, aslında gözlemlememiş olduğumuz başka yönlerine aktarmaktır. Günümüzün en büyük problemleri arasında yer aldığını kendi fikrimce de ifade edebilirim diye düşünüyorum. Örneklerine gelecek olursak…
Halo Etkisinin Örnekleri
Halo etkisi insanları birkaç değişik şekilde etkiler:
-
-
Kadınların beden ölçülerinin onlar hakkındaki izlenimleri nasıl etkilediğini araştıran bir çalışmada, deneklere bir kadın fotoğrafı gösterilir. Fotoğrafla birlikte kadının hobileri ve yaşamı hakkında bilgiler verilir. Ancak deneklerin yarısına orijinal fotoğraf gösterilirken diğer yarısına gösterilen fotoğrafta kadının 25 kg daha şişman görünmesi sağlanır. (Elbisesinin içine pedler yerleştirilerek.) Orijinal fotoğrafı gören deneklerin, kadın ile ilgili izlenimleri kadının şişman gösteren fotoğrafı gören deneklere göre daha çekici, daha başarılı ve kişilik özelliklerinin daha iyi olduğu yönünde olmuştur.
-
Halo etkisi politik tartışmalarda da ortaya çıkar. Daha çekici olan politikacı, izleyiciler üzerinde daha bilgili, daha ikna edici ve güvenilir bir izlenim yaratır.
-
Başka bir araştırmada ise erkek deneklerin, çekici bir kadın tarafından kaleme alınmış olduğunu düşündükleri makalelere, çekici olmayan kadınlar tarafından yazılmış olanlardan daha yüksek not verdikleri gözlenmiştir.bir kadın tarafından kaleme alınmış olduğunu düşündükleri makalelere, çekici olmayan kadınlar tarafından yazılmış olanlardan daha yüksek not verdikleri gözlenmiştir.
-
Halo etkisi bizi nasıl etkiler?
Basitçe ifadede edecek olursak teyit ön yargısının bir türü diyebiliriz. Bu genellikle birisinin tek bir pozitif bir özelliğine bakarak o kişi hakkında genel bir pozitif intiba geliştirmemiz şeklinde ortaya çıkar. Bu durum ortaya çıktığında başlangıçta sahip olduğumuz pozitif izlenimi teyit edebilmek için o kişinin başka özelliklerini de pozitif olarak yorumlama eğilimi gösteririz. Tabi negatif ise oda aynı şekilde yansıyacaktır.
Sonuç olarak söylemezler mi zaten görünüşe aldırmayın diye sizler için ufak bir not olsun insan psikolojisi derin bir kuyudur arkadaşlar?
Diğer bilim yazılarımızı okumak için tıklayınız..