HALLYU HAREKETİ NE ZAMAN BAŞLADI?

1990 yılının ortalarında Kore’nin TV dizileri ve popüler müzikleri Çin’de ilgi görmeye başlayınca Hallyu denilen terim ortaya çıkmıştır. 1992 yılında Çin ile diplomatik ilişkiler kurulduktan sonra Kore’nin eğlence ürünleri ve şarkıcıları Çin’de aktifleşmeye başlamıştır.

 

HALLYU HAREKETİ NE ZAMAN BAŞLADI?

 

Özellikle ‘What is Love?’ adlı dizi, 1997 yılında Çin’in CCTV kanalında yayınlanarak %4,2’lik yüksek bir izlenme oranı yakalamış ve yaklaşık 150 milyondan fazla insanın izlediği bir dizi olmuştur. 1997 yılından itibaren Pekin’in ‘Seoul Music Room’ adlı yayınında Kore müziği tanıtılmaya başlanmış, özellikle dans müzikleri gençler arasında yoğun ilgi görmüştür.

Çin’in içindeki Hallyu ateşinin artmasındaki anahtar rol, 2000 yılının Şubat ayında Pekin İşçi Stadyumu’ndaki H.O.T isimli Koreli idol erkek grubunun verdiği konserdir.

 

Dönem Çin basınından yansıyan H.O.T haberi

 

Bu konserin yapılmasıyla ülke basınında Hallyu terimi büyük ölçüde kullanılmıştır. Kasım 1999 tarihinde ‘Beijing Youth Daily’de yapılan Hallyu haberiyle Koreliler bu terimin farkına varmaya başlamıştır.

Kore Dalgası’nın Japonya’ya varması 2003 yılında NHK kanalında ‘Winter Sonata’ adlı dizinin yayınlanmasıyla gerçekleşmiştir. Winter Sonata dizisiyle ‘Yon-sama’ (başrol oyuncusu Bae Yong-joon’a Japoncada verilen isim) Hallyu ateşini arttırmış, birçok Japon turistin Chuncheon’da bulunan Namiseom Adası gibi dizinin çekildiği yerleri ziyaret etmesini sağlamıştır.

 

Winter Sonata dizisinden bir kare

“Kore Dalgası” çılgınlığı Kore’nin geleneksel kültürüne, yiyeceklerine, edebiyatına ve diline kadar yayılmış, fanları da devamlı artmıştır. 2013 yılının sonları itibariyle dünyanın 78 ülkesinde kurulmuş fan grupları 987 adet olup, toplam üye sayısı yaklaşık 9 milyon kadardır.

Bölgesel olarak Asya ve Okyanusya civarında 234 adet(yaklaşık 6,8 milyon üye), Amerika bölgesinde 464 adet(yaklaşık 1,25 milyon üye), Avrupa bölgesinde 213 adet(yaklaşık 1,17 milyon üye), Afrika ve Orta Asya bölgesinde 76 adet(yaklaşık 60 bin üye) fan grubu bulunmaktadır.

Hallyu fan grupları içinde K-pop fan kulüpleri en yüksek derecede olmakla birlikte, Kore dizileri, yemekleri ve turizmi gibi çeşitli alanlarda da kulüpler kurulmuştur ve aktif bir şekilde faaliyet göstermektedir.

 

 

K-Pop

K-Pop, Güney Kore’de büyük ilgi gören popüler müziklerin genel adıdır. Gayo (şarkı) ya da yuhengga(popüler şarkı) olarak da söylenmekte, genelde İngilizceden gelen pop kelimesi ülkenin baş harfiyle birleştirilerek (Tayland: T-pop, Japonya: J-pop, Çin: C-pop) ortaya çıkan K-pop kelimesi kullanılmaktadır.

2000’li yıların ortalarından itibaren yurtdışında oldukça gelişen K-pop, günümüzde Güneydoğu Asya’dan sonra Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’ya kadar yayılmış durumdadır. 2012 yılının ikinci yarısında sıradışı at binme dansını başlatan PSY’ın ‘Gangnam Style’ şarkısı dünyadaki müzikseverler arasında oldukça rağbet görmüştür.

Gangnam Style, Kore şarkısı olarak ilk defa Birleşik Krallık’taki Official Charts Company’de 1 numaralı single olarak listelenmiş, ABD’deki Billboard dergisinin ‘Hot 100’ bölümünde yedi hafta boyunca 2 numarada kalmıştır. Youtube izlenme sayısı da 15 Temmuz 2012 tarihinde yüklendikten sonra 2 milyara (Kasım 2014 itibariyle) ulaşarak büyük bir kayda imza atmıştır.

 

K-pop konseri

 

PSY’nin Gangnam Style şarkısı ortaya çıkana kadar K-pop’un önemli sanatçıları gruplar şeklindeydi. Günümüzde Güney Kore’de DBSK, Super Junior, Bigbang, 2NE1, Beast ve Girls’ Generation gibi yaklaşık 80 tane idol grup bulunmaktadır. DBSK, 2006 yılından 2012 yılına kadar sayısı 65’e ulaşan Japonya turne konserleri gerçekleştirmiştir.

700 bin kadar izleyici konserlere gelmiş ve Japonya’da satılan albüm sayısı 6,3 milyona ulaşmıştır. Beşli bir kadın grubu olan Wonder Girls, 2009 yılında ‘Nobody’ şarkısıyla ABD’ye yayılmış, Koreli grup olarak ilk defa Billboard Top 100 listesine girmiştir.

K-Pop’un bu kadar popüler olmasının sırrı üstün ses performansları, yetenekli sahne şovları ve mükemmel danslarla harmanlanan gösterişli performanslarıdır.

 

Bigbang konserinden bir kare

 

En önemli nokta ise, K-pop şarkıları ve danslarının bir ya da iki günde ortaya çıkmayıp idol sanatçıların çok yönlü yeteneklerinin uzun zaman boyunca eğitimden geçtikten sonra oluşturulması gerçeğidir.

Güney Kore’nin idol grupları, Asya başta olmak üzere Avustralya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika gibi dünya bölgelerinde K-pop ateşini yaymaktadır. Günümüzde sadece bireysel performanslar değil, aynı zamanda ortak konserler de yavaş yavaş artan bir trend olmuştur.

Ağustos 2011 tarihindeki Fransa Paris konseri, K-pop’un Avrupa’ya girişi ve sahnelerini dünyaya genişletmelerinin önemli bir kaydıdır. Le Zenith de Paris sahnesinde yapılan canlı konsere yaklaşık 7 bin fan katılmış ve büyük bir başarı elde edilmiştir. Temmuz 2011 tarihinde, Japonya Tokyo Dome’da düzenlenen K-pop festivaline yaklaşık 45 bin dinleyici katılmış ve oldukça büyük bir başarı sağlanmıştır.

 

Exo Tokyo Dome konserinden bir görüntü

 

Benzer zamanlarda idol grup JYJ, İspanya ve Almanya’da konserler vermiş, Cube Entertainment da İngiltere ve Brezilya’da düzenlediği ortak konserleri başarılı bir şekilde tamamlamıştır. Ekim 2011 tarihinde ABD’de bulunan New York Madison Square Garden’da düzenlenen Girls’ Generation konseri, K-pop’un gücünü bir kez daha kanıtlamıştır.

New York Daily News, 23 Ekim 2011 tarihinde ‘Attack of the K-pop Stars (K-pop Yıldızları’nın Saldırısı)’
gibi sansasyonel bir başlıkla Girls’ Generation resminin ilk sayfada olduğu bir haber yayımlamıştır.

Şubat 2012 tarihinde, Fransa Paris’te bulunan Palais Omnisports Bercy Stadyumu’nda K-pop yurtdışı turu festivali düzenlenmiştir. O gün soğuğa rağmen yaklaşık 10 bin izleyici alanı doldurmuştur. Bu izleyiciler arasında Almanya, İspanya ve Portekiz’den gelen fanlar da bulunmaktadır.

 

SNSD konserinden bir görüntü

 

Konser açılışlarına genellikle grup üyelerine özel hologram gösterisi ile başlanır.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
47
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments