Dünyada açlık çeken insanların sayısı hızla artmaya devam ediyor. Başka bir deyişle dünyadaki her 9 kişiden birinin aç olduğunu bilinmekte.
Günümüz Dünya Sorunları: Açlık
Genel anlamda vücudun gereksinme duyduğu besini alamaması durumunda ortaya çıkan bir şeyler yeme isteği; nicelik ya da kalori açısından besin eksikliği; vücudun, gereksinim duyduğu karbonhidratları, yağları, proteinleri, suyu, mineralleri, tuzları ve vitaminleri alamaması durumu. Organizmada açlık duygusunu uyandıran şeyin ne olduğuna ve bu duygunun hangi uyarım mekanizmalarını harekete geçirdiğine dair değişik varsayımlar vardır. Açlık, doğal yıkımlar ve savaşlar sonucu ortaya çıkabilir. Açlığın kronik biçimi olan kötü ya da az beslenme, dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde görülür. Orta Amerika, Uzak Doğu, Lâtin Amerika, Afrika gibi bölgelerde insanlar, nitelik ve nicelik bakımından yetersiz beslenmektedirler.
1.Burindi
2.Orta Afrika Cumhuriyeti
3.Nijer
4.Malevi
5.Madagaskar
Açlığın nedenleri nelerdir?
- Verimsiz toprak
- Yüksek nüfus
- Tarım ürünlerinin hastalanması
- Devlet politikaları
- Çalışan nüfusun, bağımlı nüfusa göre az olması nedenler arasında sayılabilir.
Açlığın sonuçları nelerdir?
- Yetersiz beslenme
- Ölüm
- Çeşitli hastalıklar
- Göç
- Birçok kişinin yüksek kalitede hayat yaşayamaması
Kıtlık Nedir?
İnsanların sosyal ve ekonomik her türlü etkinliklerini olumsuz yönde etkileyebilecek, ölüme kadar götürebilecek nitelikteki gıda eksikliğidir. Özellikle yaşanan su sorunu ile üretimde görülen azalmaya bağlı olarak yaşanan kıtlık, açlık, bu tip kuraklığa örnek olarak verilebilir. Bu kuraklık tarımsal kuraklığın bir ektsrem tipi olup sosyo-ekonomik kuraklık olarak da adlandırılır.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 6.705 TL dir.
EKİM 2020 AÇLIK ve YOKSULLUK SINIRI 2447 TL.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.