Terörizm, terör ya da yıldırıcılık; siyasal dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terimdir.
Terörizm ve Örgütler
Terörizm
Terörizm, terör ya da yıldırıcılık; siyasal dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, belirlenen hedef gruplara veya yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımını ifade eden terimdir.
Terör kelimesi kökünü Latince ‘korkudan sarsıntı geçirme veya korkudan dehşete düşmeye sebep olma’ anlamına gelen ‘’terere’’den alır.
TCK 3713 sayılı Terörle mücadele Kanunu’nun 1. Maddesinde terör kavramı tanımlanmış olup bu tanımda yer alan ‘’kamu düzenini bozmak’’ ifadesi tartışmalara neden olmuştur. Çünkü tanım oldukça kapsamlı olup, iki kişiden fazla olan bir grubun yaptığı her türlü eylem terör sayılabilecek niteliktedir.
Terörizm terör eylemlerini meşrulaştırmak için zemin hazırlar. Terörizm, devlet otoritesine alternatif olduğunu savunur. Genellikle siyasi bir amaca hizmet eden kasıtlı eylemleri içerir. Terörizm işçi ve memur sendikalarında, siyasi partiler ve gençlik kollarında, dernek ve vakıflar, özel ve tüzel kuruluşlar ile eğitim kurumlarında faaliyet göstermeye çalışır.
Terörizmin modern tanımı Fransız Devriminden sonra oluşmuş ve Sanayi Devriminden sonra gelişmiştir. Ulaşımı iletişim ve teknoloji devrimleri, kentleşme, ekonomik yapının hassaslaşması, medyanın oluşumu gibi durumlar terörizmin yayılmasında etkili olmuştur.
Terörizm uluslar arası ilişkilerde güçlü ülkeler tarafından rakiplerini saf dışı bırakmak için kullanılan bir araçtır. Bu uygulama özellikle soğuk savaş döneminde başlamış ve alanını genişletmiştir. Terörün ideoloji, örgüt, suç, şiddet olmak üzere 4 unsuru vardır.
Haşhaşiler birçok kişi tarafından tarihin ilk terör örgütü olarak kabul ediliyor. 1090 yılında Hasan Sabbah tarafından kurulan bu örgütüm amacı Büyük Selçuklu Devletini yıkmaktır.
Tck’nın 125-131-146-147-148-149-156-168-171 ve 172. Maddeleri terör suçlarıdır.
Örgütler
İkiden fazla kişinin bir araya gelerek işlediği suçlar ‘örgütlü suç’ kapsamında ele alınır.
Türkiye; jeopolitik konumu, tarihi vs. şartları dolayısıyla çok geniş kapsamlı bir terör kanunu çıkartmıştır. Bu durum Ab tarafından sıkça eleştirilir. 1970-80’lerden sonra soğuk savaşında etkisiyle terör eylemleri tüm dünyada hız kazanmıştır. Soğuk Savaş,, çeteleşme olayların temelinde yer alan olaydır.’’Terör’’ ve ‘’Terör örgütü’’ kavramları tüm ülkelerde aynı tanımla ele alınıp, aynı şekilde kabul gören durumlar değildir. Terör kavramıyla ilgili olarak örneğin Fransa’daki karikatür dergisine baskın yapıldığında tüm Avrupalı liderler tepki gösterdi ancak güçsüz ülkelerdeki olaylara karşı tepki vermediler.
Terör Örgütü kavramıyla ilgili olarak örneğin, NATO ve ABD gibi oluşumlar PYD’yi terör örgütü olarak kabul etmiyorken Türkiye’de HAMAS’ı terör örgütü olarak nitelendirmez.
Diğer gündem yazılarımızı incelemek için tıklayınız.