Son yıllarda, çeşitli çalışmalar, Çin, Japonya ve diğer Asya ülkelerinde genç insanların çok sayıda psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını ve bu sorunların intihar etmelerine sebep olabildiğini göstermiştir.
ASYA’DA ARTAN İNTİHARLAR / MUTSUZ NESİLLER
Gençler arasındaki intihar birçok ülkede büyük bir sorun teşkil eder, ancak bazı Asya ülkelerinde bu oran diğer ülkelere göre çok daha yüksektir.
Son yıllarda, çeşitli çalışmalar, Çin, Japonya ve diğer Asya ülkelerinde genç insanların çok sayıda psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını ve bu sorunların intihar etmelerine sebep olabildiğini göstermiştir.
Japonya’da intihar, özellikle gençler arasında en önde gelen ölüm nedenidir. Japonya’da ergenlik çağında intihar edenlerin sayısı yılda 30,000’i aşmaktadır. Her 100.000 kişiden 24’ü intihar etmektedir. İntihar girişimi ve ölüm için en hassas grup 15-24 yaş arasıdır.
Çoğu erkeği ve kadını intihara sürükleyen en önemli neden ruh sağlığının bozulmasıdır. Pek çoğuna, Borderline (sınırda) Kişilik Bozukluğu (BKB) tanısı konulmuştur. Okulda zorbalık, stresli yaşam tarzı ve ekonomik sorunlar Japonya’da gençlerin intihar etmesine sebep olan tetikleyici faktörler haline gelmektedir.
Çin’de intihar, önde gelen beşinci ölüm sebebi olurken, gençler arasında en önde gelen ölüm sebebidir. Çin’de her yıl 287.000 kişi intihar etmektedir. Ya da 2 dakikada bir kişinin intihar ettiği tahmin edilmektedir.
Çin’de intihar oranları 1990 yılından beri alarm verici boyutlarda yüksektir. Dünya’nın diğer tüm ülkelerinde intiharla ölüm oranları erkeklerde daha fazla olduğu halde, Çin bir istisnadır.
Çin’de intiharla ölüm oranları kadınlar tarafından daha fazladır. Bunun nedeninin Çin’de kadınların fırsatlardan çok az yararlanabilmesi ve erkeklere oranla statülerinin çok aşağıda tutulmasıdır. Bazı bölgelerde kadınların stres karşısında neredeyse doğal karşılanabilen ifadesi intiharlardır.
Asya’da İntiharın Nedenleri
Gençlerin intihar etmelerinin çeşitli nedenleri var. Bunlardan biri, sınavlarda kötü performans göstermekten korkmalarıdır. Bazı uzmanlar, Çin’deki tek çocuk politikasının da gençler arasındaki intiharların artışını açıklayabildiğine inanıyor. Gençler kardeşleri olmadan büyüdüğü için insan ilişkilerinde karşılaştıkları sorunlar ile başa çıkmaya alışık değiller. Birçoğu okul, çalışma ve kişisel sorunları yüzünden baskı altındadır.
Son zamanlarda, Çin ekonomisinin sözde olağanüstü performansına rağmen, birçok genç iş bulamıyor. Kırsal bölgedeki insanlar şehirde yaşayanlara göre daha yoksullar ve sağlık güvencesi sorunları da var.
Ayrıca, Asya’da kırsal bölgede intihar etmek için birçok kişi tarafından bol miktarda tarım ilacı kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre, Çin’de kırsal alanda insanların yüzde 58’i, intihar etmek için tarım ilacı kullanmaktadır.
Asya’da İntihar Haberlerinin Basında Yer Almasına Müsaade Yok!
2016 yılına kadar hükümetlerin intihar haberleri basında yer alırsa; aklından geçirmeyenin bile intihar etmeyi düşünmeye başlar düşüncesiyle mümkün mertebe basında haberini bile yapmadı. 2016 yılına kadar sümen altı edilen intihar gündemine Moon Jae-in hükümeti intihar haberlerinin yapılmasına izin vererek, halktan gizlemeden, problemin kaynağına inerek ve bu işin uzmanları ile görüşerek intiharın önüne geçmek için neler yapabilirizi konuşmaya başladı.
Hükümetlerin Asya’da intihar ile mücadele kapsamında yürüttüğü projeler kısa vadede intihar oranlarını azaltmıyor.
Ancak uzun vadede etkili olacağı düşünülüyor. Son yıllarda birçok Asyalı oyuncu ve şarkıcının genç yaşta hayatına intiharla son vermiş.
İnsanların ölümlerine neden olan siber zorbalık hakkında detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Unutmayın, zorbalık sonucu gerçekleşen ölümler intihar gibi görünseler de; iç yüzünde zorbalar tarafında gerçekleştirilen cinayetlerdir.
Asya müzik ve film sektöründeki yıldızların yaşadıkları hayata daha detaylı anlatımlarımızla görüşmek üzere..
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.