
GÜNEY KORE KOZMETİKTE NASIL BU KADAR İYİ?
Pürüzsüz ve genç tenlerine imrenerek bakılan Güney Koreli kadınların kusursuz görünümünü arkasında; Güney Kore kozmetiği duruyor.
İşte K-Beauty olarak adlandırılan ve son beş yılda 140 ülkeye 5 milyar dolarlık ürün satan kozmetik endüstrinin iç yüzü…
Her şey daha “beyaz” bir cilt için
Aslına bakarsanız beyaz ten tutkusu sadece Güney Kore’ye değil, genel olarak Asya kıtasına ait bir gelenek. Çünkü şeffafa yakın beyaz bir ten, eski Japon İmparatorluğu döneminden beri güzelliğin, saflığın ve dişiliğin sembolü olarak kabul ediliyor. İşte asırlardır tüm Asya’da neredeyse “takıntı” haline gelen bu beyaz ten sevdası, Güney Kore’de de kadınların -ve hatta erkeklerin- en öncelikli güzellik hedefi.

Güney Koreli erkekler de sırf görünümlerini daha iyi bir seviyeye getirmek için kozmetik ürünlerine belki de kadınlardan çok para harcıyorlar. Ayrıca kişi başına düşen kullanım miktarlarıyla cilt bakım ürünleri klasmanında dünyada birinciliği elden bırakmıyorlar.
İşte bu yüzden Güney Kore’den çıkan hemen her kozmetik üreticisi mutlaka bir beyazlatıcı krem, maske ya da serum üretiyor. Bu beyazlatıcı ürünler, tıpkı basit birer nemlendirici krem gibi her Güney Koreli’nin evine ve günlük bakım rutinine giriyor.
Kojik asit, arbutin, C vitamini ve niacinamide gibi cilt tonunu eşitlemeye ve aydınlık görünüm vermeye yarayan maddeler içeren bu beyazlatıcı ürün serilerinin, halkın daha koyu bir ten rengine sahip olduğu Tayland, Vietnam, Kamboçya, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde de çok fazla rağbet gördüğü biliniyor. Ayrıca Güney Koreliler söz konusu beyazlatıcı ürünleri kullanmalarının yanı sıra, düzenli yaptırdıkları profesyonel cilt beyazlatma işlemlerine de ciddi paralar harcamaktan çekinmiyor.

Dünyadaki kozmetik sektöründen 12 yıl ileride olduğu söylenen Güney Kore güzellik sektörünün arz ettiği tek yenilik elbette beyazlatıcı kremler değil. Güney Kore’den çıkıp hayatımıza giren ve ağır fondötenlere doğal bir alternatif olan BB ve CC kremler bugün ülkemizde de en çok satılan renkli kozmetik ürünleri arasına çoktan girdi bile. Yine Uzakdoğu menşeli zincir mağazalar sayesinde kolayca erişebildiğimiz soyulabilen aktif karbon içerikli maskeler ile kolajen ve hyaluronik asit içeren yaşlanma karşıtı kağıt maskeler ise artık Türk kadınlarının güzellik rutinlerinin vazgeçilmezi haline geldi.
Gençlik ve güzelliğin kutsandığı bu topraklardan çıkan kozmetik ürünleri arasında kulağa biraz “tuhaf” gelenler de yok değil.
Örneğin salyangoz özlü yüz bakım ürünleri yaşlanma karşıtı ürün grubunun lokomotifi sayılırken, domates içeren maskeler, yumurta beyazlı göz altı kremleri ve pirinçli tonikler sanki yüzlerce yıllık Kore güzellik reçetelerini yeniden canlandırıyor.

Güney Kore son yıllarda zaten birçok alanda inovatif bir ülke olarak biliniyor. Ancak Korelilerin cilt bakımına dair araştırmaları ve metotları aslında M.Ö 700 yıllarına kadar dayanıyor. Geleneksel Kore yaklaşımı, cilt kusurlarını saklamaktan ya da sadece cildin dış katmanları üzerine çalışmaktan kaçınır. Bunun yerine kişiye özel bir rejimle tüm cildin sağlıklı, iyi nemlendirilmiş ve beslenmiş hale gelmesine odaklanarak yaşam boyu sürecek sonuçlarla ilgilenir. Jenerasyonlar boyu aktarılan bu yaklaşım ve birikim, yenilikçi K-Beauty ürünlerinin başarısının en önemli nedenlerinden.
Her şeyden önce Güney Kore kozmetiğinin başarısının temelinde Koreli kadınlar ve Kore kültürü bulunuyor. Kore kültüründe sağlıklı, “porselen gibi” bir cilde sahip olmak oldukça önemli.
Antik çağlardan beri Kore kültüründe dış görünüşün iç güzelliği yansıttığına ve gerçek güzelliğin ışıltılı bir ciltten geldiğine inanılıyor. Kusursuz bir cilt soyluluk belirtisi olarak görülüyor. Bu durum iş ve sosyal hayatlarındaki ilişkilerde de önemli bir rol oynuyor. Koreli kadınlar dünyada ciltlerine en düşkün ve tutkuyla bağlı, cilt bakımı konusunda en mükemmeliyetçi kadınlar olarak biliniyorlar.

Güney Kore kozmetik ve cilt bakım markaları en etkili batılı içerikleri ürünlerinde ustaca kullanıyor; ancak başarılarındaki kilit aktörlerden biri de etkileyici, geniş repertuarlarındaki orijinal ve yerel içerikler. Jeju Adası’nın volkanik kili ve özel yeşil çayı, arı zehri, salyangoz özü, deniz yıldızı özü, pirinç, siyah şeker ve daha nicesi… Bu çeşitli ilginç ve organik içeriklerin, orijinal metotlarla kullanımı sayesinde daha önce asla erişilemeyen sonuçlara ulaşmak mümkün oluyor. Birçok Kore markası sadece doğal ve organik içeriklere adanmış ürünler üretiyor. Ayrıca K-Beauty markalarının hayvanlar üzerinde test yapılmasına karşı oldukça sağlam bir duruş sergilediğini de belirtmeden geçmeyelim.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.