Zamanının ötesindeki moda anlayışı ile Cardin hayal bile edilmesi güç bir hayat tarzını 50’li yıllarda tasarımları ile moda severler ile paylaşıyordu. Bugün bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz birçok tasarım aslında Cardin’in çizim defterinde bundan 60 yıl önce yer alıyordu.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE PİERRE CARDİN
İtalyan asıllı Fransız tasarımcı geometrik siluete sahip mini etekleri, geniş fermuarları ve büyük gümüş aksesuarları daha Star Trek vizyona girmeden moda dünyasına tanıtmıştı.
Uzay çağını ve uzay seyahatlerini on yıllar öncesinden öngören Cardin aslında oldukça mütevazi bir aileden geliyor. İtalya’da 10 kardeşin en küçüğü olarak doğan Cardin, İkinci Dünya Savaşı’ndan önce ailesiyle faşizmden kaçmak için Fransa’ya taşınır. Saint-Étienne’de bir terzinin yanında çalıştıktan sonra modacı olma hayali ile 1945’te Paris’e taşınır Cardin. The House of Paquin, Elsa Schiaparelli ve son olarak da Christian Dior’un altında çalışan Cardin en sonunda kendi butiğini açarak couture’a adım atar.
Çizgisi ve ince işçiliği ile hemen moda dünyasında nam salan Cardin, moda dergilerinin yer vermek için yarıştığı bir tasarımcıya dönüşür. Zamanının moda ikonu Jacqueline Kennedy’den Jeanne Moreau, Brigitte Bardot ve Mia Farrow’a kadar birçok ünlüyü giydiren Cardin için dönüm noktası ise 1964’te tanıttığı Cosmocorps koleksiyonu olur.
Koleksiyonda yer alan renkli tulumlar, geometrik kesimli mini etekler ve bluzlar o kadar ilham verici oldu ki kült film Star Trek’ten çizgi film Jetgiller’e kadar birçok bilim kurgu yapımı söz konusu kostüm tasarımı olunca gözlerini Pierre Cardin’e çevirdiler.
2019 yılında ise Armstrong’un Ay’a ayak basmasının 50. Yılı kutlanırken Brooklyn Müzesi Cardin’in galaktik tasarımlarında 170 parçayı moda severler için sergilemeye başladı. Sergi açılışında konuşan 97 yaşındaki tasarımcı ise geleceğin kıyafetlerini tasarlama fikrinden vazgeçmiş gözükmüyor.
Cardin açıklamasında 2069 vizyonunu ortaya koyuyor. Cardin’e göre insanoğlu 2069 yılında Mars’ta yürüyecek ve kadınlar plexiglass şapkalar, oval etekler ve kinetik tunikler giyecek.
Onu moda fütüristi ve trendsetter olarak tanımlamak yanlış olmaz! Paris’teki Pierre Cardin Müzesi’nin açılışında bile, “Müzede çok fazla kalmayın, yolun karşısındaki mağazamıza geçin, burada geçmiş, orada gelecek var” diyebilen biri o! Zeki, çalışkan, yaratıcı ve sıra dışı!
Bir şekilde onun veya ekibinin tasarladığı bir kıyafet giymiş, bir aksesuar taşımışızdır. “60 yıldır tasarladıklarım sanatsal, sosyal ve bilimsel çevrelerde mutlaka bir yankı uyandırıyor” demekte çok haklı, çünkü gerçekten de öyle!
O sadece bir modacı da değil, mobilya tasarlıyor, tiyatro oyunları yazıyor, oynuyor, sinema filmi çekiyor, heykel ve seramikle uğraşıyor. Restorancılığa el atmış; Maxim’s ve Minim’s restoran zincirlerinin sahibi… En keyif aldığı hobisi ise eski şatoları, villaları bedeli ne olursa olsun alıp restore etmek, bunu yaparken hiçbir masraftan kaçınmamak.
Pierre Cardin emlak zenginliği açısından Donald Trump ile boy ölçüşebilecek kadar varlıklı! Hatta şöyle bir anısı anlatılıyor. Bir gün Cannes’da dolaşıyorken uzakta bir villa görmüş ve çok beğenmiş. Yardımcısına dönüp, “Ne güzel bir yer, burayı mutlaka alalım” demiş, yardımcısı kulağına eğilip “Efendim orası zaten sizin” demiş, Pierre Cardin gülümsemiş, “O zaman gidip görelim!”
Pierre Cardin’in sadece iş dünyasında başarılı değil. Akademik çevrelerde de tanınıyor. Fransa Ulusal Akademisi’nin üyesi ve aynı zamanda UNESCO elçisi…
92 yıla yapmak istediği her şeyi sığdıran nadir insanlardan… “Bazı insanlar bu kadar şeyle nasıl uğraştığıma çok şaşırıyorlar, oysa bunlar benim hayatımın doğal bir parçası…” diyor.
Üstelik bunları başarırken zengin bir aileden de gelmemiş. Yoksul bir İtalyan ailesinin beş çocuğundan biri olarak 1922 yılında Venedik’te doğmuş. Ailenin en küçük ferdi. Ailesi o iki yaşındayken Fransa’ya taşınmış ve eğitimini burada almış.
Oturdukları mahallede yaşadığı ırkçı aşağılamalar onun karakterinin oluşmasında büyük önem taşıyor.
Herkese haddini bildirme hırsını, kararlılığını ve inatçılığını bu zamanlarda yaşadıklarına borçlu. Moda dünyasına ilk adımını ise 14 yaşında bir terzi atölyesinde atıyor.
“Ben yarın ne göreceğimi düşünerek tasarım yapıyorum, böylece yarını ben oluşturuyorum üstelik yaratıcı bir şekilde. Hayatta hiçbir şeyi kaçırmadım. Hayatla çalışmanın arasındaki balansı da iyi yakaladığımı düşünüyorum.”
BEATLES grubunun kostümlerini tasarladığı dönemleri oldu.
Pierre Cardin birçok ünlü oyuncunun, sanatçının hatta heykeltıraşın
kostümlerini tasarladı fakat Beatles grubuna tasarladığı kostümlerle dünyanın her yerinde ulaştı.
Çünkü o döneme herkes saçını bu dört yakışıklı gibi kestirmek ve onlar gibi giyinmek istiyordu.Kendi işini kurdu.Pierre Cardin’in az bilinen yönlerinden biri tiyatroya olan düşkünlüğü. Kendi şirketini kurduktan sonra tiyatro kostümleri tasarlamak onun için büyük zevkti.
MODA OSCAR’I
Pierre Cardin 1958 yılında ilk ödülünü Boston, Amerika’dan aldı. Sonrasında ödüllerin ardı arkası kesilmedi. 1985 yılında Milano’da Ascot Brun “En Yaratıcı Kişi” ödülünü kucakladı, onu Fransız Moda Endüstrisi’nin Moda Oscar’ı ödülü izledi.
Pierre Cardin,1939 Yılında Fransa’da Vichy’de kadın kıyafetleri tasarlamaya başladı. 2. Dünya savaşı süresince Kızılhaç’ ta gönüllü olarak çalıştı. 1944 yılında Paris’e yerleşti. 1944 yılında La Paix’deki modaevinde işe başladı. Zamanın tartışmasız en büyük Fransız modaevi olan Dior’un baş terzisi olmasını sağlayacak mesleki bilgi ve deneyimi orada edindi.
1945 yılından sonra dünyanın en ünlü tasarımcıları ile çalışmaya başladı. sırası ile Madame Paquin, Jean Cocteau, Christian Bernard ve 1947- 1950 yılları arasında Christian Dior ile çalışan Pierre Cardin, 1950 yılında53 yılında Maison De Couture’ u açtı.
1954 yılında ilk kadın koleksiyonlarının sergilendiği mağaza olan “EVE” yani “Havva” adında ki mağazasını açtı. 1957 yılında da “ADAM” yani “Adem” adında ki ilk erkek mağazasını açtı.
Moda dünyasının öncüsü haline gelen Pierre Cardin, kendisinden önce hiçbir modacının cesaret edemediği konulara girerek kendini kanıtladı, uniseks kavramını yerleşikleştirdi. Pierre Cardin, 60’lı yıllardan günümüze tam 140 ülkede 900 farklı ürün lisansıyla en çok kabul gören ticari markayı oluşturmayı başardı.
Pierre Cardin’in moda dünyasında etkisi çokça tartışmaya yol açsa da, önünü çektiği yeniliklerin moda dünyasında büyük etkisi olduğu su götürmez bir gerçektir. Moda dünyasının ekonomik olarak en başarılı tasarımcılarından biri olarak 95 yaşında Cardin, halen markasının başında, tasarlamaya ve işini yürütmeye devam ediyor.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.