GEBELİK VE DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİ
Gebelik ve doğumla ilgili konularda çiftlerin bilgi almaları kadın sağlığı ve gebelik sonuçları üzerine risk olabilecek durumların erken tespit edilmesinde faydalıdır.
Gebelik eğitimlerinde;
- Beslenme alışkanlıkları gözden geçirilir.
- Gebelik öncesi 4. hafta ve gebeliğin 12.haftasına kadar 400mikrogram/gün folik asit kullanılmalıdır.
- Gebelik öncesi sigara,alkol veya kafein tüketiminden vazgeçilmelidir.
- Kan şekerinin düzenlenmesi sağlanmalıdır.
Doğuma Hazırlık Yöntemleri İle ( Lamaze Tekniğiyle) Doğuma Hazırlık Eğitimi
Doğuma hazırlık eğitiminde amaç; Anne adayını ve çiftleri gebelik, doğum ve doğum sonrası döneme hitaben doğru karar almalarına, en güzel şekilde geçirebilmelerine yardımcı olmaktır. Lamaze tekniği, gebeyi duygusal ve bedensel bilinçli bir şekilde doğuma hazırlar.
Gebelikte Yapılan Taramalar
Gebelikte tarama testleri Fetüsün bazı genetik hastalıklar açısından taranması amacıyla geliştirilmiş kan testleridir.
-
İkili Tarama Testi
Gebeliğin 11-14.haftaları arasında yapılır. Kanda Papp-A (gebeliğe özgü plazma proteini) ve beta-HCG hormonu ölçümleri yapılarak down sendromu riski araştırılır.
Ultrasonografi ile desteklenerek yapılır. Ultrasonografi de fetüsün ense kalınlığı ve nazal kemik uzunluğu ölçülür. Risk çıkma durumunda amniyosentez yapılır.
-
Üçlü Tarama Testi
Gebeliğin 15-20.haftaları arasında yapılır. Kanda alfa-fetoprotein, östriol ve beta-HCG düzeylerine bakılır. Bu testle down sendromu, trizomi 18 ve nöral tüp defekti var olma olasılığı ortaya çıkarılır. Son yıllarda bunun yerine dörtlü tarama testi kullanılır.
-
Dörtlü Tarama Testi
Gebeliğin 15-18.haftalarında yapılır. Kanda östriol, beta-HCG, alfa-fetoprotein ve İnhibin-A (plasentadan salgılanan hormon) değerlerine bakılır. Bu test ile down sendromu, nöral tüp defekti, trizomi18 araştırılır.
BURÇİN ÖZCAN
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.