ETKİLİ ZAMANLAMA DOMATES TEKNİĞİ/POMODORO

  • Home
  • Deneyler
  • ETKİLİ ZAMANLAMA DOMATES TEKNİĞİ/POMODORO

Zamanı etkili kullanarak kendine vakit ayırmak, dinlenmek isteyen herkesin uygulayabileceği bu basit ama etkili yöntem, genç yetişkin, öğrenci, çalışan, ev hanımı olmak üzere tüm kullananlar tarafından da önerilmekte…

 

ETKİLİ ZAMANLAMA DOMATES TEKNİĞİ/POMODORO

1982 yıllarında İtalya’da Francesco Cirillo adlı bir genç çalışmaya çok zaman ayırmasına rağmen beklediği başarıyı yakalayamamaktadır.

Probleminin zamanını doğru kullanamama olduğunu fark ettiği sırada mutfaktadır.

O sırada gözüne çarpan domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısına gözü takılır ve kendi zaman yönetimini oluşturmaya başlar.

İtalyanca’da domates anlamına gelen ve günümüzde de çokça kişinin kullandığı Pomodoro tekniğini sabırla geliştirir.

 

Francesco Cirillo üniversitedeyken ciddi bir odaklanma sorunu ile karşı karşıyaymış. Ders çalışırken bir türlü odaklanamıyormuş ve bu durum kendisi için ciddi bir problem olmaya başlamış.

 

O da bunu çözmek için kendisiyle iddiaya girmiş ve “10 dakika gerçekten odaklanarak ders çalışabilir misin” diyerek bu iddiasını gerçekleştirmeye karar vermiş. Bunu ölçmek için bir kronometreye ihtiyacı varmış ve o da bunun için elinin altındaki domates şeklindeki bir mutfak zamanlayıcısını kullanmış.

Bu zamanlayıcının süresinin olması ve bittiği anda zil çalması Francesco Cirillo için önemli bir motivasyon yaratmış. Sonra bu tekniği iyice geliştirerek Pomodoro tekniğini ortaya çıkarmış.

 

Zamanınızı etkili yönetir. Odaklanmanızı üst seviyede tutar. Yüksek motivasyon. İş akış diyagramında ki görevleri planlar. Müthiş bir iç disiplin sağlar.

 

Kural 1:

Günlük olarak öncelikli yapılması gereken dersleri ya da işleri tahmini bir süre vererek mutlaka bir deftere yazarak belirlemek gerekiyor. Örneğin; Fen Bilimleri dersi için toplamda 20 sayfalık çalışılması gereken bir ünitemiz var ve biz bu üniteyi yaklaşık 50 dakikada bitirmeyi planlıyorsak 2 tane pomodoro seansı yeterli olacaktır. Yani 25 dakika çalışma 5 dakika dinlenme tekrar 25 dakika çalışma ve 5 dakika dinlenme şeklinde…

Kural 2:

25 dakikalık pomodoro seansına başlamadan önce mutlaka çalışacağımız yeri dikkatimizi dağıtacak müzik, yeme-içme, eğer alarm olarak kullanmayacaksak telefon gibi dikkat dağıtan uyaranlardan arındırılması gerekmekte … Çoğu öğrenci ben yorulmadım, bitirene kadar mola vermeden devam edebiliyorum dese de bu sistemde zihnin konsantrasyon süresini ve aktivasyonunu sürdürebilmesi için verilecek 5 dakikalık dinlenme aralığı fazlasıyla önem arz etmektedir.

 

Büyük işleri küçük parçalara bu teknikle bölebilir, çalışmalarınızda üretkenliği ve verimliliği artırabilirsiniz.

 

Ancak dinlenme aralarında dikkat edilmesi gereken tek şey televizyon, telefon, e-mail ve sosyal medya gibi zihnimizi bulandıracak dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak durmak olacaktır.

Bunların yerine bir şeyler atıştırmak, evin içinde gezinmek, pencereden dışarı bakmak gibi aktiviteler yapılabilir.

Kural 3:

25 dakikalık pomodoro seansı tamamlanmadan mola vermemek.. Çalışılacak konu 25 dakikadan daha erken bile bitse gözden geçirme, tekrar ya da bir sonraki derse hazırlık yaparak 25 dakika tamamlanır.

Kural 4:

Her dört pomodoro sonrasında yani toplamda molalar dahil iki saatlik çalışmadan sonra 15dakikadan az /30 dakikadan fazla olmayacak şekilde mutlaka molalar vermektir. Molalarda çalışılan konu ile ilgili hiçbir şey düşünmemek de bu işin bir diğer kilit noktası…

 

Pomodoro diğer zamanlama tekniklerine göre size zamanla beraber çalışmanızı öğrettiği için biraz daha farklı. Sizi gün içinde bölen şeylerin bekleyebilir olduğunu öğretiyor. Bu tekniği hayatınızın çoğu yerinde kullanabilirsiniz. Sizi çalışmak için motive eder, ara verdiğinizde devamlı ekran başında olmadığınız için boyun ve sırt ağrılarınız azalır.

 

Youtube’da birçok studywithme videolarında pomodoro metodu deneyimleniyor. Herkesin alışkın olduğu bir yöntem olmadığı için farklı tecrübeler olabiliyor.

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments