
Eski Türklerde Kurt🐺
Tüm Türk ve Moğol boylarının ortak simgesi olan Yüce Bozkurt, kutlu kurt, yol gösterici kurt olarak adlandırılır. Bazı boylara göre soyları bu kutlu kurttan türedikleri inanılmaktadır. Bu boylarının soyunun bir kolu Gökkurt’tan diğer tarafı ise Gökgedik’den geldiği düşünülmektedir. Kurtları idare eden ve sürülerin başında olan kurtlara Gökkurt adı verilir. Börü kelimesi ise farklı şiveler ve lehçelerde kurt anlamına gelmektedir. Alageyik yeryüzünün temsilcisidir. Bozkurt ise gökyüzünü temsil eder. Göktürkler’in gök (mavi) bayraklarında ise kurtbaşı vardır.
Kurt simgesi, savaşı ve savaşçı ruhu, hızı, doğayı ve özgürlüğü temsil eder. Türk milletinin başına kötü bir iş geleceği zaman veya bir tehdit olduğunda kurt ortaya çıkar ve yol gösterici olarak belirir. Kutalmışoğlu Süleymanşah, Mehmed Çelebi ve Mustafa Kemal Atatürk bunlara en güzel örnektir.
Savaş çadırlarının önüne tepelesin de altından kurtbaşı bulunan direkler dikilir. 6.yüzyıla ait olduğu bilinen bir taş anıtta kurdun memesinden süt içen bir çocuk betimlenilmiştir. Evliyayalar, Erenler belli sürelerde kurt kılığına girerler. Ayrıca Bozkurt’a ” Gök Oğlu” denir.
Bozkurt dişi halk kültüründe eğer cebinde taşınırsa nazardan koruyacağına inanılır. Rüyamda görülmesi ise hayra yorulur.
Hamilelerin nazardan sakınması için ise yastığının altına kurt dişi veya derisi koyulur. Aylarca kurdun koyun sürüsüne dalması veya ahıra girmesi de bereket alametlerindendir.
Başkurt efsanelerine göre kurt onların atalarının önüne düşerek yol gösterici olmuştur. Bu sebeple kendilerine yol gösterici olan kurta Başkurt denmiştir. Turan taktığı adı verilen yarım çember ile düşmanı ortaya alıp çemberi kapatma stratejisinin kurtlardan görülerek ilk defa Türkler tarafından uygulanmıştır.
Bozkurt simgesi yalnızca Oğuzların değil tüm Türklerin ulusal sembolüdür. Bu efsanevi canlı tarih öncesi dönemlerden beri kutsal sayılmıştır. Onun kutsal sayılmasının nedeni Türklerin bir kurdun soyundan geldiği inanışıdır. Çin kaynakların da ise Asya içlerine ilerleyen ajanlar, Türkleri “kurttan türeyen yarı insanlar” olarak anlatırlar. Bazıları ise “Onlar Türkler gibi yaşar ama soyları kurttan türeyen insanlardan değildirler” olarak anlatırlar.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.