EN ETKİLİ SAVUNMA SANATLARI

EN ETKİLİ SAVUNMA SANATLARI

Tarih boyunca, dünya üzerinde yüzlerce savunma sanatı geliştirilmiştir. Bunların bazıları çok etkili olmuş ve adını her yerde duyurmuştur. Bazıları ise geliştirildiği coğrafyada sınırlı kalmış, bazıları da savaş sanatı olarak kullanılmıştır. Her ne kadar savunma sanatı diye bahsetsek de bu sporların çoğu savaş sanatı olarak geliştirilmiştir. Yazımızda ele alacağımız savunma sanatları birçok kişi tarafından bilinmiyor olabilir. Bunun sebebi Boks, Karate, Tekvando vs. kadar etkili olmadıklarından mıdır? Hayır, aksine yukarıdaki sporlardan daha fazla şiddet barındırdığı içindir.

Yukarıda bahsi geçen savunma sanatlarının müsabakalarını olimpiyatlarda dahi görebilirsiniz. Ancak bugün anlatacağımız savunma sanatlarının müsabakalarına çok fazla rastlayamazsınız. En fazla MMA müsabakalarında bazı tekniklerle şahit olabilirsiniz. Çünkü bahsedeceğimiz savunma sanatları son derece öldürücülük içermekte ve kısa yoldan rakibi etkisiz hale getirmeyi hedeflemektedir. Bu yüzden bu savunma sanatlarını yoğun bir şekilde, ülkelerin askeri eğitimlerinde görürüz. Çünkü bir ordunun da savaştaki hedefi hızlı bir şekilde düşmanı alt etmektir.

İnsanoğlunun güvenlik ihtiyacı, duvar ve çatı yapımından da öteye gidip, fiziksel savunma şeklini almıştır. Bundan mütevellit insanoğlu mücadele için pek çok yöntem geliştirmiştir. Dünya genelindeki bütün profesyonel ordular askeri eğitimlerinde mutlaka birkaç savunma sanatından faydalanır. Bazı ordular ise kendi sistemlerini geliştirir. Bu yazıda kendimizce etkili gördüğümüz birkaç savunma sanatını inceleyeceğiz.

 

KRAV MAGA

Krav Maga 1940’lı yıllarda, İsrail’de geliştirilen askeri prensipleri olan bir savunma sanatıdır. Imi Lichenfield, Krav Maga’nın kurucusu kabul edilmektedir. Lichenfield yıllar boyu pek çok sporla, özellikle de dövüş sporları ile uğraşmıştır. Ancak bu sporların sokaktaki olası tehlikelere karşı pek etkili olmadığını görmüştür. Bunun üzerine Krav Maga’yı geliştirmiştir.

Krav Maga, İsrail güvenlik güçlerinin fiziksel eğitimlerinin ana unsurlarından biridir. Her ne kadar askeri bir önem arz etse de Krav Maga’da ana unsur mümkünse kaçmaktır. Kaçmanın imkânsız olduğu durumlarda ise hızlı bir şekilde rakibi etkisiz hale getirmek esastır. Krav Maga karşıdan gelen saldırıyı bertaraf etmekle kalmaz, savunmayı saldırıya dönüştürür. Silahlı rakiplere karşı da son derece etkili bir savunma sanatıdır. Rakibi silahsız bırakma noktasında diğer savunma sanatlarından ayrılır. İçerisinde buna yönelik teknikler barındırmaktadır. İnsan vücudunun hassas noktalarına odaklanan bu dövüş stili oldukça tehlikelidir. Zira ölümle yahut kalıcı hasarla sonuçlanma kaçınılmazdır. Krav Maga eğitimleri önlemler alınarak ve son derece dikkatli bir şekilde gerçekleştirilir.

 

WING CHUN

Çin kökenli bir savunma sanatı olan Wing Chun’un geçmişi aşağı yukarı 300 yıl öncesine dayanır. Wing Chun’un ana teması gereksiz gösterişten kaçınarak rakibi derdest etmektir. Bu savunma sanatında önemli olan hayatta kalmaktır. Wing Chun estetik kaygısı gütmeyen bir savunma sanatıdır.

Wing Chun yüksek tekmeler içermemekle birlikte zincirleme yumruk sistemine dayanır. Hızlı ve seri yumruklarla rakibin sersemlemesi ve karşılık verememesi hedeflenir. Wing Chun, hayatta kalmak için her türlü saldırıya izin verir. Saldırıların rakipte bırakacağı hasarlar göz ardı edilir. Bu sebeple hayalara, boyuna ve hatta gözlere yapılan saldırılar bile mübahtır. Direkt öldürücü ve sakatlayıcı darbeler içerdiği için müsabakası yapılmaz. Daima rakibin üzerine gitmeyi esas alır. Wing Chun’da rakibin gücünü kendi lehine çevirmek de önemli bir stratejidir. Dünyada Yip Man, Bruce Lee, Victor Kan gibi önemli Wing Chun ustaları nam salmıştır. Özellikle Yip Man’dan sonra Wing Chun dış dünyaya tanıtılmıştır. Ayrıca “Ip Man” film serisi de Yip Man’in hayatını anlatmaktadır.

 

BRAZILIAN JIU-JITSU (BJJ)

Her ne kadar isminde Brezilya ibaresi geçse de Jiu-Jitsu’nun geçmişi Japonya ve Çin’e dayanır. Asya’da Budist rahiplerin ve Samurayların Jiu-Jitsu’yu kullandıkları bilinmektedir. 1914 yılında Japon bir üstadın Brezilya’ya yerleşmesiyle beraber Brezilya’da adını duyurmuş ve son gelişimini tamamlamıştır. Bundan mütevellit Brazilian Jiu-Jitsu olarak anılmaya başlanmıştır.

Jiu-Jitsu’nun temel hedefi de diğer savunma sanatları gibi kısa yoldan rakibi etkisiz hale getirmektedir. Ancak Jiu-Jitsu’yu diğer dövüş sanatlarından ayıran temel prensip yerde devam etmesidir. Muhammed Ali’nin, Japon dövüşçü Antonio Inoki ile 1976 yılında yaptığı müsabaka buna güzel bir örnektir. 15 round süren bu müsabakanın %90’ını Inoki yerde geçirmiştir. Günümüzde bilinçsizce yapılan kavgalar mutlaka yerde devam eder. İşte bu noktada Jiu-Jitsu büyük oranda bir avantaj sağlamaktadır. Çünkü Jiu-Jitsu yerdeki rakibin eklemlerine müdahale eden birtakım kilitler içermektedir. Rakibe yapılan eklem hedefli ve kilit temelli hareketler boğmaya ve kemikleri kırmaya yöneliktir. Bu nedenle Jiu-Jitsu da son derece tehlike içermektedir. Jiu-Jutsu günümüzde yoğun olarak MMA’de kullanılan bir savaş sanatıdır. Hatta yukarıda bahsettimiz Ali vs. Inoki maçı modern MMA’in öncüsü kabul edilir. Bahsi geçen maçı izlemek için tıklayınız.

Jiu-Jitsu, MMA’in yanı sıra askeri eğitimlerde de sıkça kullanılmaktadır. Özellikle Türk Özel Kuvvetleri’nde, Jiu-Jitsu’nun yoğun olarak kullanıldığı bilinmektedir. Hatta SAS/SAT komandoları ve Bordo Bereliler gibi seçkin birliklerdeki askerler, Jiu-Jitsu konusunda oldukça deneyimlidir.

 

CAPOEIRA

Kökenleri 16. yüzyıl Brezilya’sına dayanan Capoeira, son derece estetik bir savunma sanatıdır. Capoeira, savunma sanatı olmanın yanında, dans olarak da görülür. Ortaya çıkış hikayesi de gayet hoştur. Portekiz sömürüsü altında olan Brezilya’ya getirilen Afrika kökenli köleler bir isyan olarak Capoeira’ya geliştirmiştir. Elleri zincirli köleler ilk başlarda kendilerini savunma amaçlı bir savunma sanatı geliştirmek isterler. Ancak yaptıkları hareketler dışarıdan dikkat çekmektedir. Bunun üzerine dışarıdan bakınca dans gibi görünen bir savunma sanatı geliştirirler. Geliştirdikleri bu savunma sanatı oldukça hareketli, estetik ve ayak kullanımına dayalıdır. Zincirli ellerine pek fazla ihtiyaç duymadıkları bu savunma sanatı kölelerin isyan ateşi olur.

Capoeira teknikleri MMA karşılaşmalarında da aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ağırlıklı olarak bacak hareketlerinden izler taşır. Taklalı tekmeler, hilal vuruşlar, yerden taklalar gibi teknikleri içerisinde barındırır. Ancak Capoeira’nın en güzel kısmı dışarıdan bakıldığında son derece hareketli bir dansa benzemesidir. Capoeira sanatçıları genelde dans gösterilerinde de kendilerini göstermektedir. Kişinin kendisini savunmasını dansla birleştiren bir spordur Capoeira. Ünlü bir dövüş oyunu olan Tekken’de, Eddy Gordo isminde, Capoeira ustası Brezilyalı bir karakter mevcuttur. Capoeira içerdiği yoğun fiziksel hareketlilikten ötürü insan fiziğini de son derece olumlu etkilemektedir.

 

Sitemizdeki diğer inceleme yazılarına gitmek için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments