Diyarbakır’ın küçük bir köy okulunda bir soru bir insan hayatını nasıl değiştirir? Gelin birlikte Ahmet Öğretmenin hikayesine bir göz atalım.
Diyarbakır’ı Çilek İle Kavuşturan Ahmet Öğretmen
Ahmet Öğretmen Diyarbakır’ın bir köyüne atanır. Derste matematik işlenmektedir. Ahmet öğretmen “Çocuklar bir kasada şu kadar çilek varsa, on kasada kaç çilek vardır?” sorusuna, Çocuklar “Hocam çilek nedir?”, “Çilek oğlum çilek? Çileği bilmiyor musunuz?” Sınıfta ses yoktur.
O güne kadar çileği bilmeyen ve tatmayan öğrencileri bulur karşısında Ahmet öğretmen. Hemen köyün toprak numunelerini toplayıp Bursa İl Tarım Müdürlüğüne göndererek bu toprakların çileğe uygun olup olmadığını sorgulatır. Gelen cevapta toprağın uygun olduğu bildirilir. Yanında çilek fideleri ve yetiştirme kılavuzu gönderilir.
Ahmet öğretmen sınıfındaki öğrencileri toplayarak okul bahçesine çıkarttırır ve gönderilen çilek fidelerini kazılan toprağa usulüne göre ektirir. Kalan fideleri de her öğrenciye üçer-beşer vererek evlerinde anne veya babalarını yardımıyla gördükleri gibi toprağı kazıp eşeleyerek ve usulüne uygun ekmelerini ister. Arkasından matematik dersinde not vermeyeceğini, çocukların ısrarı karşısında matematik notlarını her öğrencinin getireceği on çileğe göre vereceğini belirterek öğrencilerini evlerine yollar.
Aradan 30-40 günlük bir zaman geçer. Ve bir sabah çocuklar ellerinde çilek dolu tabaklarla okula gelirler. Her birisinin tabağında olgunlaşmış on adet çilek olduğu halde öğretmeninin karşısına geçer ve matematik derslerinin notlarını isterler. Öğretmen çileklerin nasıl olduğunu sorar. Hiçbir çocuk çileği yememiştir bile.
Öğretmen onlara çileği yemelerini söyler. Çocuklar ilk defa tattıkları çileği çok severler. Adı geçen çileğin bilinmediği köyden Ahmet öğretmenin girişimi ve köyü iyi tahlil etmesi ve köylüye rehber olmasıyla her yıl Diyarbakır haline traktör römorklarıyla kasa kasa getirilen çilek pazarları oluşturulur. Bir köyümüz çilek ekimiyle hayatına yepyeni bir ürün ekleyerek geçimlerini bununla sağlamaya başlarlar.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.