Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km. uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesindedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Tarihi M.Ö. 3000’lere uzanan Derinkuyu yer altı şehri, Türkiye’deki en gizemli yapılardan biridir. Özellikle Bizans döneminde yoğun olarak kullanılan bu yer, ismini 70 metre derinlikteki 52 içme suyundan almıştır. 1963’de tesadüfen keşfedilen yapı 1967’de ziyarete açılmıştır.

Keşfedildiği günden günümüze dek 50 metre derinliğe kadar 8 katı temizlenmiş, şehrin tüm kartları temizlenmesi halinde ise bu gizemli yer altı şehrinin derinliği 85 metreyi bulacağı ve katların 12-13 kata kadar ulaşacağı tahmin ediliyor, ya da belki daha da fazlasına…

Yaklaşık 50 bin insanın rahatlıkla barınabileceği şekilde inşa edilen yer altı şehrinin ilk katı 5 metre derinlikten başlıyor ve şehrin girişi ustaca gizlenmiş. Şehrin 1. ve 2. katı mutfak, şaraphane, erzak depoları, oturma odaları ve ahır olarak bölmelere ayrılarak kullanılmış.

3. kattaysa ortak toplanma alanları, kilise, günah çıkarma odalar, misyoner okulu, mezarlık gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca 4-5 kişinin yan yana rahatça yürüyebileceği 9 km’lik bir de tünel var, tünelin sonu ise Kaymaklı veya başka bir yer altı şehrine bağlandığı tahmin ediliyor.

Şehrin aydınlatılması küçük oyuklara bezir yağı dökülüp yakılarak sağlanmış. Tığraz adı verilen silindir taşlar ise günümüz devlet sınırlarındaki gibi, şehri tehlikeli yabancılara karşı koruyan bir kapı görevi görüyor. Ayrıca şehir, dünyanın ilk akıl hastanesini de barındırıyor.

4. ve 5. katların havası daha da bir farklı. Burada yine mezarlıklar ve zindanlar yer alıyor. Bir zamanlar bu zindanların kapısında elinde meşale ile bekleyen muhafızları düşünmek ise, insanı ürpertiyor. Bu kattan sonrası bazıları için sıkıntı, çünkü dar tüneller burada başlıyor.

Ancak 7. kata ulaşıldığında ise sizi şehrin en geniş alanı karşılıyor. Burada da yine bir çok toplantı odası, mezarlık ve yeryüzüyle bağlantısı olmayan bir su kuyusu bulunuyor. 8. ve ziyarete açık son kata ulaşmış olsanız da aslında bu büyük şehirde sadece yolu yarılamış oluyorsunuz.

Derinkuyu tıpkı piramitler gibi açıklanmayı bekleyen bir çok gizeme sahip. Makineler olmadan bu şehrin nasıl oyulduğu, birbirleriyle nasıl bağlandığı; su kuyularının, sarnıçların ve özellikle en alt katlara dahi ulaşabilen havalandırma sistemlerinin nasıl yapıldığı tam bir muamma

Alman Arkeolog, Araştırmacı ve Yazar  Heinrich Kusch “Yeraltı Kapısının Sırları” adlı kitabında; Avrupa’da yüzlerce yeraltı şehri keşfettik. Bu yeraltı tünelleri Avrupa’nın her yerinde bulunuyor ve bunlardan binlercesi var, bazıları ise İskoçya’dan Akdeniz’e kadar uzanıyor.

Türkiye’deki Derinkuyu inanılmaz, eski insanların çok zeki olduklarını gösteriyor. Çünkü Derinkuyu’daki taşlar Jeolojik açıdan yumuşak bir yapıya sahip. Bu yüzden odaları destekleyecek sütunları inşa ederken çok dikkatli olmak zorundaydılar, aksi takdirde şehir yerle bir olurdu.

 

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
3
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments