Dani Kabilesi’nin Garip Gelenekleri

Dani kabilesi 1938 yılında Richard Archbold tarafından keşfedildi. Dani Kabilesinin bize tuhaf gelen geleneklerini ve yaşamlarını gelin beraber inceleyelim..

Dani Kabilesi’nin Garip Gelenekleri

Dani Kabilesi, sadece uçakla ulaşımın sağlandığı Wamen isimli bir kasabada, Papua Eyaleti‘nin son derece uzak bölgesinde bulunuyor. Dani Kabilesi, 1938 yılında Amerikalı Richard Archbold tarafından keşfedildi. Dünyanın en izole ve değişime uğramamış ilkel kabilelerinden biri olarak biliniyor.

Ormanın derinliklerinde yaşayan Dani Kabilesi, kıyafetleri, gelenekleri ve yaşam tarzlarıyla dış dünyadan kopuk bir hayat sürdürüyorlar.Çiftçilikle ve avcılıkla uğraşıyorlar. Sebze ağırlıklı ve bir tür tatlı patatesle besleniyorlar.

Kocaları Ölünce Parmaklarını Kesiyorlar

Dani Kabilesi

Dani Kabilesi sevdikleri birini kaybedince dünyanın en tuhaf yasını tutuyor. Bu tuhaf yas ise parmaklarını kesmeleri. Ölen eşleri için tutukları yas ve acının bir belirtisi olarak parmaklarını kesiyorlar. Bu ilginç gelenek o kadar yaygınlaşmış ki insanların parmak sayılarına bakarak hangisinin dul hangisinin evli olduğunu anlayabiliyorsunuz. Dani Kabilesi, kadının kocası ölse bile onun peşinden gitmesi gerektiğine inanıyor. Kesilen her parmağın kocalarını gittikleri yerde güçlü tuttuklarına inanıyorlar.

 

Dani Kabilesi

Kesim öncesi, 30 dakika boyunca parmağın üst yarısının etrafını sıkıca iple bağlıyorlar. Parmağını kesen kişiler genelde yakın aile üyesinden biri oluyor. Kanamayı önlemek ve yeni parmak ucunu oluşturmak amacıyla açık yara dağlanıyor.Bu kadınlar parmaklarını kestikten sonra kanamayı kül ve kil ile durduruyorlar.  Parmak kesmenin sevilen bir kişiyi kaybettikten sonra acı çekmenin sembolü olduğu söyleniyor. Ancak parmak kesme uygulaması, gittikçe çağ dışı oldu ve birkaç yıl önce resmi olarak yasaklandı. Bu nedenle genellikle sadece yaşlı insanlarda bu tarz parmaklara rastlanıyor.

Domuz Festivali

Bu festivallerde erkekler genellikle burunlarına domuz dişleri takıp, domuz yağı, is, kil ve çamur ile vücutlarına desenler yapıyorlar. Çeşitli dans ve ritüeller ile birlikte gerçekleşen bir festival. Domuzların sadece düğün ve ölüm gibi törenlerde kurban edildiği söylense de en az iki haftada bir et tüketilmesini sağlamak için domuz festivalleri yapılıyor.

Cinsel Organlarına Kılıf Takıp Savaş Dansları Yapıyorlardı

Dani Kabilesi

Kabilenin erkekleri bu ritüelleri ‘koteka’ adı verilen peni kılıfları giyerek gerçekleştiriyor. Koteka kurumuş meyvelerden yapılıyor. İnsanlar genellikle koteka’nın bir statü belirttiğini zannediyor ancak bu kıyafet yalnızca giyinen kişinin  cinsel organlarını kapatıyor ve belli kabilelerin erkekleri tarafından kullanılıyor.

Dani kabilesi

Endonezya hükümeti 1970’lerde ‘Operasi Koteka’ adlı bir operasyon başlattı. Amaçları, bu kabileleri modern hayata geçirmek ve koteka yerine şort giymelerini sağlamaktı ancak çabaları sonuçsuz kaldı.

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
13
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Dani Kabilesinin Garip Gelenekleri yazımızı okumak için tıklayınız. […]