Damızlık Kızın Öyküsü/The Handmaid’s Tale

  • Home
  • Dizi
  • Damızlık Kızın Öyküsü/The Handmaid’s Tale

“Biz iki bacaklı rahimleriz, hepsi bu.”

Damızlık kızın öyküsü adlı kitap genel bakış açısında distopya diye nitelendirilse de kitabın yazarı olan Margaret Atwood eserini  üstopya ya da spekülatif kurgu olarak nitelendirmiştir. Yazdıklarını bu şekilde değerlendirmesi, günümüz dünyası ile bağının olması, var olan distopyaların içinde ütopya barındırması veya başka bir bakış açısıyla distopyanın diğer yanının ütopya sayılmasıdır. Distopyaların birlikte anıldığı bilim kurgularla yapılan çalışmalar genellikle geleceğe yönelik mesajlar içerir. Eleştirilerini insan düşüncelerinin üzerine koyar ve teknolojik olayları bu kurguya dahil eder. Damızlık Kızın Öyküsü ise içeriğinden dolayı verilen tanımdan ayrılır.

Damızlık Kızın Öyküsü/The Handmaid’s Tale

1985 yılında yazdığı eserini günümüz dünyasının yanına koyar, Atwood. Bu sebeple sıkıcı ve uzun betimlemelerden kaçınmıştır. Her şey var olduğu durumun içinde olağan bir şekilde ilerler. Bu sebepten ötürü eleştirmenler eseri, diğer bilim kurgulardan ayırır. Distopya eserleri seven okurlar için olayların olağan bir şekilde ilerlemediğini söyleyebiliriz. Aksine metinde bulunan bazı kısımlara müdahale etmek isterler. Çünkü gerçekleri göstermek amacıyla yazılan bir metin olsa da bilim kurgu, gerçek olan durumu gerçek dışı bir şekilde anlatma durumu yaratır. Atwood’un yazdığı bu eserde bu tür niyetlerinin olmadığını söyleyebilirim. Hatta aksine tarih algısını yok ederek, her dönemde eserinin iz bırakma niyetini taşır. Kitapta bulunan otoriter durumu, karışık ve düzensiz durumdan daha çok kabul edildiğini gösterir bize. Otoritenin oluşumunu sağlayan olaylar adeta romanın biçimidir.  Yazarın bize gösterdiği bu ayna, içinde bulunan durumu düşünmemizi sağlar.

Damızlık Kızın Öyküsü’nde rahatsız edici durumlarından birisi ise anlatan karakterin içinde bulunduğu koşulları kabullendiği hissi. Lakin ilerleyen zamanlarda sadece içini susturarak kendisini engellediğini görüyoruz. Anlatıcının sahip olduğu sakinlik kurallara uysa da uymasa da kendini koruyor. Yaptığı her hareketi bilinçli olarak yaptığını gösteriyor bu durum bize. Sordukları veya rahatsız olduğu durumların üstünde çok durmuyor. Fakat kitabı okudukça karakterin isyankar ve tutkulu bir tip olduğunu anlıyoruz. Yine de karakterin sürekli sınırlarda olması, var olan kötü düzenin sıradanlaşmasını mı bize işaret ediyor? Anlattıkları olayları kötü, iğrenç ve çirkin olsalar bile sıradanmış gibi anlatıyor. Tabi okuduğunuzda oluşan tepki kişiden kişiye göre değişiyor.

Kahramanımız

Verilen yeni adıyla Fredinki (Fred adlı komutanın damızlık kızı anlamında) ve eski adıyla June kitabın ana karakteridir. İlerleyen sayfalarda aslında bu kitabın onun günlüğü olduğunu anlıyoruz. Kokuya, ışığa, sese ve renklere duyarlı olan hassas bir kadın June. Romandaki gerilimin nedeni olarak hassasiyetine rağmen boyun eğmesi, duruma boyun eğmesi ve olan olayları görmezden gelmesi… Fakat daha sonra anlıyoruz ki bu şekilde davranmasının sebebini şu şekilde itiraf eder.“Yaşardık, her zamanki gibi, aldırmadan. Aldırmamak cehaletle aynı şey değildir, üstünde çalışman gerekir.” buda bize bilincinin yerinde olduğunu gösterir. Kitabın sonlarına ise“Utançsız olmayı isterdim. Utanmaz olmayı isterdim. Cahil olmayı isterdim. Böylece ne kadar cahil olduğumu bilmezdim.” der. Bu cümlesi ile ise bize bir kez daha bilinçli hareketlerinin olduğu gösterir. Bu bilinçle yaşadıklarını bilmemek ister, görmemek, duymamak… Bu sayede belki sıradan görebilir ve doğal  olarak görebilirdi ama şuan bu şekilde hareket etmesi vicdanına hakaretti.

Damızlık Kızın Öyküsü/The Handmaid’s Tale/Dizi

The Handmaid’s Tale, Bruce Miller tarafından Kanadalı yazar Margaret Atwood’un aynı adlı romanından uyarlanan Amerikan televizyon dizisidir. 2017 Emmy Ödülleri (69. Emmy) sahiplerini bulurken, gecenin yıldızı ‘Handmaid’s Tale’ dizisi oldu. ‘Westworld’, ‘Stranger Things’ gibi favori dizileri geride bırakıp 13 adaylıktan “En İyi Dizi” dahil toplam 10 ödülle Emmy’nin zafer kazanan yapımı oldu.‘Handmaid’s Tale’ dizisi “Dram Dalında En İyi Dizi” ödülünün sahibi olurken, Elisabeth Moss, aynı dizideki performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Diziyi izlemek için tıklayın.

 

Ek olarak; Damızlık Kızın Öyküsü Kızları

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
701
Tags:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Gamze
Gamze
4 yıl önce

İzlediğim, okuduğum en iyi dizi/kitaptan biriydi. Her defasında kendimi bir damızlık kızın yerine koyarak neler hissettiklerini anlamaya çalıştım ve felaketti. Betimlemeler, canlandırmalar daha güzel olamazdı. Böyle güzel bi öneri için teşekkürler.

Deniz
Deniz
4 yıl önce

Bi dünya içinde herşey senle ilgili iken senin olmadığın sesinin, düşüncelerinin, özgürlüğünün olmadığı düşünmek ve bununla yaşamak.. Dünya buna gitmemeli kadın bundan ibaret değil.