200 yıl öncesine kadar dünyanın en değerli kumaşıydı; Dakka Muslini… Krallar, kraliçeler, soylu hanımlar beyler Dukka muslini yüzünden çıplak dolaşmakla suçlanmış, skandallara neden olmuştu. Peki ne oldu da bu değerli kumaş ortadan kayboldu?
Dakka Muslini: Dünyanın En Değerli Kumaşının Hikayesi
Avrupa’da 18’inci yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bir moda akımı, uluslararası bir skandala neden olmuş, hatta aristokrat sınıf, kamusal alanda çıplak dolaşmakla dahi suçlanmıştı. Adını üretildiği yer olan Dakka’dan (Bangladeş’in başkenti) aldı.
16 adımda ve büyük bir incelikle, yalnızca kutsal Meghna Nehri kıyılarında bulunabilen bir pamuk bitkisinden üretiliyordu. (Düşünün ki, 1 kg. pamuk ile yalnızca yaklaşık 8 gramlık bir ince muslin üretebiliyormuş.) Kumaş o kadar inceymiş ki, “rüzgar kadar hafif” ve şeffaf görünümlü kumaştan bu giysiyi giyenler çıplak geziyor zannediliyordu. İnsan eliyle olmayacağına, perilerin dokunduğuna inanılıyordu. Haliyle çok pahalıydı ve yalnızca aristokratlar giyebiliyordu.
19. yüzyılda İngiltere’de kadınlar arasında moda olan Dakka muslini, iç gösterecek kadar şeffaf olması nedeniyle hiciv örneklerine konu olmuştu. Kadınların parlak muslin elbiselerinin altından vücut hatlarının rahatlıkla görüldüğü de resmedilmişti. Hayranları arasında Fransa Kraliçesi Marie Antoinette de vardı, ünlü İngiliz yazar Jane Austen da. Aydınlanma Çağı Avrupası’nda fırtınalar estirmesi ile ortadan kaybolması ise bir oldu.
Ancak bu ünlü kumaş 20. yüzyılın başlarında adeta bir anda ortadan kayboldu. Günümüzde hayatta kalan birkaç örneği ise yalnızca müzelerde ve özel koleksiyonlarda güvenli bir şekilde muhafaza ediliyor. Üretiminde kullanılan pamuk bitkisinin nesli tükendiği gibi, oldukça karmaşık olan üretim tekniği de haliyle unutuldu.
Kumaşın ortadan yok oluş nedeni İngiltere.
İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nin önce Babür İmparatorluğu’nu ele geçirmesi, 18. yy.ın sonlarında Dakka muslini’nin üretimine müdahale etmesi ile başlıyor, daha ucuza daha fazla miktarda kumaş üretmeleri için baskı yapması ile üreticilerin zor duruma düşmesi, benzerini ucuz kumaştan yapmaya çalışarak rekabeti körüklemesi ile devam eden süreç kumaşı yok etmesi ile sonlanıyor.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.